Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Koronavirüs son 100 yıl içinde tüm dünyanın birlikte savaştığı ilk salgın ancak bu kâbus 2021’de böyle devam etmeyecek”

Koronavirüs salgının birinci yılını değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüs, son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın” açıklamasını yaptı. Koca açıklamasında, “2020’ye çöken kâbus 2021’de devam etmeyecek” diyerek virüsün kısa sürede grip gibi sıradan bir hastalığa dönüşmeyeceğini ancak aşılama ve gerekli tedbirler sonucu gücünü yitireceğini söyledi.  

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Twitter hesabından koronavirüs salgınıyla geçen bir yılı değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İlk koronavirüs vakası açıkladığımız günün üzerinden tam bir yıl geçti. 10 Mart’ı 11 Mart’ı bağlayan gece huzurlarınıza çıkıp, hazırlıklı olduğumuzu ifade etmiştim. Son 1 senede yaşama düzenimiz alt üst oldu. Koronavirüs, son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın. Bugün itibariyle uygulanan aşı 10 milyon dozdan fazladır” dedi. 

Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Yerli aşı çalışmasında 5 aşı daha insan çalışmalarına başlayacak”

Dünya’da yedi farklı aşının kullanıldığını ve aşı tedarikinde çok ciddi yarışların olduğunu ancak Türkiye’nin aşı bu yarışta hızlı davrandığını belirten Koca, “Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız. Dünyada kullanımda olan yedi aşı var.  Çok yakında beş yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız” dedi. 

“130 milyon doz aşı için iki ayrı üretici ile anlaştık”

Sağlık Bakanı Koca, 130 milyon doz aşı için anlaşmaların sağlandığını ve üç farklı aşı üreticisi ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedarikinde en hızlı davrananlardan biridir. Çin’deki üretici ile 50 milyon aşı anlaşmasını kasım ayında yaptık. Siparişin ilk kısmını aralık sonunda teslim aldık. 130 milyon doz aşı için iki ayrı üretici ile anlaştık, üç ayrı üretici ile de görüşüyoruz. Koronavirüs kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyecek ama çok geçmeden gücünü yitirecek” ifadelerini kullandı. 

“Dünya ölçeğinde verilen bu savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri Türkiye olacak”

Türkiye’nin aşılama programının planlandığı gibi gittiğini belirten Koca, sonbahara kadar nüfusun yüzde 50’sinin aşılanabileceğini söyledi. Koca sözlerine şu şekilde devam etti: “Planladığımız gibi nüfusun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak, salgın üzerimizde ağır baskı olmaktan çıkacak. Aşı programı muntazam şekilde yürüyor. Kuvvetle umut ediyorum, dünya ölçeğinde verilen bu savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacak. Kâbus 2021’de devam etmeyecek. Planladığımız gibi nüfusun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak, salgın üzerimizde ağır baskı olmaktan çıkacak. Kuvvetle umut ediyorum, dünya ölçeğinde verilen bu savaşta başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacak. Maskeleri tanımadığımız, yakın durmanın yakınlık ifadesi olduğu günlere geri dönmeyi tam vaat edemem ama oraya doğru yürüdüğümüzü görüyoruz.”

“Turuncu ve kırmızı iller tüm ülkeye karşı sorumlu”

Kontrollü normalleşmeye geçişle birlikte risk haritasının yayınlandığını belirten Koca, risk haritasına göre dört renk kullanıldığını ve düşük risk-orta düzeyde risk grubunda 41 ilin olduğunu, 39 ilin ise yüksek veya çok yüksek risk grubunda olduğunu söyledi. Koca normalleşmeye geçişin hızlanması için turuncu veya kırmızı ile gösterilen illerin tüm Türkiye’ye karşı sorumlu olduklarını belirterek açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bir yılda gördük ki, salgın hastalıklar sağlığımızı tehdit etmekle kalmaz, hürriyetimize de göz diker. Koronavirüs hürriyetimizi kısıtladı, bizi bir hayat tarzına mecbur kıldı. Normal hayata biraz daha yaklaşmamız, salgını geriletmemize bağlı. Yorulmuş olduğunuzu, ‘Bu salgın bitse’ dediğinizi biliyorum, bu ortak ve güçlü bir duygu. Kovid-19 bilimin karşısında hızlı bir yenilgi alıyor diyebildiğimize göre, sıra duygularımızı onarmaya geliyor; umut kadar büyük bir güç yok, yolu kısaltan iyimserliktir”

Sağlık çalışanlarımıza layık sözleri bulmak zor” 

Sağlık Bakanı Koca sözlerine şöyle devam etti: “Filyasyon uygulamayan sağlık hizmetlerini ekonomik yük olarak gören nüfusu yaşlı ülkelerden büyük babalardan, büyük annelerden geriye fotoğrafları kaldı. Değerli sağlık çalışanlarımız size layık sözleri bulmak isterdim ama bu gerçekten zor. Hayatları kurtardınız, hayatınızı riske attınız. Bu toplum sizi terli önlükler içinde gösteren fotoğrafları asla unutmayacak. Sizin sayenizde insan sağlığına hizmet eden meslekler iyinin ve diğer insani vasıfların en çok görüldüğü mesleklerdir. Sizlere şükran duyuyoruz. Yükünüz yorgunluğunuz kısmen azaldı ama bugün de güvencemiz yine sizlersiniz. Milletimizin huzurunda milletin adına size bir kez daha minnettar olduğumuzu ifade ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.