Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oxford Jenner Enstitüsü tarafından geliştirilen sıtma aşısı yüzde 77 oranında etkili

İngiltere’deki Oxford Jenner Enstitüsü tarafından geliştirilen sıtma aşısının 12 ay süren denemeleri sonucunda yüzde 77 oranında etkili olduğu açıklandı. Oxford-AstraZeneca koronavirüs aşısının da üretildiği Jenner Enstitüsü’nün müdürü Prof. Adrian Hill, “Aşı ile ölüm oranlarında azalmaların olacağına inanıyorum. Her yıl sıtma nedeniyle çoğunluğu çocuk 400 bin kişi hayatını kaybediyor. Önümüzdeki beş yıl içinde bu rakamı on binlere indirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ne bağlı Jenner Enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen sıtma aşısının Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’dan 450 çocuğun katıldığı ve 12 ay süren deneme çalışmalarında sıtma hastalığına karşı yüzde 77 oranında etkili olduğu açıklandı. 

Oxford/AstraZeneca aşısının da üretildiği Jenner Enstitüsü’nün müdürü Prof. Adrian Hill, sıtma aşısı ile ilgili,“Aşı ile ölüm oranlarında azalmaların olacağına inanıyorum. Her yıl sıtma nedeniyle çoğunluğu çocuk 400 bin kişi hayatını kaybediyor. Önümüzdeki beş yıl içinde bu rakamı on binlere indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Hill, sıtmanın tedavisinde kullanılan ilaçların ölüm rakamlarını milyonlardan düşürdüğü ancak aşı ile sıtma hastalığının tamamen ortadan kaldırılabileceğini söyledi. 

İsveç-İngiltere merkezli AstraZeneca ile ortak üretilen koronavirüs aşısı gibi sıtma aşısı içinde acil kullanım onayı almak için başvurabileceklerini belirten Hill, şöyle devam etti: “Sıtmanın Afrika’da koronavirüsten çok daha fazla insanı öldürmesi nedeniyle, Afrika’da kullanılmak üzere sıtma aşısı için acil kullanım yetkisi almak için çok fazla çalışıyoruz. Bu daha önce yapılmamış bir şey.” Hill, aşının 2022’nin sonlarına doğru onaylanmasını beklediklerini ve bu süre içinde de enstitünün bol miktarda aşı üretebileceğini söyledi. 

Parazit taşıyan sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve en yoğun olarak Afrika kıtasında görülen sıtma için bir diğer aşı da İngiltere’nin başkenti Londra merkezli aşı firması GlaxoSmithKline (GSK) tarafından geliştirilmişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) işbirliğiyle yaklaşık dört yıldır Afrika’daki çocuklar üzerinde denenen Mosquirix adlı aşının sıtma vakalarının yüzde 39’unu, şiddetli vakaların ise yüzde 29’unu önlediği belirtilmişti.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.