Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın gölgesinde 23 Nisan – Halk evlerde, siyasiler törenlerde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı iki yıldır koronavirüs salgını sebebiyle eski coşkusuyla kutlanamıyor. Bu sene bayramı halk, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerinde, siyasiler ise Ankara ve İstanbul’da düzenlenen törenlerle kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 23 Nisan mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için kutlama mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, mesajında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kuruluşunun 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ederek, Gazi Mustafa Kemal’in dünya çocuklarına armağan ettiği bu özel günün ülke, millet ve çocuklar için hayırlara vesile olmasını diledi.

Erdoğan, “23 Nisan’ı bu yıl da küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünya çocuklarıyla bir araya gelemeden kutlasak da bu anlamlı günün heyecanını ve coşkusunu tüm çocuklarımız ve milletimizle hep birlikte yaşıyoruz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ düsturuyla Türk milletinin bağımsızlığını ve milli iradenin hakimiyetini dünyaya ilan ederek açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, istikbal mücadelemizin ve bağımsızlığımızın öncüsü olmuştur” dedi.

Meclis’in, 23 Nisan 1920’den bugüne kadar birçok badire atlattığını, milli mücadelede şerefle kazandığı “gazilik” payesini, 15 Temmuz darbe teşebbüsünde ikinci kez aldığını belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Darbe, cunta, vesayet girişimleri ve terör saldırılarına maruz kalan, son olarak da 15 Temmuz 2016’da hain FETÖ’cüler tarafından bombalanan yüce Meclisimiz, milli iradenin tecelligâhı olarak ilelebet varlığını sürdürmeye devam edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında büyük ve güçlü Türkiye idealiyle kenetlenen aziz milletimiz için daha büyük, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye’yi inşa etmek, gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın ve gençlerimizin ülkemizin en kıymetli hazineleri olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Şanlı tarihimizden aldığımız gücü ve evlatlarımızın enerjisini bugünün dinamizmiyle birleştirerek 2023 ve gelecek hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vesileyle, kuruluşundan bu yana, Türkiye Büyük Milleti Meclisi çatısı altında ülkemize hizmet etmiş olan tüm milletvekillerimize, milletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum.

İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Tüm çocuklarımızın bu müstesna bayramını gönülden tebrik ediyorum.”

Anıtkabir’de tören düzenlendi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 101. açılış yıldönümü Ankara’da törenlerle kutlandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkânı, Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı. TBMM Başkanı Şentop’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık eşlik etti.

Erdoğan ve Bahçeli Anıtkabir’deki törene katılmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yine Anıtkabir’deki törene katılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de programda yer almadı.

Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine giden heyet, TBMM Başkanı Şentop’un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Şentop, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, mazisi şeref ve faziletlerle dolu aziz milletimizin azim ve kararlılığına istinat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin 101. kuruluş yıl dönümünde, Milli Mücadele’mizin büyük komutanı, Cumhuriyetin banisi, ilk Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız olan zatıalinizin manevi huzurundayız. Aziz milletimizin varlığına ve vatanına kastedilen karanlık bir dönemde Ankara’da milli bir diriliş hamlesi olarak toplanan ve Milli Mücadele’mizin karargâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin taşıdığı büyük mananın ve üstlendiği vazifenin idrakindeyiz.”

Bakan Ziya Selçuk törene çocuklarla katıldı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, başkanlığındaki bakanlık bürokratları ile öğretmen temsilcileri, öğrenci ve velilerden oluşan heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi. Selçuk’un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından Bakan Selçuk, Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: 

“Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Meclisimizin ilk Başkanı, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 101. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için 18 milyon öğrencim ve bir milyon öğretmenim adına huzurunuzdayım. Milletimizin, hürriyetini kaybetmekle yüz yüze kaldığı, milli varlığının tehdit altında olduğu tarihi bir dönemeçte ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ diyerek kararlılıkla yol göstermeniz, milli iradeyi en üste koyarak yüce Meclisimizin kurulmasını sağlamanız tarihimizin en önemli vakalarındandır. Bilmenizi isteriz ki bu milletin çocukları dünyadaki diğer çocuklardan eğitimin hiçbir alanında geri kalmayacak, bilimde ve teknolojide başarılar elde etmeye, daima göklere yani istikballerine umutla bakmaya devam edecek. Onlar sizi sadece 23 Nisanlarda değil, her gün hürmetle anmayı, işaret ettiğiniz evrensel ilkeler ve fikirler ışığında azimle yürümeyi sürdürecek. Bu vesileyle şehitlerimizi ve şahsınızda gazilerimizi minnetle anıyoruz. Ruhun şad olsun.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sosyal medyadan mesaj yayımladı

Oktay, sosyal medya hesabından paylaştığı 23 Nisan mesajında şunları kaydetti: 

“Kayıtsız, şartsız milletin olan egemenliğimizin simgesi TBMM’nin 101. yaşı ve bu egemenliğin güvencesi çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum.”

