Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde 1 milyar 200 milyon dozdan fazla aşı yapıldı, Fiji’de bir doktorun pozitif çıktığı hastane 400’den fazla çalışanı ile karantinaya alındı

Dünya genelinde, 1 milyar 200 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Yeni çalışmalar, Pfizer-BioNTech aşısının koronavirüsün yeni varyantlarına karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Fiji’de aylar sonra ilk kez koronavirüsten can kaybı yaşanırken ülkenin en büyük ikinci hastanesi, virüsün sağlık çalışanlarına bulaşmasını engellemek amacıyla kapatıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Moderna: “Üçüncü doz vücuttaki antikorları artırıyor”

ABD’li İlaç şirketi Moderna’nın yaptığı açıklamaya göre, iki doz Moderna aşısı olan kişilere bir doz aşı daha vurmak, vücuttaki antikor sayısını artırıyor ve virüsün varyantlarına karşı koruma sağlıyor. Moderna tarafından yapılan araştırma henüz bilimsel bir dergide yayımlanmadı. Moderna CEO’su Stéphane Bancel sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Yeni sonuçlar bizi, ekstra bir dozu varyantlara karşı kullanmak konusunda daha da motive etti” dedi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 200 milyonu geçti

Oxford Üniversitesi‘nin verilerine göre, 6 Mayıs itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 200 milyonu geçti. Bu rakam, her 100 kişiden 16’sının bir doz aşı almasına eşit. Ülkeler, aşılamada genellikle hastalığa direnci düşük olan gruplara odaklandı. ABD ve İngiltere’de ise geniş kesimlere aşılama programları başlatıldı. Aşılama verilerine göre, ülkeler arasında aşılama konusunda büyük eşitsizlikler var. Afrika’da henüz tek doz aşı raporlanmamış ülkeler mevcut. Şimdiye kadar aşıların yüzde 83’ü yüksek gelirli ülkelere, yüzde 0,3’ü ise alt kademedeki ülkelere gitti.

Pfizer-BionNTech aşısı koronavirüsün yeni mutant versiyonlarına karşı da etkili

Yayımlanan iki yeni çalışma Pfizer-BionNTech aşısının koronavirüsün yeni mutant versiyonlarına karşı da etkili olduğunu ortayaa koydu. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan çalışmalara göre aşı, İngiltere’de ortaya çıkan “B.1.1.7” varyantı ile Güney Afrika’da ortaya çıkan varyanta karşı etkili. Pfizer-BionNTech aşısı hastalığa yakalanmaya ve ölüme karşı yüzde 95’ten fazla koruma sağlıyor. Bu koruma oranı, 85 yaşın üzerindeki kişilerde ise yüzde 94.

Hastane 400’den fazla çalışanı ile karantinaya alındı

Okyanusya’daki ada ülkesi Fiji’de aylar sonra ilk kez bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 53 yaşında hayatını kaybeden hasta, Fiji’de koronavirüs kaynaklı üçüncü ölüm oldu. Ülkenin en büyük ikinci hastanesi virüsün sağlık çalışanlarına bulaşmasını engellemek amacıyla kapatıldı. Bir hekimin pozitif çıktığı hastane 400’den fazla çalışanı ile karantinaya alındı.

Koronavirüs salgınıyla birlikte sınırlarını kapatan Fiji, geçen ay aşılama çalışmalarına başladı. Nüfusunun yüzde 4,5’ini aşılayan Fiji, 18 yaş üzerindeki 65 bin vatandaşını aşılamayı planlıyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.