Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya genelinde ikiz doğum oranı artıyor: Her 42 doğumdan biri ikiz doğum

Dünyanın genelinde ikiz doğumlarla ilgili yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre dünya genelinde ikiz doğum oranı artıyor. 100’ü aşkın ülkeden elde edilen verilere göre 1980 yılından bu yana ikiz doğum oranlarında önemli bir artış var. Araştırmaya göre her 42 doğumdan biri ikiz ve yılda 1,6 milyon ikiz bebek dünyaya geliyor.

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre dünya genelinde ikiz doğum oranı artıyor. Araştırmada 100’ü aşkın ülkeden alınan veriler kullanılarak 1980’lerden bu yana ikiz doğum oranının da önemli bir artış olduğu ortaya kondu. Araştırma bulgularına göre her 42 doğumdan biri ikiz doğum ve yılda 1 milyon 600 bin ikiz bebek dünyaya geliyor.

Oxford Üniversitesi’nde sosyoloji ve demografi profesörü ve araştırma yazarlarından Christiaan Monden“Geçtiğimiz 40 ila 50 yılda, zengin ve gelişmiş ülkelerde ikiz bebek doğum oranlarında güçlü bir artış gördük. Bu, daha önce gördüğümüzden hem göreli hem de mutlak anlamda daha fazla ikiz bebek anlamına geliyor” dedi.

Monden, “İkiz doğum oranı Güney Amerika dışında her yerde arttı. Kuzey Amerika ve Afrika’da sayılar yüzde 80’nin üzerinde ve Afrika’daki artış nüfus artışıyla doğru orantılı” dedi.  

Araştırmacılar, ikiz doğumların ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ve 1980’lerden bu yana bin doğumda dokuz olan ikiz bebek oranının 12’ye yükseldiğini söylediler.

İkiz bebek doğum oranlarında en yüksek artışlar sırasıyla Kuzey Amerika (yüzde 71), Avrupa (yüzde 60) ve Asya’da (yüzde 32) görülüyor. 

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.