CHP lideri Kılıçdaroğlu çocuklarla çevrimiçi bayramlaştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklarla video konferans yaptı. Türkiye ve dünyadan bir grup çocukla çevrimiçi bayramlaşan Kılıçdaroğlu, 23 Nisan’ı kutlayarak videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

Çocuklar, Kılıçdaroğlu’na bulundukları illeri ziyaret etmesi için davette bulundu. Kılıçdaroğlu, bu davetlere ilişkin Twitter’dan “Davetlere icabet etmek gerekir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun” mesajını paylaştı.

https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1385335322024857603

Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde yaşayan bir çocuğun “Gümülcine pek turistik bir yer sayılmaz ama babam Yunanistan’ın en iyi Türk kahvesinin Gümülcine’de yapıldığını söylüyor. Kemal Amca seni Yunanistan’a da bekliyoruz” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, “Bir kez gelmiştim, bir daha gelirim, hay hay” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’den kutlama mesajı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, işgal altındaki bir yurttan tüm dünyaya Türk milletinin karar ve kararlılığını haykıran Birinci Meclis’in tüm kahramanlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğildiğini belirtti.

Akşener, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, milli iradenin kutlu bir gününü daha yaşadıklarını belirterek, 23 Nisan’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman ecdadın, yedi düvele meydan okudukları İstiklal Harbi’nin komuta merkezi yüce Meclis’in açıldığı gün olduğuna dikkati çekti.

23 Nisan’ın, yüksek millet iradesini, her tür irade ve gücün üzerinde sayan bir vizyonun cumhuriyet yolunda attığı ilk adım olduğunu vurgulayan Akşener, “23 Nisan, Türk Milleti’nin vereceği her karara selam durabilenlerin, milletin sözünden başka söz, kararından başka karar tanımayanların, milleti ‘efendisi’ bilenlerin kutlu günüdür. 23 Nisan 1920’de, Anadolu’nun mütevazı kenti, başkentimiz Ankara’da buluşan aziz ecdadımız, yeni Türk Devleti’nin temelini attı. Kaderde ve ülküde ortaklığın bu muhteşem buluşması, sadece bizler için değil, dünya siyaset tarihi için de derslerle doludur. İşgal altındaki bir yurttan, tüm dünyaya, Türk milletinin karar ve kararlılığını haykıran Birinci Meclis’in tüm kahramanlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Milli egemenliğin ilanını çocuklara bayram olarak armağan eden Atatürk’ün verdiği mesajı anlamak zorunda olduklarını belirten Akşener, şunları kaydetti: “Ecdadımızın canıyla, kanıyla yeniden kazandığı ve bizlere emanet ettiği bu cennet vatanı, çok daha yükselmiş ve müreffeh bir şekilde, evlatlarımıza teslim etmekle mükellefiz. Maalesef pandemi dolayısıyla çocuklarımıza bayram coşkusunu yaşatamıyoruz. Onlara borçlandık. Her bir evladımızı kucaklıyor, yüce Allah’tan, mutlu ve refah içinde bir Türkiye’de yaşamalarını niyaz ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, baş üstünde saydığımız millet iradesini selamlıyor, geleceğimizin teminatı olan sevgili çocuklarımızın, Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Taksim’deki törene katıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törene katıldı. 

İstanbul Vali Yardımcısı Levent Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu, CHP İBB Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve İYİ Parti İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da törende hazır bulundu.

Törenin resmi bölümü, İl Milli Eğitim Müdürü Yazıcı’nın anıta çelenk koyması, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

İmamoğlu, resmi tören sonrası zabıta mangası eşliğinde getirilen İBB çelengini Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. İmamoğlu’nun ardından sırasıyla CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ile DSP, AKP, Genç Parti ve Atatürk Vakfı yöneticileri de anıta çelenk koydu.

Mansur Yavaş’tan 23 Nisan mesajı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş‘ın 23 Nisan mesajı şöyle:

“Millet iradesinin yansıması olan Yüce Meclis’in kuruluşunun 101. yılına erişmenin büyük mutluluğunu yaşıyorum. Bu mutlulukla Ankaralıların ve milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.

Tarih boyunca zorların, yokların ve yoklukların üstesinden birlik ve beraberlik ruhuyla gelen aziz milletimiz, imkânsız denilenlerin nasıl mümkün olacağını tüm dünyaya defalarca göstermiştir. Ulusal egemenliğimizin simgesi Meclisimizin kurulduğu gün de bu tarihsel duruşun en önemli simgelerinden olarak benliğimizde yerini almıştır.

