Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri İstanbul -Kadıköy’den seslendi: “Buradayız, hiçbir yere gitmeyeceğiz”

Haber ve Kamera: Beyza Kural

Kurgu: Özgün Özgül

Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul-Kadıköy Rıhtımı’nda yapılan eylemde, tutuklu ve gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılması, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Kulübü’nün yeniden açılması, Prof. Dr. Melih Bulu’nun istifası ve okuldaki polis varlığına son verilmesi istendi.

Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen öğrenciler, arama noktasından geçerek içeri girdi. “Gökkuşağıma dokunma” yazılı bir pankart önce polisler tarafından içeri alınmak istenmedi ancak gelen tepkiler üzerine pankart alana alındı.

Eylemde, “Boğaziçi susmayacak, gözaltılar serbest bırakılsın”, “Kayyumlara karşı bundan sonrası hepimizde” pankartlarıyla birlikte Melih Bulu’nun istifasını, gözaltındaki ve tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını isteyen dövizler, LGBTİ+, trans ve biseksüel bayrakları taşındı. 

Gözaltına alınan öğrenciler konuştu

LGBTİ+ bayrağı gerekçe gösterilerek öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto ederken gözaltına alınanların getirileceği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde gözaltına alınan öğrenciler eylemde söz aldı.

Gözaltına alınıp serbest bırakılan Ayşe Beliz İnce, “İşkenceyle ters kelepçelenerek, bazılarımız sürüklenerek götürüldük” dedi. Yaren Tuncer de LGBTİ+’lara yönelik baskılara, öğrencilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına, LGBTİ+ bayraklarının engellenmeye çalışılmasına, rektör atamasına karşı tepkilerini dile getirdi.

Gözaltına alınan öğrencilerden Beha ise, “Tüm lubunyalara sesleniyorum, ne yalnızsınız ne yanlış. Buradayız, hiçbir yere gitmeyeceğiz” dedi.

“Özgürlüğü onlar bize vermeyecek, biz alacağız”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Hazal Bozkurt‘un okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan, onlarca üniversiteyi saran ve ülkenin dört bir yanında sokakları dolduran direnişimizin 83. gününde Kadıköy’den sesleniyoruz.

Son günlerde, iktidarın kampüsümüze atadığı kayyumla başlayan direnişimize saldırılar, keyfi gözaltılarla artarak devam ediyor. 25 Mart’ta, kampüsümüzün polis ablukası altında olduğu 1 Şubat günü LGBTİ+ bayrağı açtığı gerekçesiyle disiplin soruşturması açılan arkadaşımıza destek vermek için Kuzey Kampüs’e doğru yürüyen dört arkadaşımız gözaltına alındı. Gerekçeleri ise ‘sırtlarında gökkuşağı bayrağı asılı’ olmasıydı. Sonra bu keyfi gözaltılara karşı çıkan ve ‘Arkadaşlarımızı serbest bırakın’ diyen onlarca arkadaşımız daha işkenceyle gözaltına alındı. Buradan bir kere daha haykırıyoruz: Biz 83 gündür yan yana gelmekten, haksızlığa ve ayrımcılığa karşı çıkmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Biliyoruz ki kendi meşruiyet krizini örtmek isteyen muktedirler, demokratik taleplerimizi gerçekleştirmek şöyle dursun, iktidarda bir gün daha kalabilmek uğruna eylemlerimize bütün baskı ve zor aygıtlarıyla saldırmaya devam edecek. Ama özgürlüğü onlar bize vermeyecek, biz alacağız. Keyfi bir şekilde gözaltına alınmadığımız, tacize, tecavüze uğramadığımız sokaklar istiyoruz. LGBTİ+’ların, kadınların eşit ve özgürce yaşadıkları bir ülke istiyoruz. Demokratik bir üniversite istiyoruz. Vermeyecekler, alacağız!

Hiçbir baskı ve zor aygıtı direnişimizi kırmaya yetmeyecek

Hiçbir baskı ve zor aygıtı direnişimizi kırmaya yetmeyecek. Üniversitemize kayyum rektör atadığınız ilk günden itibaren gür bir sesle ‘Kayyumlarınızı tanımıyoruz, özgür ve demokratik üniversite istiyoruz’ dedik. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Kulübü’nü kapattınız, biz ise bulunduğumuz her alana gökkuşağının yedi rengini taşımaya devam ettik. Direnişimizi keyfi disiplin soruşturmaları, gözaltılar ve tutuklamalarla durdurabileceğinizi sandınız, biz her geçen gün daha kararlı bir şekilde taleplerimizi haykırdık, haykırıyoruz.

Bizi sırf LGBTİ+ düşmanlarının, kadın düşmanlarının oylarını kaybetmemek uğruna verdiği sözlerden dönenlerle karıştırmayın. Biz her zaman sözümüzde durduk, gerisini onlar düşünsün.

“Tüm kayyumlar istifa etsin”

Sözlerimizi bitirirken, yola çıktığımız taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz:

 – Boğaziçi Direnişi sırasında gözaltına alınan, tutuklanan bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!
 – LGBTİ+’lara ve diğer hedef gösterilen bütün gruplara yönelik itibarsızlaştırma kampanyaları sona ersin!

– BULGBTİ+ kulübü yeniden açılsın.
–  Başta Melih Bulu olmak üzere tüm kayyumlar istifa etsin!
 – Üniversitelerde üniversitenin bütün bileşenlerinin katıldığı demokratik rektörlük seçimleri yapılsın!
– Okulumuzun içinde ve dışında süren polis ablukasına derhal son verilsin.”

Protestolar 4 Ocak’tan beri devam ediyor

Prof. Dr. Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan ve 4 Ocak 2021’den bu yana devam eden protestolar gerekçesiyle tutuklanan 11 öğrenciden sekizi serbest bırakılırken üç öğrenci hâlâ tutuklu.

Üniversitenin LGBTİ+ bayrağı açan öğrencilere soruşturma açmasını protesto eden çok sayıda öğrenci de gözaltına alındı. Gözaltıları protesto etmek için toplandıkları adliye önünde dün (26 Mart) gözaltına alınan altı öğrencinin savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.