Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Esin Şenol: “İçişleri Bakanlığı genelgesini görene dek kapsamlı bir kapanma olacağını düşünüp umutlanmıştım, tam kapanma 2 binli rakamlara inmedikçe bitmemeli”

Uzun zamandır pek çok uzmanın talep ettiği “tam kapanma” dün akşam (26 Nisan) Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Buna göre Türkiye 29 Nisan Perşembe akşamından itibaren 17 gün sürecek “tam kapanma” sürecine giriyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, Medyascope canlı yayınında bu gelişmeyi yorumladı.

29 Nisan Perşembe akşamı 19.00’dan 17 Mayıs 05.00’e kadar sürecek tam kapanma dönemi boyunca okullar yüz yüze eğitime ara verecek, şehirlerarası seyahat izne tabi tutulacak, konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna olmayacak. Zincir marketler pazar günleri kapalı olup, diğer günlerde 10.00 – 17.00  saatleri arasında açık olacak. Restoranlar sadece paket servisle hizmet verecek. İstisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm işyerleri faaliyetlerine ara verip uzaktan çalışma modeli uygulayacak. Şehirlerarası toplu taşıma araçları yarı kapasiteyle çalışacak.

Esin Şenol

“İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini görene kadar kapsamlı bir kapanma olacağını düşünüp umutlanmıştım”

Türkiye’nin salgında oldukça kritik bir noktada olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, tam kapanma kararı ile ilgili şunları söyledi:

“Aslında İçişleri Bakanlığı’nın genelgesindeki 43 muafiyet maddesini görene kadar kapsamlı bir kapanma – kısıtlama olacağını düşündüm ve umutlandım. Çünkü çok kritik bir zirve yaşıyoruz ölüm ve vaka sayılarında. Söylenen ve tekrarlanan vakaların 5 binlere gelmesi şu anlama geliyor: ‘Biz salgını kontrolden çıkardık ve öyle bir kontrolü kaybettik ki filyasyon bile yapamıyoruz. Yani tekrar 5 binli rakamlara, 100 binde 50’lere inerek bu kontrolü ancak sağlayabileceğiz.’ Bu bir eşik değil ama bundan bile çok uzağız. 100 binde 500’lü rakamlardayız, bunun dörtte biri olan Almanya ve İspanya çok büyük ve kapsamlı bir kapanma içinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde de eyalet eyalet farklılıklar olmakla birlikte ‘Biz çok kötüyüz’ diyen eyaletlerde bu oran 100 binde 70 sınırında. Biz çok uzakta ve çok yüksekte bir salgın noktasındayız.”

“Bu kapanmayı bir ay önce yapsaydık önemli etkiler görürdük”

Tam kapanma kararının geç verildiğini belirten Şenol, “Bütün bu alınan önlemler o kadar gecikerek alınıyor ki biz bunları dört hafta önce yapsaydık önemli bir etki görürdük. Ama biz bunu şimdi yaptığımız için o önemli etkileri görmemiz haftalar sürecek. Farkındaysanız bazı kesimler tam kapandılar onlara sokak, park bile yasak. Bazı kesimler ise zaten salgının yükünü taşıyan ve salgına çok fazla maruz kaldığını söylediğimiz kesim. Onlar yine her gün sokaklara çıkacak, çalışmaya gidecek ama mağduriyetlerine mağduriyet eklenecek. Çocuklarına, yaşlı yakınlarına bakıcılık yapan insanlar, onların evlerine gelemeyecek. Korunması gereken grupların korunmadığı, ekonomik desteğin görülmediği, evinden çıkamayanların, akıllı telefonla arası iyi olmayanların oldukça aleyhine sonuçlanacak uzun bir kapanma bu” dedi.

“Tam kapanma günde 2 binli vaka sayılarına düşene dek bitmemeli”

Prof. Dr. Şenol, hastanelerdeki yükün azalması için daha katedilmesi gereken çok yolun olduğuna dikkat çekerek, tam kapanma ile hedeflenen günlük 5 binlerde seyredecek vaka sayısı için şu yorumu yaptı:

“Hastanelerdeki yükü azaltmak için 100 binde 20’li rakamlara inmemiz lazım, şu anda 500’lerdeyiz. O kadar fazla bir azalma olması gerekiyor ki kapsamı öngörülenin yüzde 50’si kadar olduğu için ben etkilerini görmemizin 6 – 12 haftayı bulacağını düşünüyorum. İnsanların sabrı ve koordinasyonu bozulacağı için -çünkü altyapısının çok iyi hazırlanmış olduğunu düşünmüyorum ben bu önlemlerin-, çok cüzi bir etki göreceğiz. Belki 5 binli rakamlara ineriz gerçekten ama yine de çok kırılgan bir çizgide olacağız. Tekrar bıraktığımız yerden değil, zirveden başlayacağız çünkü her dalgada yükselme bir önceki dalgadan çok daha fazla oluyor. 5 bin seviyesi yalnızca salgını kontrol altına alma seviyesi, o seviyeden aşağı inmediğimiz sürece bir açılma olması hiç sağlıklı değil. 2 binli rakamlara inmemiz lazım açılma için. Tam kapanmanın bu durumda 2 binli rakamlara inmedikçe bitmemesi gerekiyor. Detaylı ve etkili bir tam kapanma olursa bu sayıya çok daha hızlı inilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.