Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kadının Lensinden”: Kadın belgesel yönetmenleri bir araya geldi

Kadın belgesel yönetmenlerinin katıldığı “Kadının Lensinden: Kadın Belgesel Yönetmenleri ile Bir Söyleşi” başlıklı etkinlik, bugün çevrimiçi platformda yapıldı. Etkinlikte konuşmacı olan Esra Açıkgöz, Nebiye Arı, Emine Uçak ve Berna Gençalp çektikleri belgeselleri anlattı. 

Kadının Lensinden: Kadın Belgesel Yönetmenleri ile Bir Söyleşi”, bugün (31 Mart) çevrimiçi platformda gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü, Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletindeki James Madison Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve “Antoine Köpe’nin Anıları” (2017), “Artık Hayallerim Var” (2014), “Öteki Kasaba” (2010), “İsmini Melek Koydum” (2006), “Rebetiko: İki Şehrin Şarkısı” (2005) belgesellerinin yönetmeni Nefin Dinç üstlendi. Söyleşide, “Selin Ardı Kadın” belgeselinin yönetmeni Emine Uçak, “Kim Mihri” belgeselinin yönetmeni Berna Gençalp, “Şiddetin Yüzü” belgeselinin yönetmeni Esra Açıkgöz ve “Hem Müslüman Hem Feminist” belgeselinin yönetmeni Nebiye Arı konuşmacı olarak yer aldı. 

Kadınların öykülerini belgesel ile duyurmanın öneminin ve zorluklarının konuşulduğu söyleşide, eşzamanlı İngilizce çeviri yapıldı.

Etkinlikte konuşan gazeteci ve yazar Emine Uçak, Düzce ve Adana’da meydana gelen sel felaketlerini konu alan “Selin Ardı Kadın” belgeselini anlattı.

Yönetmen ve senarist Berna Gençalp, “Kim Mihri” belgeselinde 1886–1954 yılları arasında yaşayan ve ölümünün ardından unutulan İstanbul’un ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim (Müşfik) Açba’nın yaşamını anlattı. Gençalp, Mihri Rasim’in hikayesi aracılığıyla kadınlara, yeteneklerine sahip çıkmalarını önerdi.

Gazeteci Esra Açıkgöz etkinlikte, Kenan Özer ile birlikte çektiği “Şiddetin Yüzü” belgeselini anlattı. Belgesel, erkeklerin kimyasal saldırılarına uğrayan kadınların hikayelerini konu ediniyor.

Gazeteci Nebiye Arı ise Müslüman feministlerin deneyimlerini ve karşılaştıkları zorlukları ele aldığı “Hem Müslüman Hem Feminist” belgeselinin serüvenini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.