Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlet Bahçeli yeniden MHP Genel Başkanı seçildi – Kurultay’da konuşan Bahçeli: “HDP siyasi kisveye bürünmüş bir suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması gerekir”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 13. Olağan Büyük Kurultayı bugün (18 Mart) yapıldı. Partinin mevcut genel başkanı Devlet Bahçeli, üst kurul delegelerinin tamamının imzasıyla genel başkanlığa yeniden aday gösterildi. 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP Genel Başkanlığı görevini yürüten Bahçeli, kurultayda tek aday olarak girdiği seçimlerde bin 277 oy ile onuncu kez MHP Genel Başkanı seçildi. 

Koronavirüs salgını nedeniyle hafta içi yapılmasına karar verilen kurultay bu sabah saat 10.00’da Ankara Kapalı Spor Salonu’nda başladı. Divan seçiminin ardından kongredeki katılımcılara seslenen Devlet Bahçeli, konuşmasında Cumhur İttifakı, muhalefet ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılmasına yönelik mesajlar verdi. Bahçeli’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Seçimler 2023’te yapılacaktır, adayımız Recep Tayyip Erdoğan’dır”

2023’te yapılması planlanan genel seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP’nin de adayı olacağını tekrarlayan Devlet Bahçeli, erken seçimin ise söz konusu olmadığını belirtti: “Erken seçim diye tutturanlar bilsinler ki seçimler tam zamanında, 2023’te yapılacaktır. Türkiye rotasından çıkmayacaktır. 2023’teki seçimlerde cumhurbaşkanı adayımız bellidir. O muhterem isim sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Cumhurbaşkanımız’a ve AK Partili kardeşlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

“Fezlekelerin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir”

Konuşmasının büyük bölümünde muhalefete yüklenen Devlet Bahçeli İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) de HDP üzerinden yüklendi. Bahçeli şunları söyledi: “Sanıyorlar ki tezgahlarına akıl sır ermeyecek. Sanıyorlar ki kumpaslarına güç takat yetmeyecek. Türkiye’nin karşısında hizalanmak muhalefet değildir. Millet farklı bir şey, zillet farklı bir şey. Fezlekelerin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir. Fezlekelere bakarsanız önünde millet, arkasında devlet olduğunu mutlaka göreceksiniz.

“HDP, Türk demokrasisinin çerçevesini sarmış mayın tarlasıdır”

“Türkiye’nin karşısında hizalanmak muhalefet değildir, Türkiye’yi uçurma çekmenin adı demokrasi değildir. HDP, Türk demokrasisinin çerçevesini sarmış mayın tarlasıdır. CHP, Türk siyasetine tutunmuş beşinci kol faaliyetidir. İYİ Parti Türkiye’nin kötülüğüne hizmetkarlık yapan, siparişle kurulan ve uzaktan kumandayla kontrol edilen melanet bir projedir. İP’in başkanı Cumhur İttifakı’nı tanımlarken ‘etle tırnak gibi demiş’, kendilerinin ise proje bazlı bir ittifak olduğunu çok açık itiraf ve teyit etmiştir.”

“HDP siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması gerekir”

HDP’yi bir suç örgütü olarak niteleyen Devlet Bahçeli, “Türk milleti bölücülüğe ve bölünmeye asla izin vermeyecektir. Terörist sevk ve hazırlık merkezi olan HDP ayranımızı kabartmasın. HDP PKK’dır, cinayettir, bölücülüktür, masumlara çocuklara kadınlara ölüm tuzağıdır. HDP ile yasak ilişki zalimlere diz çökmektir. HDP ile ittifak kurmak, terörist Demirtaş ile kahvaltı planları yapmak kimseye onur sağlamayacak, bilakis ihanete ortak edecektir. CHP seçimini yapmalıdır, sözde Kürdistan projesinin yanında mıdır, karşısında mıdır?  İYİ Parti kararını netleştirmelidir. PKK ve FETÖ ile kol kola yürümeye devam mı edecektir, tamam mı diyecektir? HDP siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması, tarihe ve gelecek nesillere namus görevidir” diye konuştu.

“HDP’nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlanması milletin yüreğine su serpmiştir”

HDP’yi ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açılmasını da değerlendiren Bahçeli, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi dün itibariyle Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi hakkın, hukukun, adaletin sesidir ve bu gelişme milletin yüreğine su serpmiştir” dedi.

