Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da bira üreten rahipler, maden şirketiyle girdikleri “kutsal su” savaşını kazandı

Belçika’da Notre-Dame de Saint Remy Manastırı’nın rahipleri, uluslararası maden şirketi Lhoist’in, yüz yıllardır ürettikleri ünlü Trappist birasına lezzetini veren “kutsal su” kaynağını kurutacak projesine karşı verdikleri hukuk mücadelesini kazandı. 

Dünyanın en büyük maden devlerinden ve kireç üreticilerinden biri olarak bilinen Lhoist şirketi, 1950’den beri işlettiği Rochefort şehrindeki ocaklarını, kireç taşı çıkarabilmek için 2046 yılına kadar derinleştirme kararı almıştı. Belçika’nın en zengin ailelerinden biri tarafından yönetilen şirket, bu kararını uygulayabilmek için 2019’da Belçika hükümetinden gerekli resmi izinleri de almıştı. Lhoist ayrıca, yeni su kaynaklarını kullanmak için Rochefort şehrindeki taşocağının altındaki yeraltı suyu havzasında, pompalama çalışmaları yapmak için girişimlere başlamıştı.

Rochefort’taki Notre-Dame de Saint Remy Manastırı’nın rahipleri ise şirketin bu planlarına, çalışmaların yüz yıllardır ürettikleri ünlü Trappist birasına lezzet veren “kutsal su” kaynağını kurutacağını öne sürerek karşı çıkmıştı. Rahipler, söz konusu maden sahasının altındaki yeraltı su kaynağının, Trappist biralarının lezzeti ve üretimi açısından büyük önem taşıdığını belirtirken Lhoist’in pompalamak istediği bu suyun, rahipler tarafından “kutsal su” olarak nitelendirilen Tradaine’yi besleyen kaynak olduğunu öne sürmüştü.

Kireç ocağını genişletme ve pompalama çalışmalarının Tradaie’yi kurutacağını belirten Notre-Dame de Saint Remy Manastırı rahipleri, yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Bu başvuru, 2019’un Ağustos ayında yerel mahkeme tarafından haklı bulunmuştu. Bunun üzerine Belçika Devlet Konseyi de Lhoist’e verilen maden sahasını genişletme ruhsatını iptal etmişti. Ardından Lhoist, kararı temyize götürerek bir üst mahkemeye başvurmuştu.  

Başvuruyu görüşen Liege Bölge Temyiz Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını yerinde buldu. Mahkeme, Lhoist’in bölgedeki kireç taşı ocağını genişletmesinin ve pompalama çalışmaları yapmasının, yeraltı su kaynaklarına zarar vereceğine hükmetti ve çalışmaların durdurulmasını kararlaştırdı. 

Böylelikle, rahipler tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen ve dua eşliğinde demlenen dünyaca ünlü kahverengi Trappist birasının kaynağı olan “kutsal su”, maden şirketinin elinden mahkeme kararıyla kurtulmuş oldu.  

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.