Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 12 kadın gözaltına alındı – “O sloganları on binlerce kadın birlikte attık, 12 arkadaşımızın hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 12 kadın “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyiptir” sloganları atarak cumhurbaşkanına hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. 19. Feminist Gece Yürüyüşü Komisyonu’ndan Feride Eralp ve İstanbul Adliyesi’nde gözaltındaki kadınların ifade işlemlerine katılan avukat Meriç Eyüboğlu Medyascope’a konuştu. 

Salgın nedeniyle yüzünde maske bulunan kadınlar “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” sloganlarına zıplayarak eşlik ettikleri için cumhurbaşkanına hakaret etmekle suçlanıyor. Gece evlerinden gözaltına alınan kadınların ifade işlemleri İstanbul Adliyesi’nde devam ediyor. 

O sloganları on binlerce kadın birlikte attık

Medyascope’a konuşan 19. Feminist Gece Yürüyüşü Komisyonu’ndan Feride Eralp, yöneltilen suçlamaları komik bulduğunu belirterek “O sloganları on binlerce kadın birlikte attık. 12 arkadaşımızın hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz” dedi. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı’nda, kimsenin cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gece yarısı gözaltına alınmayacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Eralp “Feminist isyan bitmedi, bitmez” dedi. 

Bunlar yıllardır attığımız nüktedan sloganlar

Gözaltındaki kadınların ifade işlemlerine katılan avukat Meriç Eyüboğlu “Savcıya verdiğimiz ifadede on binlerce kadının o sloganları attığını, eğer bir suç varsa, bu suçu o binlerce kadının işlediğini, ancak sloganın yıllardır atılan ve hakaret içermeyen nüktedan sloganlar olduğunu söyledik” dedi. Dosyada gözaltına alınan kadınlarla ilgili, kalabalığın içinde oldukları ve atılan sloganlarla birlikte “ritmik olarak hareket ettikleri” ifadesinin yer aldığını söyleyen Eyüboğlu “Ritmik olarak hareket etmek denilen bu yeni suç da ancak 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne yakışırdı” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.