Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çizerlerin kaleminden koronavirüs salgını – Küratör Işın Önol: “Yaşadığımız dönemde, görsel kültürümüzde imgenin gücü yadsınamaz”

Tüm dünyayı etkisi altına alan, içinden geçtiğimiz salgında bir yılı devirdik. Geçen yıl bu zamanlar yakın arkadaşlarımın çocukları ile telefonla görüşmüş, bu dönemde dünyaya nasıl baktıklarını, bu karmaşayı, yeni alışkanlıkları nasıl algıladıklarını birer çizimle anlatmalarını istemiştim:  

Benzer motivasyon ile tanıdığım bazı çizerler ile iletişime geçtim, koronavirüs salgını çerçevesinde son bir yılı nasıl yorumladıklarını merak ettim ve onlardan bir çizim rica ettim. 

Aralarında alternatif çizgi romanın öncüsü Robert Crumb, yine alternatif çizgi romanın kilit isimlerinden Gilbert Shelton ve animatör-çizer Bill Plympton’ın da bulunduğu bazı isimler ve benimle paylaştıkları çizimleri şöyle: 

Robert Crumb (https://www.crumbproducts.com)
Gilbert Shelton 
Mert Yengin
Molly Crabapple (https://mollycrabapple.com)

New York’ta yaşayan küratör Işın Önol ile de bu süreçte haberleşme şansım oldu. Önol, yaşadığımız dönemde görsel kültürümüzde imgenin gücünün yadsınamaz olduğunu düşünüyor. Birçok karikatürist, grafik ve dijital medya sanatçısının, koronavirüs salgını sürecinde, imge üretimi ve paylaşımı açısından çok değerli katkılar sağladıklarını dile getiriyor. Salgının zor ve sarsıcı koşulları altında, sanatçıların da birçok alanda çalışan meslek erbabı gibi önce elini eteğini üretimden çekmek durumunda kaldıklarını hatırlatıyor: “Kimisi görsel anlatım yetilerini insanları yönlendirme ve aktive etmekte kullanırken kimisi de enerjisini dayanışma çabalarına kanalize etti. En iyi örneklerden biri, Türkiye’de bir grup kültür sanat emekçisinin bir araya gelerek organize ettiği ‘omuz’ hareketi oldu. Hala tüm gücüyle devam eden bu harekete omuz.org adresi üzerinden katkı sağlayabilmek mümkün.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.