Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Tam kapanma” süreci 17 Mayıs’ta bitiyor – Dr. Nuriye Ortaylı: “Henüz ne yapılacağının belli olmaması, salgın yönetiminin savrukluğu”

Sağlık Bakanlığı’nı güncel verilerine göre iki gün sonra sona erecek “tam kapanma” süreci boyunca vaka, hasta, test ve ölüm sayıları düşüş eğilimindeydi. Türkiye genelinde uygulanan aşı dozu sayısı ise 26 milyona yaklaştı. 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’te “tam kapanma” süreci sona erecek fakat tüm Türkiye sonrasında ne olacağını merak ediyor. Yetkililerden henüz net bir açıklama gelmedi ancak AKPGenel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti teşkilatı ile yaptığı toplantıda, kontrollü normalleşme takvimi uygulanacağını ve detayları kabine toplantısının ardından açıklayacağını söyledi. Son 15 gündeki vaka ve aşı sayıları ne ifade ediyor? Açılma süreci nasıl olmalı? Halk sağlığı uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı, Medyascope’un sorularını yanıtladı.

Halk sağlığı uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı, açılma sürecine ilişkin detayların halen açıklanmamış oluşunu şu sözlerle eleştirdi:

“İyi bir durumda olmayacağız pazartesi sabahı. Hâlâ ne yapılacağının ilan edilmemiş oluşu da salgın yönetiminin savrukluğu. Bırakın kamuoyu ile tartışmayı ve gerekçeleri açıklamayı, son dakikada ilan edilen ve ikide bir yapılan bozulan şeylerle günlük hayatımız zaten zorken çok daha zor bir hale geldi salgın kötü yönetildiği için.”

“Madem öncelik veriyorsunuz bazı meslek gruplarına, öncelik verilmesi gereken grup öğretmenler”

Açılma sürecinde önceliğin eğitime verilmesi gerektiğine vurgu yapan Ortaylı, “Türkiye dünyada en uzun süre okul kapatan ülke. Okulların kapalı olduğu bir ortamda sınır kapıları açık olamaz. İlk kaldırılması gereken tedbir, en az tehlikeli olan tedbir okulların açılması. Çocuklar arası bulaş ve onların erişkinlere bulaştırma oranı düşük. Dışarıdan turist getiriyorsunuz, kapılarınız açık, fabrikalarınız çalışıyor ama okullar kapalı. Bu olacak iş değil. Hiçbir ülke bunu böyle uygulamıyor” dedi.

Öğretmenlerin bir an önce aşılanması gerektiğini belirten Ortaylı, “Milli Eğitim Bakanı ‘Sonbahara hazırlık yapıyoruz’ dedi. Bir buçuk senedir neredeler? 17 ay oldu, 17 ayda okullar hâlâ hazır hale getirilemedi mi? Niye hâlâ öğretmenler aşılanmadı? Madem öncelik veriyorsunuz bazı meslek gruplarına, öncelik verilmesi gereken grup öğretmenler. Çocukların seneleri gitti, bunlar yerine konamaz” diye konuştu.

Yaz dönemi için ortaya konulan 30 milyon turist hedefini de değerlendiren Ortaylı, hedefin gerçekçi olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sıkılaştırılmış tedbirleri açıklarken bile Cumhurbaşkanı, ‘Turizmi ve ticareti canlandırmak için sıkılaşacağız’ dedi. Ben böyle bir şeyi hak etmiyorum. Benim önceliğim insanların ölmemesi ve çocukların yıllarını kaybetmemesi. Diğer her şey yerine bir şekilde konulabilir. Salgının ortasında bu kadar çok insan gelmez. Bu hedef bir kere gerçekçi değil. Eğitimli ve paralı turist evinden çıkmaz. Çıkarsa da bakar, vakaların en çok kontrol altında olduğu yerlere gider.

“Turizm sevdası çok yanlış hesaplanmış bir sevda”

Salgında geçen sene yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen sene de bu tarz bir hedef konuldu ve bütün yazı salgın açısından harcadık. Karşılığında da ciddi miktarda bir turist gelmedi. Sonucunda da eylül – ekim ayında patladı vakalar. Birçok yerden haberler duyuyorum: Antalya’da otel, İstanbul’da inşaat, bilmem nerede fabrika… Bir sürü vaka çıkıyor ama hoşgörülüyor. Niye? Faaliyetlerine devam etsinler diye. Bu şekilde salgın kontrol altına alınamaz. Kapıları açalım, PCR bile yapmayalım’ öyle turist alınmaz ülkeye. Beş-altı hafta içinde eski hale döneceğiz. Dünya varyant kaynıyor. Aşımız da yok elimizde. Hiç olmazsa geleneksel tedbirleri, iyi filyasyonu, vaka çıkan yerlerde karantinaları ciddi bir şekilde yapalım ve biraz yaşanabilir bir hayat yaşayalım. Turizm sevdası çok yanlış hesaplanmış bir sevda.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler