Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünyada aşılanan kişi sayısı 450 milyona yaklaştı, Ramazan ayının yaklaşmasıyla “Aşı orucu bozar mı?” tartışmaları başladı

İsrailli bir ilaç şirketi, ağız yoluyla alınan koronavirüs aşıları üzerinde çalışıyor. Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 450 milyona yaklaştı. Miami’de sokağa çıkma yasağı uzatılırken kısıtlamalara uymayan bine yakın kişi gözaltına alındıRamazan ayının yaklaşmasıyla “Aşı orucu bozar mı?” tartışmaları başladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İsrailli şirket ağız yoluyla alınan koronavirüs aşısı geliştirme iddiasında

İsrail-ABD menşeili ilaç şirketi Oramed Pharmaceuticals, ağız yoluyla uygulanabilen koronavirüs aşıları için faz 1 klinik deneylerini başlatmaya hazırlanıyor.

Oramed Pharmaceuticals, Kudüs’teki Hadassah Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar tarafından geliştirilen aşı kapsamında Premas Biotech adlı şirketle ortak çalışacaklarını duyuran Oramed, salgının dünyayı etkisi altına aldığı 2020’nin mart ayından bu yana bu proje üzerinde çalışıyordu. 

Şirket şu ana kadar, hayvanlarda yapılan denemeleri tamamladı ve aşının, Immunoglobulin G (IgG) antikorlarının ve uzun süreli bağışıklık için gerekli olan antikor Immunoglobulin A’nın (IgA) gelişimini desteklediği bulgusuna ulaştı. 

Bilim insanları, ilacın klinik denemelerde başarılı olmasının, ülkelerin bundan böyle aşıya, hem daha ucuza hem de daha kolay erişmesini sağlayacak ve ilerleyen yıllarda koronavirüsün sıradan bir grip gibi atlatılmasına katkı sağlayabileceğine inanıyor. 

Dünyada aşılanan insan sayısı 448 milyona ulaştı 

New York Times gazetesinin verilerine göre, 20 Mart Cuma günü itibariyle dünya genelinde aşılanan insanların sayısı 448 bini aştı. 

Ülkeler arasında aşılama programında liderliği, şimdiye kadar nüfusunun yüzde 51’ini aşılayan İsrail göğüslerken İsrail’i nüfusunun yarısından fazlasını en az bir kez aşılayan Seyşeller takip ediyor. İngiltere ve ABD’de de ortalama her 100 kişiden 35’inın aşılandığının ortaya konulduğu istatistiklere göre aşılamada Avrupa ülkeleri biraz daha geriden geliyor. Türkiye ise yaklaşık 13 milyon aşıyla her 100 vatandaşından ortalama 16’sını aşılamış durumda. 

Kimler aşılanabilir, kimler bu ayrıcalıktan uzak

Dünyada aşılanan sayısı 448 milyonu aşsa da aşı, dünyanın her noktasında adil koşullarda dağıtılmıyor. Bazı gelişmiş ülkeler aşıları depolarında bekletirken bazı ülkeler ise henüz hiç aşıya ulaşamadı.

ABD’de 16 yaşında bir genç Mississippi eyaletinde yaşadığı için aşı fırsatından yararlanabilirken Çin’in Şanghay kentinde bu yaş 18’e yükseliyor. Buna karşın Şanghay’da 70 yaşından büyükler de henüz aşılanmıyor. Kenya’da da virüse karşı en kırılgan gruplardan biri olan yaşlı vatandaşlar aşı tedariki sorunundan dolayı aşıya ulaşamıyor. Güney Kore’de de benzer bir uygulamayla 75 yaş ve üzeri vatandaşlara nisan ayı öncesinde aşı uygulanmıyor. Ülkede şu anda yalnızca sağlık çalışanları ve huzurevi sakinleri ve personeli aşılanıyor. Hükümet öncelikle AstraZeneca aşısının daha yaşlı gruplar için güvenli ve etkili olduğuna dair güvence beklediğini söylüyor. 

Hindistan’da, aşı randevuları tamamen internet üzerinden yapıldığı için yalnızca internet veya akıllı telefonlara sahip 60 yaş üstü vatandaşlar aşı olabiliyor. Şu ana kadar başkent Yeni Delhi’de maddi durumu iyi olan vatandaşların çoğu aşıya ulaşabildi ancak ülkenin yaklaşık üçte biri internet bağlantısına sahip değil. 

Öte yandan üç hafta boyunca ülkede kalmak koşuluyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) seyahat edip 13 bin dolar ödeyen 65 yaş ve üzeri kişiler ve sağlık sorunları olduğunu kanıtlayanlar aşıya ulaşabiliyor. 

Sonuç olarak tüm dünya genelinde, “gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler” olarak nitelendirilen toplam 43 ülke, bu sene içinde vatandaşlarının tamamını aşılayabilecekken 148 ülkenin vatandaşları uzun bir süre daha aşıya rahatça ulaşamayacak.

Miami’de sokağa çıkma yasağı uzatılırken kısıtlamalara uymayan bine yakın kişi gözaltına alındı

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Miami Beach bölgesindeki polis yetkilileri, “bahar tatilini” gerekçe göstererek kentin farklı bölgelerde bir araya gelerek restoran ve özel mülkleri tahrip eden ve maske takmayı reddeden geniş kalabalığın içerisinden bine yakın kişiyi tutukladı.

Şehir yetkilileri, bölgede yaşanan şiddetli olaylar üzerine bir süredir uygulanan ve saat 20.00’den sonra insanların sokağa çıkmasını kısıtlayan önlemleri üç hafta daha devam ettirme kararı aldı. Yetkililer ayrıca şehre gelip sorumsuzca davranan bu kişilerin çoğunun öğrenci olmadığını ve bahar tatili için değil eğlenmek için “daha hafif kısıtlamalara sahip” olarak nitelendirilen Miami Beach’e gelen vatandaşlar olduğunu aktardı. Ayrıca tutuklanan şahıslardan çoğunun eyalet dışından olduklarının altını çizdi. 

Ramazan ayının yaklaşmasıyla, ABD’de “Aşı orucu bozmaz” kampanyası başlatıldı

ABD’de çok sayıda Müslüman grup, başlamasına bir aydan az bir süre kalan (13 Nisan) Ramazan ayı için “Aşı orucu bozmaz” kampanyasına destek veriyor. 

Kuzey Amerika İslam Cemiyeti’nin (ISNA) müdürü Beşerat Saleem, konu hakkında çok sayıda İslam hukuku âlimine danışıldığını ve gün içinde oruç tutan kişilerin aşı yaptırmasının orucu bozmayacağını söyledi.

Saleem, Ramazan ayında veya başka herhangi bir zamanda koronavirüs aşısı yaptırmanın genel olarak kabul edilebilir olduğunu düşündüklerini aktararırken aynı şekilde uzun yıllardır uygulanan grip aşısı gibi aşıların da “bir besin değeri olmadığı ve kas içine enjekte edildiği için orucu bozmayacağını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.