Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal: “Vaka sayılarındaki abartılı düşüşlerin tam kapanma ile açıklanabileceğini düşünmüyorum, temaslıların birçoğuna test yapılmıyor”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Medyascope yayınında Okan Yücel’in sorularını yanıtladı.

Son günlerde tespit edilen vaka sayısının hızlı şekilde düşmesinin “tam kapanma” uygulamasıyla açıklanamayacağını belirten Prof. Dr. Necmettin Ünal“Henüz tam kapanmanın etkilerini görmedik. Tam kapanmadan fayda göreceğiz ama henüz bunu görmedik ve mevcut düşüşlerin tam kapanma ile açıklanabileceğini düşünmüyorum” derken hastanelerdeki mevcut durum hakkında şunları söyledi:

“Üç tane boş yatağınız olduğu zaman Sağlık Bakanlığı’ndan sizi hemen arıyorlar ve hasta göndereceklerini söylüyorlar”

“Yoğun bakımlar hâlâ dolu. Üç tane boş yatağınız olduğu zaman Sağlık Bakanlığı’ndan sizi hemen arıyorlar ve hasta göndereceklerini söylüyorlar. Acil servislerdeki ve enfeksiyon kliniklerindeki arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla eskiye göre bir miktar azalma var ama Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan abartılı vaka düşüşlerini açıklayan veriler bende mevcut değil.”

“Temaslıların birçoğuna test yapılmıyor”

Son dönemde yapılan koronavirüs testlerinin sayısının giderek azalmasına da değinen Ünal, filyasyon çalışmalarının da yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar az önlemin bu kadar büyük azalma sağlayıp sağlayamayacağı tartışma konusu. Temaslıların birçoğuna test yapılmıyor. Sağlık Bakanı’nın söylediğinden farklı bir gerçeklik söz konusu. Türkiye’de aylardır yüzde 99 filyasyon oranı belirtilirken aktif vaka sayısı bir buçuk ayda 100 binden 560 bine çıkıyor. Eğer düzgün bir filyasyon çalışması yapsaydık hem test sayıları daha yüksek olurdu hem de bu vaka artışları yaşanmazdı. Vaka sayıları düşerken de temaslıların birçoğuna test yapılmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.