Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MHP’nin 13. Olağan Büyük Kurultayı yarın yapılacak: Kurultayda “andımız” okunacak mı? Kurultay öncesi son gelişmeler

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 13. Olağan Büyük Kurultayı, yarın (18 Mart) Ankara Spor Salonu’nda yapılacak. Partiyi 2023’te yapılması planlanan genel seçimlere taşıyacak kadroların da belirleneceği kurultaya Devlet Bahçeli tek genel başkan adayı olarak giriyor. MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in ölümünün ardından 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan Olağanüstü Kongre’de MHP Genel Başkanı olan Devlet Bahçeli’nin bu kurultayda dokuzuncu kez partinin genel başkanı olarak seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

MYK’da değişim beklentisi

Genel başkanlık yarışının olmaması beklenen kurultayda, 75 asil, 25 yedek üyesi bulunan Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) yanı sıra başkanlık divanında da değişiklikler olabilir. Partideki kayıtlı bin 400 delege, MYK seçiminin yanında Merkez Disiplin Kurulu üyeliğinin seçimlerini de yapacak. 

Seçimlerin Devlet Bahçeli’nin belirleyeceği adaylar arasından blok liste usulü ile yapılması öngörülüyor. MYK’daki 30 civarı üyenin değişmesi bekleniyor. Başkanlık Divanı’nda ise radikal değişiklikler beklenmiyor. Genel Başkan Yardımcılarından Deniz Depboylu ve Emin Haluk Ayhan’ın yeni divanda olmaması ise yüksek ihtimal olarak görülüyor. Bunun dışında Başkanlık Divanı’nda görev değişiklikleri yaşanabilir.

Kurultayda Devlet Bahçeli’nin yapacağı konuşma da merak ediliyor. Hem Cumhur İttifakı’na hem de muhalefete yönelik mesajlar vermesi beklenen Bahçeli’nin gündemdeki tartışmalara da değinmesi öngörülüyor. 

“Kurultayda öğrenci andı okunabilir”

Gündemin en sıcak konularından biri, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından okullarda Öğrenci Andı’nın okunmasını sona erdiren Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden Danıştay 8. Dairesi’nin kararını bozması. Bu kararla birlikte “Öğrenci Andı” okullara artık geri dönmeyecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Bahçeli, “Danıştay skandal bir karara imza atmış, milli gerçeklerle çatışmıştır. Ülkemizi yeni bir karmaşanın içine çekmeye, anlaşmazlıkları körüklemeye, kutuplaşmayı tahrik etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” demişti.

Andımız’ın MHP Kurultayı’nda okunabileceği tartışılırken Voice of America’dan (VoA) Yıldız Yazıcıoğlu kurultayda öğrenci andının okunmasını beklediğini söyledi. Medyascope’a konuşan Yazıcıoğlu: ‘Andımız’ konusunda Bahçeli geri adım atmayacaktır. Bununla ilgili kurultayda sert bir tepki vereceklerdir. İstiklâl Marşı’nın ardından hep beraber ‘andımız’ın okunduğu bir ortam görebiliriz. Devlet Bahçeli, MHP’yi talepte bulunmaya devam eden bir muhalefet partisi olarak konumlandırma iddiasını sürdürmek istiyor” dedi.

MHP’nin, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik kapatılma çağrılarından ve İYİ Parti eleştirilerinden de vazgeçmeyeceğini ifade eden Yıldız Yazıcıoğlu, bu söylemlerin ve Bahçeli’nin gündem ile yasama faaliyetlerini belirleme tavrının Cumhur İttifakı’nda çatlaklar oluşturduğunu vurguluyor. 

“İYİ Parti’nin doğrudan hedef alınmıyor olması nedeniyle Bahçeli rahatsızdı”

Yazıcıoğlu, Bahçeli’nin bundan sonraki süreçte İYİ Parti’ye yönelik ağır eleştirilerini de sürdüreceği görüşünde: “Devlet Bahçeli, İYİ Parti’yi hedef almaya devam edecek. Zaten İYİ Parti’nin doğrudan hedef alınmıyor olması nedeniyle Bahçeli rahatsızdı. Cumhur İttifakı’nın İYİ Parti ile büyümesi fikri Bahçeli’yi rahatsız ediyordu. Bahçeli, Erdoğan üstündeki gücünü Meral Akşener’e kaptırmak istemezdi. 1 Ekim’den itibaren Meclis gündemi Bahçeli’nin açıklamalarıyla belirlendi. AKP’nin bazı yöneticileri de Kürt seçmene duyulan ihtiyaçtan dolayı Bahçeli’nin HDP’ye yönelik kapatılma çağrılarından rahatsız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongreye katılacak mı?

Kulislerde kongreye dair konuşulan ihtimallerden biri de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kongreye katılma ihtimali. Ancak Erdoğan’ın kongreye katılmasının MHP’de rahatsızlığa neden olabileceği değerlendiriliyor. Dolayısıyla bu ihtimal oldukça düşük.

CHP, İYİ Parti ve HDP’ye davet gitmedi

MHP Kurultayı’na Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) muhalefet partileri İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) davet edilmedi. MHP’nin Cumhur İttifakı’ndaki ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) ise kurultaya, Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Mehmet Özhaseki ve Jülide Sarıeroğlu‘ndan oluşan bir heyet katılacak.

Kurultayın sloganı: “Kazanan Türkiye olacak”

MHP’nin Twitter hesabından da kurultaya ilişkin 30 saniyelik bir video paylaşıldı. Tanıtım videosunda kurultayın ana teması olarak “milli birlik” ve “milli beka” gibi kavramlar öne çıkartılırken, sloganlar olarak ise “Kazanan Türkiye olacak” ve “İstiklâl için birlik, istikbal için dirlik” olarak belirlendi. 

Kongre saat 10.00’da başlayacak

Koronavirüs salgını nedeniyle hafta içi yapılmasına karar verilen kurultay yarın sabah saat 10.00’da başlayacak. Devlet Bahçeli, divan seçiminin ardından kongredeki katılımcılara seslenecek. Kurultayın, salgın tedbirleri alınarak yapılacağı açıklanırken parti üyeleri, diğer partilerden temsilciler ve sınırlı sayıda basın mensubu dışında kimse salona alınmayacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.