Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Bolivya Devlet Başkanı Jeanine Anez, sosyalist lider Evo Morales’i deviren 2019 yılındaki “darbeye” dahil olduğu iddiasıyla tutuklandı

Eski Bolivya Devlet Başkanı Jeanine Anez, ülkeyi uzun süre yöneten sosyalist lider Evo Morales’in ülkeyi terk etmesine sebep olan “darbeye” dahil olduğu iddiasıyla tutuklandı.

2019 yılında yapılan genel seçimde galip geldiği açıklanan Eva Morales’in seçimlere hile karıştırdığı iddia edilmiş, seçimlerin ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı. Morales, polis ve askerin istifasını istemesinin ardından başkanlık koltuğundan istifa etmiş ve kendisine siyasi iltica imkanı sunan Meksika’ya gitmişti. 

Sosyalist MAS Partisi lideri Morales’in istifasının ardından sağcı senatör Jeanine Anez, devlet başkanı olmuştu. 11 ay sonra, 2020 yılının ekim ayında yapılan seçimlerde sosyalist MAS Partisi adayı Luis Arce yüzde 55 oy ile devlet başkanı seçilmişti.

2019 genel seçiminin ardından yaşanan süreci Morales ve takipçileri “darbe” olarak nitelendiriyordu. İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo, savcılığın Anez hakkında tutuklama emri çıkardığını açıkladı. Anez, 12 Mart Cuma günü sosyal medya hesabı üzerinden tutuklama emrinin fotoğrafını paylaştı, “Siyasi yargılama başladı. MAS, diktatörlük tarzına geri dönmeye karar verdi” dedi.

11 Mart Perşembe günü savcılık ayrıca, eski polis şefi Yuri Calderon ve eski ordu komutanı Williams Kaliman için terör, isyana teşvik ve komplo suçlarından tutuklama emri çıkardı.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.