Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da koronavirüs vaka sayısı yüzde 60 arttı – Dr. Nuriye Ortaylı ile söyleşi: “Bu neyin normalleşmesi? Tüm ülkenin karantinaya alınması lazım”

Sağlık Bakanlığı, 6-12 Mart haftasının iller bazındaki koronavirüs vaka sayısı verilerini paylaştı. Verilere göre İstanbul’da vaka sayısı bir haftada yüzde 60 arttı. En düşük ve yüksek vaka sayısının görüldüğü bölgelerde değişiklik olmadı. En yüksek vaka sayısı Karadeniz Bölgesi’nde iken en az vakaya sahip bölge Güneydoğu oldu. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı, güncel tabloyu Medyascope’a yorumladı.

Son ayların en düşük vaka sayısına ocak sonu gibi gelindiğini ve o noktadan sonra sayılarda yukarıya gidildiğini belirten Dr. Nuriye Ortaylı“Yukarıya doğru gidilirken bu normalleşmenin hiçbir mantığı yok. Başından beri takvimle hareket ediyor salgın yönetimi. 1 Mart diye kafalarına bir hedef koyuyorlar ama o başka şeylere bağlı, belki turizm sezonuna belki başka ekonomik aktivitelere bağlı. Salgına bağlı olmadığı çok net çünkü salgına bağlı olsa böyle takvim açıklanmaz. Yani dersiniz ki mesela ‘100 binde 50’nin altına düşünce şunu yapacağız, 20’nin altına düşünce şunu yapacağız’. Ya da vaka sayısı ile dersiniz ‘Günlük vaka sayısı 3 binin altına düşünce okulları açacağız’ dersiniz. Ama böyle bir mantık yok. Başka bir takvim işliyor ve virüs, işleyen o takvimden habersiz, onun kendine göre bir iç dinamiği var. Daha biz sözde normalleşmenin etkilerini görmüyoruz. Yani bu son haftadaki vaka artışı daha önceye ait. Zaten sıkı denilen tedbirlerle bile kontrol altına alamamışsınız, vakalar hiçbir zaman düşmemiş ve yükselişe geçmiş, bu neyin normalleşmesi? Geri dönüp tedbirlerimizi sıkılaştırmamız gerekirken hâlâ o normalleşme adı altındaki şeylerde ısrar ediyoruz” dedi.

“Karadeniz’de tedbirler sıkılaşmalı”

Nuriye Ortaylı, Türkiye’de en çok vakanın görüldüğü Karadeniz Bölgesi ile ilgili şu yorumu yaptı: “‘Doğu Karadeniz çok kötü şeylere gebe ve bir an önce karantinaya alınması gerekiyor’ demiştim daha önce. O bölgede pik gerçekleşti ve sonuçları görüyoruz. Virüs üssel olarak artıyor yani 1’den 2’ye çıkmıyor. Üstelik daha kötü olan şu, o bölge tüm ülke ile aktif temas halinde. Vaka sayısı düşük olan yerlere de oradan virüs bulaşacak. Bu şehirlerin karantinaya alınması lazım.”

“Aşılama bu hızla giderse ekim – kasım aylarına geri döneriz”

Ortaylı, aşılama süreci ile ilgili tespitlerde bulundu:

“Aşılamanın etkili olduğunu söylemek çok iyimser bir tahmin. Bunu gösterecek bir araştırma yok ellerinde. 3 milyon 900 bin civarında tam aşılanan insan var. Her iki dozu da olmuş olan yani. Hepsi tam bağışık da değil. Diğer 4 milyon ise daha birinci dozu oldu. Onları bağışık bile sayamayız. Biz şu anda 65 yaş üstü nüfusun sadece üçte birini tam aşılamış durumdayız. Diğer üçte bir de birinci dozu aldı. Bir başka üçte bir hiç aşılanmadı. Bir de ölüm oranı en çok 65 yaş üstünde ama diğer yaş gruplarında da oluyor. Bu hızla gidilirse ekim-kasım aylarındaki hale geri dönülecek.”

“En az üç-dört hafta tam kapanma yapılmalı”

Halk sağlığı uzmanı Nuriye Ortaylı, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

“Yeni tedbirlerle, şehirlerde 50 kişilik nikah törenine izin veriliyor. Bir saat, kapalı ortamda 50 kişi. Bu ne demek? O nikah salonuna en az iki kişi enfekte girecek, çıkarken enfekte 20 kişi çıkacak. Böyle bakınca bu tedbirin bir anlamı var mı? Yüz binde 100’ü geçmiş şehirlerin hepsinde kapalı ortamda beş kişiden fazla, 15 dakikadan uzun süre bir arada kalınmamalı. Hayati ürünler satan birkaç dükkan, market dışında, gıda satan yerler ve eczaneler dışında hiçbir iş yerinin açık tutulmaması gerekiyor. Kapalı ortamlar havalandırılmalı. Maske mesafeye çok ama çok dikkat edilmeli. Açık havada sokakta yürüsün insanlar ama sıkış tıkış değil tabii ki. Bunları hiç olmazsa üç-dört hafta yapsınlar ki sonra bir nefes alalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.