Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Melis Alphan’ın altı yıl önceki Nevruz paylaşımı nedeniyle yargılandığı dava ertelendi: “Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e, medyanın yarısı burada olmalı”

Gazeteci Melis Alphan’ın 2015’te Instagram hesabından “Newroz pîroz be” mesajıyla paylaştığı bir fotoğraf gerekçesiyle yargılandığı davada savcı, Alphan için “terör örgütü propagandası yapma”suçundan ceza istedi.

Gazeteci Melis Alphan hakkında, 21 Mart 2015 tarihinde kişisel Instagram hesabından “Newroz pîroz be” (Nevruz kutlu olsun) mesajıyla paylaştığı bir fotoğraf gerekçesiyle, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen Alphan beraatını talep etti. Alphan’ın avukatları da suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat istedi. Savcı esas hakkındaki mütalaasında, Alphan’ın “terör örgütü propagandası” (Terörle Mücadele Kanunu 7/2) suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.

Duruşma 21 Mayıs 2021 saat 13.15’e ertelendi.

Alphan: “Suçlamanın hakla hukukla hiçbir ilgisi yok”

Alphan hakkında 5 Ocak 2021 tarihinde hazırlanan iddianamede, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin de taşındığı kutlama alanından bir fotoğrafı “Newroz pîroz be” sözleriyle paylaşması suçlama konusu yapıldı. 21 Mart 2015’te Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında Öcalan’ın mesajı okunmuş ve birçok kanalda kutlama canlı yayınlanmıştı.

Alphan bugünkü duruşmada bu durumu hatırlattı. P24’ün paylaşımlarına göre Alphan’ın beyanlarında şu ifadeler öne çıktı:

“Suç unsuru olarak gösterilen fotoğraf, 2015 yılında Diyarbakır’da devletin izniyle gerçekleştirilen ve TRT dahil tüm televizyon kanallarında yayınlanan Nevruz kutlamalarından bir karedir. Hatırlatmak isterim ki bu korsan ya da illegal bir gösteri değil, Diyarbakır Valiliği’nin onayıyla gerçekleşmiş bir toplantıydı. Haliyle ben dahil hiç kimsenin, buradan paylaşılacak bir fotoğrafın bir gün karşımıza ‘suç’ olarak dikileceği aklımıza gelmedi.

“Bugün medyanın yarısı burada olmalı”

Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı. Şu anda yargılanmama neden olan fotoğraf yeni değil, ‘Çözüm Süreci’ denilen, hükümet ve güvenlik kurumlarının da desteklediği 2015 sürecinden kalmadır.

Abdullah Öcalan’ın mektubu okunurken ve o bayraklar dalgalanırken canlı yayın yapan haber kanalları, ertesi gün yine bayraklarla dolu görüntüleri dokuz sütuna manşet atan gazeteler, alkış tutan iktidara yakın gazeteciler de yargılanmadı. Sanırım durum bana özel.

Herkesin yayımladığı bir fotoğrafı paylaştım diye yıllarca hapsim isteniyor. Sosyal medya hesaplarım didik didik edilerek altı yıl öncesinden bir paylaşım bulunuyor, bağlamından koparılıp bugüne taşınıyor. Ve bunun üzerinden terör propagandası yaptığım iddia ediliyor.

Belli ki hakkımda bir suç yaratılmaya çalışılmış. Instagram’da bir fotoğraf paylaştım diye özgürlüğümün elimden alınmak istenmesine inanmakta zorlanıyorum. Bunu ne vicdan ne hukuk ne de mantık izah edebilir. Hakkımdaki bu suçlamanın hakla hukukla hiçbir ilgisi yok.”

Alphan’ın avukatları suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talep etti.

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Alphan’ın “terör örgütü propagandası” (Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2) suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.

Söz konusu madde bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasını, bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.