Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da Nevruz kutlaması – Mithat Sancar: “Hadi HDP’yi kapattınız, meydanlardaki bu milyonları nereye kapatacaksınız?”

Diyarbakır’da, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle yapılamayan Nevruz kutlaması, bu yıl büyük bir kalabalıkla kutlandı. Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri, Başak Demirtaş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı kutlamada konuşan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Hadi HDP’yi kapattınız, meydanlardaki bu milyonları nereye kapatacaksınız? HDP dükkan mı ki kapatıyorsunuz? Başaramayacaksınız, demokratik siyasette ısrarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi ile sivil toplum kuruluşlarının birlikte organize ettiği Nevruz kutlamaları, merkez Bağlar İlçesi’nde yapıldı. Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle yapılamayan, bu yıl da izin verilip verilmeyeceği son günlerde belli olan kutlamalara katılım, çözüm sürecindeki kadar olmasa da yoğundu. Yoğun güvenlik önlemleri alınan ve HES kodu kontrolü yapılan kutlamalara yaşlılardan çok gençlerin katıldığı gözlendi. HDP’li yetkililer, 4-5 gün önceden çağrı yapılan, yaşlıların salgından korunmak istenmesi nedeniyle gelmediği kutlamaya katılımdan memnun olduklarını ifade etti.

Protokolde bu yıl HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, HDP milletvekilleri Garo Paylan, İmam Taşçıer, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Keskin Bayındır ile bazı STK temsilcileri vardı. Kürtçe şarkıların seslendirildiği kutlamalarda HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, konuşmasını önce Kürtçe yaptı.

“Siyasetle yenemedikleri HDP’yi savcıları harekete geçirerek kapatmaya çalışıyorlar”

Sancar, “direnişi ve mücadeleyi bildiklerini, mevcut iktidarın kötülük yapmadan duramadığını” söyledi. Sancar, “Bu halka ve bu ülkeye kötülük yapıyorlar. Bir gecede, bir kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiklerini söylediler. Bu iktidar darbecidir. İdaremizi gasp ediyorlar. Şimdi önce Sayın Vekilimiz Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürdüler, sonra gözaltına aldılar. Haksız ve hukuksuz bir şekilde irade gaspına devam ediyorlar. İnanca, ibadete saygıları yok. Meydanlardaki milyonlar da onlara diyor ki, ‘Size boyun eğmeyeceğiz’. Bu ülkeye demokrasi, özgürlüğü ve barışı birlikte getireceğiz. Siyaset ile yenemedikleri HDP’yi bu kez emirlerindeki savcıları harekete geçirerek kapatmaya çalışıyorlar. Hazırlanan iddianame, hukuk tarihine ayıp olarak geçecek niteliktedir” dedi.

“Hadi HDP’yi kapattınız, peki milyonları nereye koyacaksınız?”

Sancar, konuşmasına şöyle devam etti: “Hadi HDP’yi kapattınız, meydanlardaki milyonları nereye koyacaksınız? Bu halkı ne yapacaksınız? Başaramayacaksınız. Bu ülkede demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Mutlaka yeni yollar yaratacağız, yeni yollar açacağız. HDP bir dükkan mı ki HDP’yi kapatıyorsunuz? HDP halktır halk. Umudun, özgürlüğün ve barışın adresidir. Birlikte yaşamanın güvencesidir. İşte meydandayız, bu da size dert olsun.”

Mithat Sancar’ın konuşmasından sonra kutlamalar şarkılar ile devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.