Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 1: Boğaziçi Üniversitesi eylemleri haberlerinde en çok öğrenciler hedef gösterildi

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinin basında yer alış şekline dair hazırladığı rapora göre haberlerde en çok hükümet temsilcilerinin sesi duyulurken, en çok hedef gösterilenler öğrenciler oldu.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği, öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analizini yaptığı medya raporlarının ilkini yayımladı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından, Bulu’nun istifası talebiyle başlayan eylemlerin basında yer alış biçimine odaklanan rapor, 4 Ocak-31 Mart 2021 tarihleri arasında A Haber televizyon kanalı ve Akşam, Yeni Şafak, Takvim, Sabah ve Yeni Akit gazetelerinde konuyla ilgili çıkan 353 haberin içerik ve söylem analizini içeriyor.

Rapora göre, haberlerdeki en baskın tema “provokasyon”, sesi en çok duyulan aktör hükümet temsilcileri, en çok hedef gösterilenler öğrenciler.

Gazeteci Beyza Kural’ın kaleme aldığı, Prof. Dr. Burak Özçetin’in danışmanlığını yaptığı raporda öne çıkan noktalar şöyle:

  • İncelenen 353 haberden 342’sinin negatif tonlu olduğu görüldü. En baskın tema 122 haberle “provokasyon” oldu. Provokasyon temasını 110 haber ile “terör” takip etti. 25 haberde “suç”, 20 haberde “dini değerlere saygısızlık”, 19 haberde “sapkınlık”, yedisinde de “vandalizm” baskın tema olarak yer aldı.
  • Öğrenciler yer aldıkları haberlerin 75’inde “öğrenci”, 58’inde “provokatör”, 29’unda “terörist”, 11’inde “sözde öğrenci”, 16’sında “eylemci/gösterici/protestocu”, 24’ünde “şüpheli”, 16’sında “sapkın”, yedisinde “çocuklarımız/gençler/gençlerimiz”, altısında “vandal”, ikisinde “LGBT destekçisi” olarak tanımlandı.
  • Provokasyon temalı haberler yalnızca basında yer almakla kalmadı, aynı zamanda savcılık tarafından protestolarla ilgili hazırlanan iddianamelerde de dayanak olarak kullanıldı.
  • Haberlerin arasında Boğaziçi Üniversitesi’ni CIA üssüne benzeten haberlere dahi rastlandı.
  • Muhalefet partileri sıkça “teröristleri örgütleyen” olarak konumlandırılırken eylemlere katılanların sanıldığı gibi öğrenci değil de “terörist”, “militan” hiç değilse “terörle iltisaklı” oldukları yazıldı.
  • Akademisyenler 32 haberde hedef gösterildi. LGBTİ+ bayrakları taşımaları, eylem yapmalarının yanı sıra, “öğrencileri kışkırttıkları” iddiaları da haberlere yansıdı.
  • Haberlerin 105’inde hükümet temsilcisi ya da destekçilerinin sözlerine yer verildi. 105 haberden 22’sinde doğrudan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri vardı. 22 haberde valilikler, 17 haberde Melih Bulu ya da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 17 haberde emniyet, 10 haberde savcılık, 13 haberde ise diğer resmi kaynakların açıklamalarıyla karşılaşıldı.
  • Öğrenciler 182 haberin 16’sında tek tek, 166’sında ise grup olarak hedef gösterildi.
  • LGBTİ+’lar hedef gösterilirken nefret söylemi eksik olmadı. LGBTİ+’lar 80 haberde hedef gösterilirken bu haberlerin bir kısmında LGBTİ+ dernekleri de yer aldı.
  • Öğrencilerin talepleri haberlere yansımadı. 353 haberden sadece beşinde Bulu’nun istifası talebi yer aldı.
  • Öğrencilerin karşılaştığı polis şiddeti haberlere “iddia” olarak yansıdı. Gözaltındaki öğrencilerin çıplak aramaya dair beyanları da “yalanlama” açıklamaları ile görüldü.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.