Bizler de, özellikle zorlu pandemi koşullarının yaşandığı bugünlerde, yine birlik ve beraberliğin ne denli önemli olduğundan hareketle çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana sürdürdüğümüz ‘6 Milyon Tek Yürek’ dayanışma hareketi, bu bilincin en somut örneklerinden olmuş, Ankara’nın ‘İyiliğin Başkenti’ sıfatı ile anılmasına öncülük etmiştir. Bu dayanışma kervanına katılan herkese bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. Başkentimiz, bu birlik ve beraberlik hareketi ile iyiliğin hastalıktan daha bulaşıcı olduğunu gözler önüne sermiş, yapılan çalışmalarımız uluslararası kamuoyu dahil olmak üzere büyük ilgi görmüştür.

Asırlık gurur günümüz olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, etkinliklere bu sene de evlerimizden katılım sağlamak durumundayız. Bayram günü ABB TV’de birçok değerli online etkinlik ve programı takip edebilirsiniz. Kentimizi, sokağa çıkamasak da kurtuluş ve kuruluş ruhumuzdan kopmamak adına yine al bayrağımız ve Büyük Önder Atatürk’ün afişleri ile donattık. Bu zorlu günleri geride bıraktığımızda bayramımızı elimizde bayraklar, dilimizde marşlarla, 7’den 70’e kol kola şekilde caddelerde coşkuyla kutlayacağımız konusunda bir kez daha söz veriyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, aydınlık yarınlarımızın teminatı güzel çocuklarımız ve milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tekrar kutluyor; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; silah arkadaşlarını, tüm kurtuluş kahramanlarınızı ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de tören düzenlendi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 101. yıl dönümü dolayısıyla Ulus’taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tören düzenlendi.

Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve bazı milletvekilleri katıldı.

Tören, Birinci Meclis’te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in konuşmasının ses kaydının dinletilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

TBMM Başkanı Şentop, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binasının yüceliğinin, fiziksel özelliğinden ziyade tarihin en zor döneminde, milletin istiklal ve istikbal mücadelesine karargah ve merkez olmasından kaynaklandığını vurguladı. Şentop, 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” ilan edilmesi nedeniyle istiklalin ruhunu kelimeleriyle bugüne taşıyan Burdur Milletvekili ve milli şair Mehmet Akif Ersoy‘u rahmet ve minnetle andığını söyledi.

Yıkıcı ve ağır buhranların ertesinde, işgal ve istila tehdidi en çetin haliyle yaşanırken, 101 yıl önce toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, dünya nimetlerine sapmadan, yılgınlığa ve yoksulluğa aldırmadan, maddi heybete dayanmadan muvaffak olmanın, Hakk’a ve imana sarılarak kurtulmanın timsali olduğunu belirtti.

Şentop, konuşmasının ardından Meclis Özel Defteri’ni imzaladı ve 100 yıl önce Meclis’e asılan, bugün de camekanda sergilenen Türk bayrağı önünde beraberindekilerle fotoğraf çektirdi.

Dünyanın en büyük Türk bayrağı Çamlıca’da göndere çekildi

Türkiye’nin en uzun bayrak direğine, 937,5 metrekarelik dünyanın en büyük Türk bayrağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle göndere çekildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırılan proje kapsamında Türkiye’nin en uzun bayrak direği İstanbul’da Çamlıca Tepesi’ne dikildi.

Bakanlık tarafından 31 Ocak 2021 tarihinde yapımına başlanan yaklaşık 100 ton ağırlığındaki Türkiye’nin en uzun bayrak direği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Türk bayrağı ile buluştu.

https://twitter.com/UABakanligi/status/1385303233565011971

TBMM Başkanı Mustafa Şentop çocuklarla da buluştu

TBMM’nin açılışının 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen “Başkan’la Süper Gezi” çekilişiyle belirlenen 23 öğrenci Ankara’ya götürüldü. 23 Nisan Cuma günü kısıtlama nedeniyle “Milli İrade” isimli gezi bir gün önce gerçekleşti.

Öğrenciler ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Daha sonra TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 23 öğrenciyi kabul etti. Divan Salonu’nda çocuklarla bir süre sohbet eden ve sorularını cevaplayan Şentop, TBMM’nin kuruluşu ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında bilgi verdi. Çocuklardan Miraç Eymen Kaya’nın okuduğu İstiklal Marşı ve Sena Kılavuz’un okuduğu şiiri beğendiğini söyleyen Şentop, “Bugüne kadar duyduğum en güzel İstiklal Marşı’ydı. Bize gözyaşları içinde ve büyük bir coşkuyla İstiklal Marşımızı okuyan Eymen, istikbalimizin emin ellerde olduğuna olan inancımızı perçinledi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.