Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, koronavirüs aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına destek verme kararı aldı: “Olağanüstü bir dönemde, olağanüstü bir adım”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi, diğer ülkelerin de koronavirüse karşı geliştirilen aşıların muadillerini üretebilmesi için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına destek verdiğini açıkladı. Kararı duyuran ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, “Olağanüstü dönemlerde olağanüstü adımların atılması gerekir” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünya genelinde koronavirüs salgınının en kısa zamanda sona ermesi için, geliştirilen aşılarda fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasını desteklediklerini ve Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) gerekli müzakerelere katılacaklarını açıkladı. 

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, ülkesinin yeni politikalarını “Olağanüstü dönemlerde olağanüstü adımların atılması gerekir” diyerek duyurdu.  

Tai sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yönetim, fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inanmaktadır ancak salgını sona erdirmede koronavirüs aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi desteklemektedir” dedi. 

“Müzakereler zaman alacak”

Bu konuda Dünya Ticaret Örgütü’ndeki (DTÖ) müzakerelere aktif bir şekilde katılacaklarını belirten Tai, böylesi bir karar için tüm üyeleri ikna etmenin zor olacağını ve konunun karmaşıklığı göz önüne alındığında bu müzakerelerin zaman alacağını söyledi. 

DTÖ’nün fikri mülkiyet hakkına ilişkin komisyonunun aşı patentini konuşmak üzere 8-9 Haziran’da toplanması bekleniyor.

İlaç firmalarının hisselerinde düşüş

”Amerikan halkı için aşı arzı güvence altına alındıkça, yönetim özel sektörle ve olası tüm ortaklarla birlikte çalışarak aşı üretimi ve dağıtımını genişletme çabalarını hızlandıracak” diyen ABD Ticaret Temsilcisi Tai’nin bu açıklamalarının ardından, Pfizer, BioNTech, Novavax, Moderna’nın borsadaki hisselerinde düşüş yaşandı.

DSÖ: “Çok önemli bir an”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreysus alınan bu kararın koronavirüs ile mücadelede çok önemli bir an olduğunu söyledi.

https://twitter.com/DrTedros/status/1390037666213900290?s=20

Fikri mülkiyet kısıtlaması ne anlama gelecek?

DTÖ’de Güney Afrika ve Hindistan’ın liderliğindeki 60 ülke bir süredir dünya çapındaki aşı eşitsizliğine dikkat çekerek, aşı üretimini artırabilmek için fikri mülkiyet haklarına kısıtlama getirilmesini talep ediyor. Hindistan ve Güney Afrika’nın da aralarında olduğu bu ülkeler, fikri mülkiyet hakkına kısıtlama getirilmesi durumunda dünya çapında aşı üretiminin artacağı ve yoksul ülkelerde daha hızlı aşılama yapılacağı görüşünde.  

Alman ilaç firması BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ise koronavirüs aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin basit bir konu olmadığını ve bunun yerine üretim lisansları verilerek kapasitenin artırılması gerektiğini söylemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.