Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü, son beş yılı kapsayan küresel silah ticaret raporunu yayınladı: “Türkiye yerli silah üretimini artırırken ithalatı yüzde 59 azaldı”

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan ve 2016-2020 yıllarını kapsayan “küresel silah ticareti raporu” yayınladı. SIPRI’ye göre Türkiye yerli silah üretimini önemli ölçüde artırırken silah ithalatı son beş yılda yüzde 59 oranında düştü. Raporda ABD’nin son beş yılda dünyanın en büyük silah ihracatçısı olduğu belirtilirken Rusya ve Çin’in ise silah ihracatında düşüş olduğu aktarıldı.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), bugün (15 Mart) son beş yılı kapsayan dünya genelinde silah ithalat ve ihracat raporunun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre Türkiye yerli silah üretimini önemli ölçüde artırırken silah ithalatası ise son beş yılda yüzde 59 oranında düştü. SIPRI, Türkiye’nin silah ithalatının azalmasının arkasında, ABD’nin, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerinin satın almasına karşılık olarak F-35 teslimatını durdurmasının olabileceğini belirtti. Öte yandan raporda Türkiye’nin silah ithalatına olan bağımlılığını azaltmak için yerli silah üretimini arttırdığı vurgulandı. 

Kurumun raporuna göre Suudi Arabistan, Mısır ve Katar son beş yılda en fazla silah ithalatı yapan ülkeler olarak açıklanırken ABD, “en çok silah ihracatı yapan ülkeler” arasında birinci sıradaki yerini korudu. 

Raporda ayrıca 2011 ile 2015 yılları ve 2016 ile 2021 yılları arasında dünya genelinde silah ithalat ve ihracatının artmadığını ancak Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte en yüksek seviyelerini gördüğü belirtildi. 

Koronavirüs salgınının ülkeler üzerindeki ekonomik etkisinin büyük olduğunu ancak salgının en kötü zamanlarının yaşandığı 2020 bahar ve kış aylarında birkaç ülkenin silah sözleşmeleri imzaladığını belirten SIPRI Silah ve Askeri Harcama Programı Araştırmacısı Pieter D. Wezeman, “Son yirmi yılda silah transferlerindeki hızlı büyümenin bitip bitmediğini söylemek için henüz çok erken” dedi. 

“Orta Doğu’da silah ithalatı arttı” 

SIPRI raporuna göre belirtilen yıllar arasında en fazla silah ithalatı Orta Doğu’da yapıldı. Dünyanın en büyük silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan‘ın yanında Katar da silah ithalatını artırdı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ise silah ithalatının yüzde 37 düştüğü belirtildi. 

Mısır’ın silah ithalatı 2011–15 ve 2016–20 arasında yüzde 136 arttı. Kurumun raporunda Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusunda Türkiye ile anlaşmazlıklar yaşayan Mısır’ın deniz kuvvetlerine büyük yatırımlar yaptığı vurgulandı. 

“ABD, Fransa ve Almanya silah ihracatını artıyor”

Rapora göre ABD, “dünyanın en büyük silah ihracatçısı” olma özelliğini korurken ülkenin silah ihracatındaki payı son beş yılda yüzde 32’den yüze 37’ye çıktı. Raporda ABD’nin son beş yıl içerisinde toplam 96 ülkeye silah sattığı belirtilirken bu silahların yüzde 47’si Orta Doğu’ya gittiği belirtildi. Suudi Arabistan, ABD’den yapılan silah ihracatının yüzde 24’nü oluşturdu. 

Dünyanın üçüncü ve dördüncü en büyük silah ihracatçıları konumunda olan Fransa ve Almanya’nın silah ihracatları da son beş yılda önemli oranda artış gösterdi.

Fransa, 2016-20’de başlıca silah ihracatını yüzde 44 artırdı ve küresel silah ihracatının yüzde 8,2’sini oluşturdu. Hindistan, Mısır ve Katar Fransa’dan silah ithal eden ülkeler arasında. Almanya ise 2011-15 ve 2016-20 arasında silah ihracatını yüzde 21’lik oranda artırdı ve toplam silah ihracatının yüzde 5,5’ini oluşturdu. Güney Kore, Cezayir ve Mısır, Almanya’dan silah ithalatı yapan ülkeler arasında.  

“Rusya ve Çin’in silah ihracatında düşüş”

SIPRI raporuna göre Rusya ve Çin’de ise silah ihracatlarının düştüğü görüldü. 2016-2020 yıllarında dünya genelindeki silah pazarının yüzde 20’sini oluşturan Rusya’nın silah ihracatının yüzde 22 oranında düştüğü görüldü. 

SIPRI Silah ve Askeri Harcama Araştırmacısı Alexandra Kuimova, “Rusya, 2011-15 ve 2016-20 arasında Çin, Cezayir ve Mısır’a silah ihracatını önemli ölçüde artırdı. Ancak bu artış Hindistan’a yapılan ihracatın düşüşünü telafi edemedi. Rusya son zamanlarda birkaç ülkeyle yeni anlaşmalar yapmış ve ihracatını arttırmış olabilir. Ancak her halükârda ABD gibi güçlü bir rakipleri var” diye konuştu.  

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.