Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (16) – Asel Oktay: “Kafama silah dayamıştı, bir taraftan ölüm korkusu, bir taraftan tecavüz korkusu yaşadım”

İstanbul’da yaşayan trans kadın Asel Oktay (27), 2 Mart’ta, bir erkek tarafından kendi evinde silahla tehdit edildi, cinsel saldırıya uğradı. Yaşadıklarını Medyascope’a anlatan Oktay, “Bıçakla saldırsaydı bir şekilde karşı koyabilirdim ama silahla mücadele etmek korkunç bir şey, her an tetiğe basabilirdi” dedi. 

Asel Oktay, kendine saldıran erkekle, saldırıdan yaklaşık iki hafta önce internet üzerinden tanışıyor. Bir süre konuştuktan sonra ise Oktay’ın evinde buluşuyorlar. Birkaç saat evde sohbet ettiklerini anlatan Asel, “Arkadaşım da yanımızdaydı. Biz baş başa vakit geçirmek için odama geçtik. Israrla kondomsuz birliktelik teklif etti. Ben de korunmadan ilişki yaşayamayacağımı, sağlık açısından riskli olabileceğini söyledim. Olay tartışmaya dönmeye başladığında ona giyinip gitmesini söyledim” dedi. Uyarısına rağmen erkeğin yatağa uzandığını ve gitmeyeceğini söylediğini anlatan Asel, “Israrla gitmesini, giyinmesini söyledim. Şahıs masanın üzerinde duran pantolonuna yöneldi. O an giyineceğini zannettim ama pantolonundan silahını çıkardı. Şarjörü çekti” diye devam etti.

“Ne ağlayabildim ne sinirlenebildim ne de öfkelenebildim, hiçbir şey yapamadım”

Şarjörün çekilme sesini duyunca şok yaşadığını ve erkeğin silahı yüzüne doğrulttuğunu söyleyen Asel, korktuğu için ne yapacağını bilemiyor ve sakin kalmaya çalışıyor. Silahını Asel’e doğrultan erkek, odanın kapısını kapatıyor ve kilitlemek istiyor. O sırada diğer odada bulunan arkadaşı ise şarjör sesini duyduktan sonra, korkudan donup kaldığını söylüyor. Asel, erkeğin kapıyı kilitlemesine engel olmaya çalışıyor ama başaramıyor: “Önüne diz çökmemi istedi ve kafama silah dayadı. Silah fiziksel olarak kafama temas etti. Bana zorla oral seks yaptırdı. O an çok zordu benim için ne ağlayabildim ne sinirlenebildim ne de öfkelenebildim, hiçbir şey yapamadım. Bana tecavüz etti.

Asel, yüzünü yıkamaya bahanesiyle odadan çıkıyor ve arkadaşıyla birlikte evden kaçıyorlar:

 “‘Yüzümü yıkayıp geleyim’ dedim, üstümü giyindim. Terliklerle kendimi dışarı attım ve evimi dışarıdan kilitleyerek canımı kurtardım. Polisi aradım hemen. Polis geldi ve elinden silahı alarak karakola götürdüler. Şahsın üstünde bir de bıçak varmış, tutanakta yazıyordu. Polislere de hakaret ettiği için o gece nezarette kaldı.”

‘Kadın sandım erkek çıktı’ dedi

Saldırganın, karakolda kendisine homofobik söylemlerde bulunduğunu da ekleyen Asel, “Bana ‘Kadın sandım erkek çıktı’ dedi. Oysa kendisiyle yaklaşık 10 gündür konuşuyorduk ve trans kadın olduğumu biliyordu” dedi. 

Saldırgan, polis tarafından yakalandığı için rahatladığını ancak serbest bırakılma ihtimali olduğu için endişeli olduğunu söyleyen Asel, “Şahıs çıkarsa evime gelebilir. Yaşadığım şey gerçekten çok zordu. Kafama bir silah dayanmıştı. Bir taraftan ölüm korkusu yaşıyorsun bir taraftan tecavüz korkusu” dedi.

Asel bu cümleleri kurarken gözaltında olan saldırgan, birkaç gün sonra serbest bırakıldı.

Evinde saldırıya uğradığı sırada kendini çok çaresiz hissettiğini söyleyen Asel, “Bıçakla saldırsaydı bir şekilde karşı koyabilirdim. Elimle tutmaya çalışırdım elim kesilirdi ama silahla mücadele etmek korkunç bir şey her an tetiğe basabilirdi” dedi.

“Nefret söylemleri üreten politikacılar tarafından şiddet meşrulaştırılıyor”

Asel, Türkiye’de yaşayan bir trans kadın olarak neler hissettiğini ise şöyle anlattı:

Nefret söylemleri üreten politikacılar tarafından şiddet meşrulaştırılıyor ve şiddette meyilli bu tarz tipler cüret buluyor. Sonra bir kadın öldürüldüğünde açıklama yapıyorlar. Neden öldü, biz ne söyledik, olayda payımız ne, biz hangi politikalarla engel olabilirdik diye kendilerine sormuyorlar.”

Asel’e saldıran erkek, karakoldaki ifadesi ve savcılık sorgusunun ardından mahkemeye çıktı. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, nitelikli cinsel saldırıya rağmen erkeğin adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Kurgu: Murat Türsan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.