Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için İstanbul-Beşiktaş’ta bir araya geldi: “Kararı çek, sözleşmeyi uygula”

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla kadınlar bugün (2 Nisan) İstanbul-Beşiktaş’taki Barbaros Meydanı’nda bir araya gelip “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. Polis, eylem alanına gelen kadınların gökkuşağı bayraklarını alana almak istemedi, kadınlar bayraklarını çantalarına koyup, eylem alanında çantalarından çıkardı. 

Türkiye, ilk imzacısı olduğu, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi”nden ya da kamuoyunda bilinen adıyla “İstanbul Sözleşmesi”nden 20 Mart 2021 gecesi Cumhurbaşkanı kararıyla çekildi. O günden beri kadınlar ve LGBTİ+’lar Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı almasını protesto ediyor. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla kadınlar, bu akşam Beşiktaş’taki Barbaros Meydanı’nda bir araya gelerek bu protestolarına devam etti. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Züleyha Gülüm de katıldı. 

Eylem öncesinde, alana gökkuşaklı bayraklarla girmek isteyen kadınlara polis izin vermedi, kadınlar alana girerken bayraklarını çantalarına kaldırdı. Ana pankartı görmeden eylemin başlamasına izin vermeyeceklerini söyleyen polisler ve eylemciler arasında tartışma yaşandı. Kadınlar, yasal olarak pankartlarını eylem öncesinde gösterme gibi bir zorunlulukları olmadığını söylerken polisler, pankartı “kadınların güvenliği” için görmek istediklerini dile getirdi. Eylemin başlamasına beş dakika kala kadınlar dev pankartlarını açtı. Metrelerce büyüklükteki pankartta, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” yazıyordu.

Kadınlar, “Yasalar sokakta yazılır”,  “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” “Cisteme Diren”, “Bir Gider Bin Geliriz, Beni Vurmak Kurtuluş mu?” ve “Kararı Çek, Sözleşmeyi Uygula” dövizleri taşırken, “Erkek devlet yıkacağız elbet”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Nefrete inat yaşasın hayat”  “Trans cinayetleri politiktir”, ve “Lubunyalar vardır” sloganları attı. 

1 Temmuz’a kadar sokaklarda olmaya devam edeceklerini duyuran kadınlar katledilen, şiddete, tacize ve tecavüze maruz bırakılan 50 kadının hikayesini okudu. İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacaklarını ve sözleşmenin her satırını uygulatana kadar mücadele edeceklerini söyleyen kadınların eylemi sloganlarla ve alkışlarla sona erdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.