Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmak istenmesi protesto edildi: “Validebağ halkındır, koru kalacak”

Validebağ Savunması üyeleri, İstanbul-Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülmek istenmesine karşı eylem yaptı. Üsküdar Belediyesi’nin önünde toplanan yurttaşlar, korunun millet bahçesine dönüştürülmemesi için topladıkları imzalı dilekçelerini belediyeye teslim etti.

Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülmek istenmesine karşı çıkan Validebağ Savunması üyeleri, Üsküdar Belediyesi’nin önünde eylem yaptı. Eylemde, “Validebağ korudur, koru kalacak”, “Validebağ halkındır, koru kalacak”, “Biz bir aradayız. Bir arada koruyu koruyacağız” sloganları atıldı.

Validebağ Savunması üyelerinden Figen Küçüksezer konuyla ilgili, “Validebağ Korusu üzerindeki planlar hiçbir zaman bitmiyor. Senelerdir oradaki sivil inisiyatifler ve yurttaşlar Validebağ Korusu’nu korumak için ellerinden geleni yapıyorlar ama Üsküdar Belediyesi asla vazgeçmiyor, sürekli yeni rant projeleriyle karşımıza çıkıyor. Korunun millet bahçesi yapılması projesi yeniden gündeme geldi. Biz de projenin iptali için açıklamamızı yapacağız ve dilekçemizi Üsküdar Belediyesi’ne vereceğiz. Bilsinler ki biz buna izin vermeyeceğiz. Validebağ korudur, koru kalacak” diye konuştu.

Belediye önünde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 26 Mart 2020’de Validebağ Korusu‘nun Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’na tahsisli alanların dışında kalan 261 bin metrekarelik kısmını Üsküdar Belediyesi’ne iki yıl süreyle tahsis etmiştir. Tahsis gerekçesi ‘doğal yapısının korunarak düzenleme ve bakımının yapılması’ olarak tanımlanmasına rağmen Ocak 2021’de Üsküdar Belediyesi, ‘Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Uygulama Projesi’ isimli bir proje açıklayarak tanıtıma başladı.

Validebağ Korusu, park ya da bahçe değildir. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in Validebağ’ı dönüştürmek istediğini söylediği Nakkaştepe arazisi ile kıyaslanamaz dahi. Validebağ Korusu, birinci derece doğal ve tarihsel SİT alanıdır. 

Bu proje Validebağ Korusu’nda şu nedenlerle uygulanamaz,

1- Park ve koru farklı statülerde ve farklı mevzuata tabidirler. Validebağ Korusu, doğal yeşil alan statüsüne sahiptir. Parkların sınırları, yerleri, büyüklükleri mevzuat gereği değişebilir ve mevzuata göre tasarlanır. Koru ve korunan alanlarda ise tasarım yapılmaz, doğallığı muhafaza edilir

2- Validebağ Korusu, 1999’dan beri birinci derece doğal SİT alanıdır.

3- Üsküdar Belediyesi’nin duyurduğu proje, 2018 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açıklanan millet bahçesi projesi ile neredeyse birebir aynıdır ve Validebağ Gönüllüleri Derneği’nin bu projeye karşı idare mahkemesine açtığı, bizim de yurttaş olarak müdahil olduğumuz dava henüz sürmektedir. 

4- İstanbul, kuş göç yolları üzerindedir. Validebağ Korusu’nda 130 kuş türü tespit edilmiştir. Kamunun biyolojik çeşitliliği koruma yükümlülüğü vardır yani Validebağ Korusu’nun doğal ekosistemini korumak Üsküdar Belediyesi’nin de görevidir.

5- Koruma amaçlı nazım imar planı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmiştir ancak henüz askıya çıkarılmamıştır. Halen Validebağ Korusu için onaylı, koruma amaçlı nazım imar planı yoktur. Plansız, doğal SİT alanında yapılacak her düzenleme inşaat faaliyeti sayılır ve suç teşkil eder.

Millet Bahçesi Peyzaj Uygulama Projesi‘ni incelediğimizde gördük ki yaratacağı tahribatla korunun yok oluşuna neden olacaktır.

  • Peyzaj projesinde detayı verilen, doğal granit alanın 14 bin 376 metrekare ve otopark alanın 2 bin 736 metrekare altında yapılacak olan 15 santim betonarme döşeme için kullanılacak beton miktarı bile 2 bin 567 metreküptür. Bu yalnızca bu uygulamalar için yaklaşık 256 beton mikserinin koruya girmesi demektir.
  • Validebağ Korusu’nda yapılması öngörülen ve projelendirilen millet bahçesi girişimiyle aydınlatma direkleri, kablo ve boru kanalları da hesaba katıldığında 37 bin 577 metrekare alanın betonlaştırılacağı öngörülüyor. Aydınlatma direkleri ve kablo kanalları için yapılacak kazılardan çıkan toprağın 40 santim kalınlığında serilmesi, futbol sahasına yapılacak basamaklı seyir yeri, inşaat malzemelerinin konulacağı alanlar, kazı makinaları ile mat materyal nakledilecek kamyonların manevra alanları ve park edilecekleri alanlar hesaba katıldığında en az 140 bin metrekare alan tahrip edilecektir. 
  • Korunun yüzde 40’ı, Üsküdar Belediyesi’ne tahsisli alanın yüzde 50‘sinden fazlasına eşittir. Bu projenin uygulanması halinde Validebağ Korusu, kendisini yenileme kapasitesini ve koru niteliğini kaybedecek, şehrin içine sıkışmış diğer parklardan farksız bir hale gelecektir.

Bu projeyle korunun biyoçeşitliliği ve zenginliğinin yok edilmesi, İstanbul’un tek tük kalmış doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedilmesi, su döngüsünün daha şiddetli biçimde bozulması, İstanbul’un ve bölgenin seller, kuraklık ve sıcak dalgaları gibi aşırı iklim olayları karşısında daha da kırılgan hale gelmesi, İstanbul’un ve bölgenin ısı adası etkisinin ve hava kirliliğinin artması yalnızca korunun çevresinde yaşayan bizler değil bütün İstanbullular için hak ihlali anlamına geliyor. Bu nedenlerle Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Uygulama Projesi’nin ve olası benzer projelerin iptali gerekmektedir.

Yurttaşlar olarak doğal ve kültürel varlığıyla eşsiz olan Validebağ Korusu‘nun doğal haliyle korunması, bakım ve temizliğinin yapılması konusunda Üsküdar Belediyesi’nin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini, yaşama doğaya ve hukuka aykırı bu projeden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz.”

“Belediyenin görevini yapmasını istiyoruz”

Validebağ Savunması üyesi Mehmet Remzi Çelik, koru üzerinde yapılmak istenen millet bahçesi projesinin teknik, toplumsal, sosyal ve çevresel anlamda yanlış olduğunu dile getirdi. Çelik, “Üsküdar Belediyesi’ne görevini hatırlatmak üzere korudaki bakım ve temizlik görevini yapması üzerine davet dilekçesi teslim ettik. Belediyenin görevini yapmasını ve hukuku işletmesini istiyoruz” diye konuştu.

Yurttaşlar açıklamadan sonra, korunun millet bahçesine dönüştürülmemesi için topladıkları imzaların yer aldığı dilekçeyi belediye yetkililerine teslim etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.