Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşiller Partisi altı aydır kuruluş izni bekliyor: “22 Mart itibarıyla hukuki süreci başlatacağız”

Kuruluş belgelerini altı ay önce teslim eden Yeşiller Partisi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından “Alındı belgesi” verilmedi. Altı aydır belge bekleyen parti, yayımladığı yazılı açıklamada, siyasi parti kurma haklarını hukuki yollarla savunacaklarını ve 22 Mart itibariyle hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.

Yeşiller Partisi, 21 Eylül 2020 tarihinde kurulan, çevreci-liberal bir siyasi parti. Yeşiller Partisi, yeşil yeni düzeni, karbonsuz ekonomiyi ve cinsiyet eşitliğini savunarak, iklim kriziyle mücadeleyi ön plana çıkarıyor.

Türkiye’de ilk Yeşiller Partisi 1988 yılında kurulmuştu. Parti, anti-nükleer hareketin önemli bir parçasıydı. Programında kuvvetli bir barış vurgusu barındırıyor ve kendisini kadın hareketiyle doğal bir dayanışma içinde tanımlıyordu. Parti, 1994 yılında kesin hesaplarını teslim etmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kapatıldı.

2002 yılında yeniden partileşme çalışmaları başladı ve 40 kurucu üyenin girişimiyle 2008 yılında Türkiye’de ikinci kez Yeşiller Partisi kuruldu. İkinci Yeşiller Partisi, sürdürülebilir yaşam için küresel düzeyde mücadele, erkek egemenliğinin ve şiddetin reddi, doğrudan demokrasi, yerellik, özgür yaşam ve çeşitliliğin korunması ilkelerini benimsedi.

Kendisini, dünya çapındaki yeşil hareketlerin bir parçası olarak tanımladı ve parti organlarında yüzde 50 kadın kotası uyguladı.

Genel başkanlık sistemi yerine parti eşsözcüleri ile hareket eden Yeşiller, Bilge Contepe ve Ümit Şahin‘in eşsözcülüğünde partileşti. 

Yeşiller Partisi, 2011 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşme görüşmelerine başladı. Bir yıla yakın süren bu süreçte 6 Haziran 2012’de yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında eşsözcülüğe Sevil Turan ve Kemal Tuncaelli seçildi. Birleşme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından her iki parti hukuksal varlıklarını sonlandırarak 25 Kasım 2012’de yeni kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi‘ne katıldı. 

2016’ya kadar bu parti içinde siyaset yapmaya devam eden Yeşiller’in oluşturduğu “Yeşil Siyaset Platformu”, yeşil politikanın temel ilkelerine aykırı siyaset tarzını gerekçe göstererek 27 Nisan 2016’da partiden ayrıldı.

Yeşil Siyaset Platformu, dört yıl süren partileşme çalışmalarına başladı ve 21 Eylül 2020 tarihinde Türkiye’de üçüncü kez Yeşiller Partisi’nin kurulmasını sağladı. 110 kurucu üyeyle kurulan partinin kurucularının yarısı kadın.

“Altı aydır kuruluş izni bekliyoruz”

Parti, 21 Eylül 2020’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8. maddesinde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim ettiklerini ancak bir gelişme olmadığını belirten bir açıklama yayımladı.

Yeşiller Partisi, tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Demokratik hakkımızı kullanmak için hukuki süreci başlatıyoruz!

Yeşiller Partisi olarak en temel hakkımız olan siyaset yapma ve örgütlenme hakkımıza sahip çıkmak ve partimizin kuruluş sürecini tamamlamak üzere dava açıyoruz.

Yeşiller Partisi’nin kuruluş belgelerini teslim etmesinin üzerinden tam altı ay geçti. Ancak bu süreçte İçişleri Bakanlığı alındı belgesini vermeyerek partimizin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratıyor.

Parti kurmak Türkiye’de anayasal bir hak ve izne tabi değil. Bu hakkımızı kullanmak ve Yeşil düşünceyi siyasi platformda güçlendirmek için 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8. Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim ettik. 

Partimizin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığımız başvuru, resmi yazışmalar yanıtsız kaldı. Pandemi koşullarının yaratabileceği olağan gecikmenin ötesine geçen bu duruma çözüm bulabilmek için işlettiğimiz bürokratik mekanizmalar tükendi. Geldiğimiz aşamada artık siyasi parti kurma hakkımızı hukuki yollarla savunmaya başlıyor, 22 Mart itibarıyla hukuki süreci başlatıyoruz. 

Türkiye’de anayasal hakların hiçbir nedenle engellenemeyeceği bir demokrasiyi savunuyoruz. Geçtiğimiz altı aylık süreçte yaşadığımız deneyim bu arayışın haklılığını gösterdi. İklim krizine referansla ‘Evimiz yanıyor’ çağrısıyla çıktığımız yolda hukuki süreci başlatmanın kuruluş heyecanımızı bizimle paylaşıp birlikte siyaset yapmak isteyen herkese ve hayvanı, havası, suyu, toprağıyla haklarını savunduğumuz doğaya karşı borcumuz olduğunu düşünüyoruz. 

İnsanların doğayla uyum içinde, özgür ve eşit olarak yaşadığı Yeşil bir dünya ve ülke için siyaset yapıyoruz.  Partimiz geleceği ve yaşamı temsil ediyor. Hakkımıza sahip çıkacağız. Sadece bu altı ayda yaşanan ekolojik, sosyal, ekonomik, siyasi krizler bile daha fazla vakit kaybetmemenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tüm ülkede temsil ve örgütlenme hakkının önüne konan bu görünmez engeli aşmak için adalete başvuruyoruz. 

Çoğulculuğa dayanan, çeşitliliği zenginlik sayan, şiddetsizliği temel alan, barış içinde yaşama inanan, doğrudan demokrasiyi hedefleyen Yeşiller Partisi’nin hukuki ve siyasi mücadelesi devam edecek.”

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Koray Doğan Urbarlı ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.