Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlığının 100. gününün arifesinde Kongre’ye seslendi: “Dünyanın geri kalanı bizi beklemeyecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, başkanlığının 99. gününde ABD Kongresi’nde senatörlere ve Temsilciler Meclisi üyelerine seslendi. Yaklaşık 70 dakika süren konuşmasında Biden, 4 trilyon dolarlık ekonomi paketinin içeriğine, iklim krizine, ırksal adaletsizliğe ve ülkenin içinden geçtiği demokrasi krizine değindi.

ABD Başkanı Joe Biden, senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin beraber çalışacağı ortak yasama dönemi öncesi ilk kez Kongre’de konuştu. 70 dakika süren konuşmasında Biden, altyapı yatırımları, yeşil enerjiye geçiş, ücretsiz okul öncesi eğitim ve üniversitelere yaptırım gibi harcamaların olduğu yardım ve teşvik paketlerin önemini ve potansiyel faydalarını anlattı. Bu teşvik paketlerinin içeriği yakın zamanda Beyaz Saray tarafından açıklanmıştı.

“Hep beraber Amerikan Kurtarma Planı’nı hayata geçirdik. Şimdiden faydalarını gördüğümüz Amerika’nın tarihindeki en önemli kurtarma paketlerinden biri” diyen Biden, konuşmasına şöyle devam etti: “Amerikan İstihdam Planı toplu ulaşımı güçlendirecek, köprülerimizi ve otobanlarımızı iyileştirecek mavi yakalı bir Amerika yaratma girişimidir.”

Konuşmasında yeşil enerji dönüşümünün yaratacağı potansiyel istihdama de değinen Biden, “İklim değişikliği denince aklıma istihdam geliyor. Amerikan işçilerinin elektrikli araç ve batarya üretiminde dünya lideri olmasını engelleyecek bir sebep göremiyorum” diye konuştu.

Her biri 2 trilyon dolardan oluşan ve toplam 4 trilyon dolara ulaşan altyapı ve insani yatırım paketlerinin ayrıntılarını geçen haftalarda açıklayan Biden, bu yatırım paketlerinin, ABD toplumunun yaşadığı fakirlik, ekonomik olarak geriye düşme ve eğitim hakkından mahrum kalma gibi problemleri çözeceğini söyledi.

4 trilyon dolarlık yatırım paketlerini büyük oranda üst sınıflardan ve büyük firmalardan alınan vergileri artırmakla finanse etmeyi düşünen Biden, vergi artışına ve federal hükümetin büyük harcamalar yapmasına karşı özellikle Cumhuriyetçi kanada seslendi. “Amerika şu an hareket ediyor, ilerliyor. Bunu şu an durduramayız. Tarihin önemli bir noktasındayız ve daha fazla aksiyon alıp daha iyisini yapmalıyız” diyen Biden, farklı fikirlere sahip Cumhuriyetçiler’i dinlemeyi istediğini ancak Çin gibi ülkelerin arayı kapattığını, dolayısıyla Amerika’nın bekleyemeyeceğini söyledi ve ekledi: “Dünyanın geri kalanı bizi beklemeyecek. Şu konuda net olmak istiyorum: Benim açımdan hiçbir şey yapmamak gibi bir tercihimiz olamaz.”

Dış politika, ırksal eşitsizlik ve ABD’nin içinden geçtiği demokrasi krizine de değinen Biden, ülkedeki 11 milyon gayri resmi mültecinin, haklardan faydalanabilmesi için yeni bir göçmen yasası hazırlanması konusunda Kongre’ye çağrı yaptı. ABD polisi tarafından öldürelen siyah vatandaş George Floyd cinayetine de değinen Biden, ülkedeki ırksal adaletsizliği ve eşitsizliği çözmek için daha fazla politika üretmeleri gerektiğini vurguladı. Silah satışlarını kısıtlama meselesi ve iklim krizine yönelik atılacak adımlar da Biden’ın gündemindeydi. 

ABD başkanlarının ülkeye dair vizyonlarını ortaya koydukları geleneksel Kongre’ye sesleniş konuşması, yıllık olarak yapılıyor. ABD Kongresi’nde senatörlere ve Temsilciler Meclisi’ne verilen konuşmanın içeriğini, başkanların icraatları ve yeni politikalarına destek istemleri oluşturuyor. 

Joe Biden, önceki başkanlar gibi görevi devraldığı 20 Ocak tarihinden hemen sonra konuşmasını yapmamış, önceliğini salgınla mücadeleye ayırayacağını söylemişti.

ABD tarihinde ilk kez başkan konuşurken başkanın arkasında duran başkan yardımcısı ve Temsilciler Meclisi sözcüsü kadındı. Salgın önlemlerinden dolayı katılımcı sayısı 200 civarında tutulurken, konuklara misafir çağırma hakkı tanınmadı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.