“Bu sistem işin özünde Türk tipi başkanlık modelininin farklı bir isimlendirilmesidir”

Mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yapılan eleştirilere de sert tepki gösteren MHP lideri konuyla ilgili, “Türkiye tarihinin en önemli yönetim reformunu cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile başarılmıştır. Yeni sistem cumhuriyetin kuruluş ilkelerine dayanmıştır. Parlamenter sistemdeki teklemeler, tıkanmalar, kafa karışıklıkları ve karar süreçlerindeki çalkantılar cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile aşılmıştır. Bu sistem işin özünde Türk tipi başkanlık modelinin farklı bir isimlendirilmesidir. Bir yönetim sisteminin nasıl ve ne şekilde tarif edildiğinden ziyade demokratik özellikler taşıyıp taşımadığına ve millette karşılık bulup bulmadığına bakılması en dengeli bakıştır” ifadelerini kullandı.

“Artık parlamenter sisteme geri dönüş yoktur”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, mevcut yönetim sistemine alternatif olarak muhalefet partilerinin üzerinde çalıştığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerileri hakkında ise şöyle konuştu: “Milliyetçi Hareket Partisi olarak 2023 ve takip eden on yılları kapsayan stratejik hedeflerinin ilki Türk tipi başkanlık modeline sahip çıkmaktır. Buna karşılık güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem teklifleri beyhudedir. Eskiye kıvrılıştır. Güçlendirilmiş parlamenter sistem kavramını ilk dile getiren, şu işe bakınız ki terörist Selahattin Demirtaş’tır. Artık parlamenter sisteme geri dönüş yoktur.”

“Milletvekilliği dokunulmazlığı yeni baştan ele alınmalıdır”

Siyasi partiler ve seçim kanununda değişiklik yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Bahçeli konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir, seçim kanunlarında düzenlemeler yapılmalıdır, siyasi etik kanunu çıkartılmalıdır. Meclis iç tüzüğü yeni sistemle uyumlu ve Meclis çalışmalarıyla ahenkli hale getirilmelidir. Milletvekilliği dokunulmazlığı yeni baştan ele alınmalıdır. “

“Biz Türk’üm deriz, doğruyum deriz, çalışkanız diye sesleniriz” 

Gündemdeki öğrenci andı tartışmalarına da değinen Devlet Bahçeli, “Andımızdan şu, bu istedi diye vazgeçmeyiz” derken CHP’ye de seslendi: “Biz şehitlerimizin davacısıyız. Biz Türk’üm deriz, doğruyum deriz, çalışkanız diye sesleniriz. Adımızdan, alımızdan ve andımızdan şu, bu istedi diye vazgeçmeyiz. Ey CHP yönetimi, sizin nereniz Türk ki andımıza sahip çıkacaksınız? Biz varlığımızı Türk varlığına armağan etmişken sizin kimlerin taşeronu olduğunuzu bilmeyen kalmış mıdır?”

“Sosyal yardımların daha da güçlendirilmesinden yanayız”

MHP lideri konuşmasının sonunda ekonomik sorunlara da değinerek sosyal yardımların güçlendirilmesi ve savurganlığın önlenmesi gerektiğini söyledi: “Türkiye’de aç ve açıkta hiçbir kadeşimizin yaşamasını istemiyoruz. Adaletli bir gelir dağılımı olsun istiyoruz, sosyal yardımların daha da güçlendirilmesinden yanayız. Çok yiyenle hiç yemeyen, çok kazananla ancak karnını doyuran arasındaki çelişkinin para ve maliye politikaları ile düzeleceğine, mali disiplin tedbirleri sayesinde savurganlığın büyük ölçüde engelleneceğine inanıyoruz.”

Devlet Bahçeli onuncu kez MHP Genel Başkanı seçildi

Bahçeli’nin hitabının ardından partinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) faaliyet raporu ve mali raporları okunarak ibraz edildi. Kurultaya misafir olarak katılan siyasi parti temsilcilerinin yaptıkları konuşmaların ardından ardından ise genel başkan ve genel merkez organları seçimlerine geçildi. Oy kullanma işlemleri saat 13.00’te sona erdi. Bin 277 delegenin oyunu alan Devlet Bahçeli bir kez daha MHP Genel Başkanı olarak seçildi. MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in ölümünün ardından 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan Olağanüstü Kongre’de MHP Genel Başkanı olan Devlet Bahçeli bu tarihten beri kesintisiz olarak aynı görevi sürdürüyor.

Kurultaya CHP, İYİ Parti ve HDP davet edilmedi

Salgın tedbirleri kapsamında kurultay salonuna parti üyeleri, diğer partilerden temsilciler ve sınırlı sayıda basın mensubu dışında kimse alınmadı. Öte yandan MHP Kurultayı’na Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) muhalefet partileri İYİ Parti, CHP ve HDP davet edilmedi. MHP’nin Cumhur İttifakı’ndaki ortağı AKP’den ise kurultaya, Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Mehmet Özhaseki ve Jülide Sarıeroğlu‘ndan oluşan bir heyet katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.