Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgında tiyatrolar – Oyun Sandalı anlatıyor: “Bu kadar tiyatro yapmak sonra hiçe sayılmak insanı öfkelendiriyor”

Koronavirüs salgınıyla birlikte oyunlarına ara vermek zorunda kalan bağımsız tiyatro topluluğu Oyun Sandalı, Türkiye’deki diğer tiyatro emekçileri gibi zor zamanlardan geçiyor. Salgınla birlikte geçen bir yılın ardından Oyun Sandalı, Marx ve Engels’in “Komünist Manifesto”sunu sahneye uyarladı. İlk gösterim 21 Nisan’da Moda Sahnesi’nde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. “Manifesto”nun yönetmeni Harun Güzeloğlu ve oyuncusu Cansu Fırıncı, Medyascope’a yeni oyunlarını, tiyatroların yaşadıkları zorlukları ve salgın günlerinde tiyatrocu olmayı anlattı. 

Kamera: Ali Macit

2013 yılında yönetmen Harun Güzeloğlu ve oyuncu Cansu Fırıncı tarafından kurulan Oyun Sandalı, koronavirüs salgınıyla birlikte oyunlarına ara vermişti. Bağımsız tiyatro topluluğu, Nâzım Hikmet’in aynı adlı eserinden sahneye uyarlanan “Taranta Babu” ile İranlı şair Furuğ Ferruhzâd’ın hayatından ve eserlerinden sahneye uyarladıkları “Furuğ Ferruhzâd” oyunlarına Moda Sahnesi’nin “Sahneden Naklen” projesi kapsamında devam ediyor. İzleyiciler oyunlara canlı yayın üzerinden ulaşıyor.

“Açlık sınırının altına düşen tiyatro oyuncuları var”

Bir yıldan uzun süredir koronavirüs salgını ve işsizlikle mücadele eden tiyatro emekçilerinin zor zamanlardan geçtiğini anlatan oyuncu Cansu Fırıncı, “Tiyatrocu meslektaşlarımızın azımsanmayacak bir kısmı yaşadıkları büyük şehirlerden ailelerinin yanlarına döndü, evlerini kapattılar, meslekten düştüler. Arkadaşlarımızın önemli bir kısmı, tiyatrodan elde ettikleri kazanç hayatlarını idame etmeye yetmediğinden, kafe, bar, restoran gibi hizmet sektöründe çalışıyorlardı. Buraları da kapalı olduğu için asli gelir kaynaklarından da oldular” dedi.

Sanatla ilgilenen meslektaşlarından intihar edenlerin olduğunu belirten Cansu Fırıncı, ciddi yokluklar çeken ve maddi olarak açlık sınırının altına düşen meslektaşlarının bulunduğunu dile getirdi. 

“Biz bütün geçimimizi, her şeyimizi ona göre programlamıştık

Salgın önlemleri dolayısıyla tiyatro gösterimleri iptal edildiği zaman programlarında yedi tane kesinleşen oyun olduğunu söyleyen yönetmen Harun Güzeloğlu, “Biz bütün geçimimizi, her şeyimizi ona göre programlamıştık. Oyunlar iptal olunca Oyun Sandalı olarak durmak zorunda kaldık” diye konuştu. Yaz aylarında yapılan açık hava gösterimleriyle yeniden oyun oynamaya başlayabildiklerini anlatan Güzeloğlu,Kış aylarında salgının etkisinin artmasıyla ayda birer tane oyun oynayabildik, o da Moda Sahnesi’nde” dedi.

“Fiilen oyun oynayamıyorsunuz, ‘Ben tiyatroyu kapattım’ demeden kapattılar

Yönetmelikte tiyatro gösterimlerinin yasak olmadığını dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Saat 21.00’de sokağa çıkmak yasak ve hafta sonu sokağa çıkmak yasak. Tiyatro İstanbul’da 20.30’da başlayan bir şey. Yani siz fiilen oyun oynayamıyorsunuz. Bu çok zekice bir karardı devlet ve hükümet açısından. ‘Ben tiyatroyu kapattım’ demeden kapattılar, muhtemelen kendi yükümlülüklerini yerine getirmemek için.”

Yaşananların üzücü ve sinir bozucu olduğunu söyleyen Güzeloğlu, “O kadar yıl tiyatro yaptıktan sonra, boşuna mıydı bu kadar çaba? Bu ülkenin yurttaşları olarak bu kadar uğraşmak ve sonra hiçe sayılmak, gerçekten insanı çok öfkelendiriyor” diye konuştu.

Fırıncı: “Salgının ilk dönemi benim için depresif geçti”

Salgının Türkiye’de başladığı ilk dönemlerde, Oyun Sandalı olarak krizin iki-üç aydan daha uzun bir vadeye yayılacağını öngörebildiklerini belirten Fırıncı, “Salgının ilk dönemi benim için depresif geçti. Ne yapacağımı, nasıl davranacağımı bilemedim. Eve kapanma normalde daha çok okumaya ve üretmeye sevk eder insanı diye düşünülür ama öyle olmadı. Yaz dönemiyle başlayan açılma ve sonrasından gelen yeni kapanmayla bu psikolojiden sıyrılmış ve ‘Bu şartlarda da olsa nasıl üretebiliriz?’ sorusunu kendime sorup bunun cevaplarını vermiştim” diyerek salgın günlerinin nasıl geçtiğini anlattı.

Prömiyer heyecanının seyirciyle aynı mekanda buluşmuyor olması başka bir korku

Oyun Sandalı, Marx ve Engels’in Komünist Manifesto’sunu 21 Nisan’da sahneye taşıyor. Harun Güzeloğlu’nun uyarlayıp yönettiği, Cansu Fırıncı’nın oynadığı “Manifesto”, 21 Nisan’da İngilizce altyazıyla dünya prömiyerini yapacak. “Sahneden Naklen” üzerinden canlı yayınlanacak oyun dünyanın her yerinden izlenebilecek. 

Harun Güzeloğlu “Manifesto” hakkında, “Bugüne kadar hep Türkiyeli seyircilere oyun yaptık. Hem oyuncu hem yönetmen olarak 23 yıldır tiyatro yapıyorum, kendi seyircimizi tanıyorum” dedi. Yaptıkları işin diğer kültürlerde de anlaşılabilir olduğunu fark edince rahatladığını dile getiren Güzeloğlu, “Oyunlarımızı aynı mekan içinde seyircimizin oyuna verdikleri reaksiyona göre test ederiz. Prömiyer heyecanının seyirciyle aynı mekanda buluşmuyor olması benim açımdan başka bir korku” diye konuştu.

“Manifesto” metnini tiyatroya uyarlamanın yazar ve yönetmen Bertolt Brecht’in hayali olduğunu ve hayata geçiremediğini dile getiren Fırıncı, “Her tiyatro oyunu heyecanlandırır ama uyarlanması bu kadar güç bir metni oynayacak olmak hem korkutuyor hem de heyecanlandırıyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.