Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Filistin çatışmaları gölgesinde Türkiye-İsrail ilişkileri: Gökhan Çınkara – “Diplomatik ilişkiler dondu”

İsrail ile Filistin arasında 7 Mayıs’ta yeniden alevlenen çatışmaları ve çatışmaların Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceğini, İsrail siyaseti araştırmacısı Gökhan Çınkara ile konuştuk. Alp Akiş’in sorularını yanıtlayan Çınkara, “İsrail üç büyük krizle uğraşmakta: Siyasal, toplumsal ve jeopolitik kriz” dedi. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin donduğunu belirten Çınkara, İsrail’i çalkantılı bir dönemin beklediğini söyledi.

Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da İsrail polisi ile Filistinliler arasında başlayan ve Gazze Şeridi’ne taşınan çatışmalar devam ediyor. Filistin’in İsrail’i hedef alan roketleri, İsrail’in “Demir Kubbe’si” tarafından yok edildi. Gazze’de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Associated Press ve Katar merkezli Al Jazeera haber kuruluşlarının olduğu bir bina, İsrail’in hava saldırısı sonucu yıkıldı. Hayatını kaybedenlerin ise 181’e yükseldi.

Çatışmalar, İsrail’deki koalisyon görüşmelerini de sekteye uğrattı. Ülkede, iki yılda dördüncü kez sandığa gidilmiş ve geçen hafta, hükümet kurma yetkisi merkez-sol muhalefetten Yair Lapid’e verilmişti. İsrail’de, hükümet kurulması ve 2009’dan beri ülkenin başbakanlığını yapan Binyamin Netanyahu’nun görevinin sona ermesi ihtimali konuşuluyordu ancak çatışmalar, Lapid’in ihtiyacı olan geniş koalisyonu kurmasını neredeyse imkansız kıldı. Filistin de 2006 yılından beri ilk kez seçimlere gidecekti ancak 22 Mayıs’ta yapması planlanan seçimler ertelendi.

Çınkara, iki ülkede de mevcut iktidarın değişme olasılığının olduğu bu dönemde çıkan çatışmanın zamanlamasına dikkat çekti ve çatışmaların İsrail iç siyaseti dengelerini nasıl değiştirebileceğini yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.