Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, pazardaki hâkim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle YouTube hakkında inceleme başlattı

Rusya, video paylaşım sitesi YouTube hakkında, “önyargılı kararlar” alarak pazardaki hâkim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle inceleme başlattı.

Fotoğraf: Daily Beast

The Moscow Times’da yer alan habere göre, Rusya İnternet Teknolojileri Merkezi’nin (ROTSIT) şikayeti üzerine harekete geçen Rusya Federal Tekelciliği Önleme Ajansı (FAS), video paylaşım sitesi YouTube’da kullanıcıların hesaplarında olağanüstü düzeyde engelleme ve silme aktivitesinin görüldüğü belirterek platform hakkında inceleme başlattı.

Pazartesi günü (19 Nisan) kararı duyuran FAS tarafından yapılan açıklamada, YouTube’un askıya aldığı hesaplar konusunda şeffaf davranmadığı, önyargılı ve önceden kestirilemeyen bir tutuma sahip olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Bu durum, herhangi bir uyarı yapılmadan ve gerekçe gösterilmeden kullanıcı hesaplarının aniden bloke edilmesine ve silinmesine yol açıyor. Bu tür bir davranış kullanıcıların çıkarlarının ihlal edilmesine ve rekabetin kısıtlanmasına yol açabilir.”

Rusya’nın kararı, Moskova’nın yabancı teknoloji platformları üzerindeki etkisini artırdığı bir döneme denk geldi. Daha önce sosyal medya platformu Facebook ve YouTube’un sahibi olan arama motoru Google hakkında da soruşturma açan Moskova, son olarak nisan ayının başında sosyal medya platformları Twitter ve TikTok’a, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı protestolara yönelik çağrıları engellemedikleri gerekçesiyle ceza vermişti.

İş temelli sosyal medya platformu Linkedln’in erişime kapalı olduğu ülkede, Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ay içinde yaptığı bir açıklamada, büyük teknoloji şirketlerinin artan etkileriyle birlikte devletlerle mücadele etmeye başladıklarını söylemişti.

Aralık ayında kabul edilen bir yasayla, Rus yetkililere, Ruslar tarafından paylaşılan içerikleri sansürlemeleri durumunda YouTube gibi platformlara erişimi kaldırma yetkisi tanınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.