Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK, trans kadın oyuncu ve manken Çağla Akalın’ın katıldığı programı kaldırıp ceza kesti – Akalın: “RTÜK beni kaldırdıysa bunun sebebini öğrenmek istiyorum”

Trans kadın oyuncu ve manken Çağla Akalın, 12 Mart’ta dijital platform Exxen’de yayınlanan, Gökhan Çınar’ın sunduğu “Katarsis” programının 11. bölümüne konuk oldu. Akalın, birkaç gün önce hayranlarının kendisine, programı göremediklerini yazması üzere programın kaydının silindiğini öğrendi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Çağla Akalın’ın katıldığı programa ceza kestiği ve yayından kaldırılmasını istediği ortaya çıktı. Akalın, yaşananları Medyascope’a anlattı.

Esen Işık’ın yönettiği 2015 yapımı “Köpek” filminde oynayan Çağla Akalın, Türkiye’nin ilk transeksüel başrol oyuncusu. Oyunculuğun yanı sıra mankenlik de yapan Akalın, 12 Mart’da Gökhan Çınar’ın sunduğu, Exxen’de yayınlanan “Katarsis” programına konuk oldu. Akalın, programa konuk olan diğer tüm kişiler gibi, çocukluğunu, travmalarını, hayatta yaşadığı zorlukları ve yaşam mücadelesini anlattı. Birkaç gün önce hayranlarının, kendisinin konuk olduğu bölümü bulamadıklarını söylemeleri üzerine, programın sunucusu Gökhan Çınar’ı arayan Akalın, “Bana RTÜK’ün ceza yazıp programı kaldırttığını söyledi, bu bilgiyi ondan aldım. Programın kaldırılmasına üzüldüm. Çünkü ortada bir emek var ve bu sadece benim emeğim de değil. Bir sürü insan emek harcadı” dedi. 

“Programın kaldırılması ve ceza kesilmesi kararının homofobik ya da transfobik olduğunu zannetmiyorum”

Programın yayından kaldırılmasını ve RTÜK’ün programa ceza kesmesini transfobi ya da homofobi ile alakalı olmadığını söyleyen Akalın, “Bir sürü platformda bir sürü trans kadının konuştuğu videolar var, sadece bana değil hepsine yapılırdı ama bu ceza ve yayından kaldırtma sadece bana yapıldı” diye ekledi. Akalın, kesilen cezanın ve programın yayından kaldırılmasının, trans görünürlüğünü engelleyip engellemediği sorusuna şu cevabı verdi:

“Bizim görünürlüğümüz yıllardır engelleniyor. RTÜK beni kaldırdıysa bunun sebebini öğrenmek istiyorum. RTÜK’ü aradım, ulaşamadım. Bu RTÜK ile alakalı değil ki. Hangi yapımcı bugün bizi dizilerinde oynatıyor, hangi senarist bize roller yazıyor? Hangi iş veren transları düşünüyor? Birçok senarist, yapımcı, oyuncu, restoran sahibi, kuaför ‘Trans görünürlüğü engellenemez’ diyor ama kalkıp bir transa bile iş vermiyorlar. Burada bir iki yüzlülük var.”

Çağla Akalın’ın katıldığı programın RTÜK tarafından kaldırıldığı öğrenildikten sonra pek çok sosyal medya kullanıcısı Akalın’la dayanıştıklarını, yapılanın homofobik bir yaklaşım olduğunu yazdı. Öte yandan Akalın’la dayanışan bazı kişiler de, “Akalın’ın destek verdiği iktidarın yarattığı baskıcı ortamın yaşananlara sebep olduğunu” dile getirdi. 

https://twitter.com/jinannnnnnnnnnn/status/1393489654033248257
https://twitter.com/rinaluralyevich/status/1393600717752082437

Akalın, kendisini iktidarı desteklediği için eleştirenlere şu yanıtı verdi:

 “Bu konuları açanları derdi ben değilim, onların derdi siyaset yapmak. Kendileri muhalifler, olabilirler, ben buna saygı duyuyorum. Onların da benim onlara muhalefet olmama saygı duymaları gerek. Özgürlük, demokrasi deniliyor ama sürekli hakaret ediliyor bana. Bu olay aslında şu an başlamıyor. Yedi-sekiz sene önce muhalefete destekçi LGBTİ+’lar farklı farklı isimlerle kuruluşlar kurdular. Bunlar ‘AK LGBT’ adıyla oluşan gruba hakaret ve küfürler ettiler. ‘AK ibne mi olur, dinci ibne mi olur?’ dediler. Ben bu söylemlere karşı AK LGBTİ’yi savundum.”

“Bakanımızın ‘Sapkındır’ söylemini üzerime alınmadım”

Akalın, “Ben vatancı bir insanım. Benim devletimin başında kim varsa ben ona saygı duyuyorum. Bu mu suç?” dedi.  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Boğaziçi Üniversitesi eyleminde yer alan LGBTİ+ öğrencilere “sapkın” demesini değerlendiren Akalın, “Ben Bakanımız’ın ‘LGBTİ’ler sapkındır’ söylemini üzerime alınmadım. Birçok trans kadın da üzerine alınmadı. Her siyasi olayda  LGBTİ+ bayrağını sallayanlar, bu ülkeyi yönetenlere karşı alaycı, aşağılayıcı pankartlar taşıyanlar var. Bunlar her şeyi yapıp, ‘Her şeyi konuşalım’ istiyorlar, sonra eleştirilince ‘LGBTİ+’yız diye eleştiriyorlar’ diyorlar. Bunlar LGBTİ+’yı kışkırtmak isteyenlerin oyunu. Ben desteklediğim şeyin zorluğunu yaşıyorum, bundan da gocunmuyorum” dedi. 

https://twitter.com/caglaakalin/status/1355370450818367488

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.