Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Genelkurmay Başkanı Lecointre: “Cumhurbaşkanı Macron’a gönderilen uyarı mektubuna imza atan askerlere yaptırım uygulanacak”

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, aralarında generallerin de bulunduğu emekli askerlerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a seslenerek ülkede bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulunduğu mektuba imza atan askerlere yaptırım uygulanacağını açıkladı. 

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, aralarında 20 generalin de bulunduğu emekli askerlerin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderdikleri ve ülkede bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundukları mektupla ilgili açıklama yaptı. Lecointre, Le Parisien’e verdiği röportajda, metne imza atan binden fazla askerin arasında dördü subay 18 muvazzaf asker tespit ettiklerini söyledi. 

Görevlerine devam eden imzacı askerlere “askeri disiplin yaptırımı” uygulanacağını söyleyen Lecointre, 2S statüsündeki emekli generallerin de bu statüden çıkarılıp emekli olmalarını istediklerini belirtti.

Lecointre, “Savunma Bakanlığı’nın talebi ile biz prosedürü başlatıyoruz. Bu generaller Yüksek Askeri Konsey’in karşısına çıkacak ama nihayetinde sicilden çıkarma kararını cumhurbaşkanı imzalayacak” dedi.

Fransa ordusunda general rütbesindeki askerlerin statüleri 1S ve 2S olmak üzere ikiye ayrılıyor. 1S’yi görevdeki ve geçici görevdeki generaller oluştururken aktif görevi bırakan generaller ise 2S’yi oluşturuyor. Fransa Savunma Bakanlığı’nın emri ile ihtiyat ödeneği alan ve askerlere özel ayrıcalıklardan yararlanan 2S statüsündeki emekli generallerin, dini veya siyasi konular hakkında görüş bildirmeleri ise yasak. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre

Ne olmuştu? 

Fransa’da aralarında 20 emekli general ve 100 subayın olduğu binden fazla asker, imza attıkları bir açık mektupla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘a seslenmiş ve ülkede büyüyen bir kaos olduğunu dile getirmişti. Aşırı sağcı haber sitesi Valeurs Actuelles’de yayımlanan mektupta, Cumhurbaşkanı Macron’un bu kaosu durdurması gerektiği, durduramazsa ülkede bir iç savaş çıkacağı uyarısında bulunan askerler, hükümetin vatanperver olması gerektiğini söylemişti.

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen de mektuba destek vermiş ve “Sayın generaller, Fransa için savaşta bana katılın” demişti. Muhalefetteki sol partiler ise, kınadıkları mektuba hükümetin uzun süre sessiz kalmasına tepki göstermişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.