Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD yurtdışına 20 milyon doz aşı bağışlıyor, Sanofi ve GSK aşısının ilk verileri umut vaat ediyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, haziran ayında yurtdışına 20 milyon doz aşı bağışlayacağına dair söz verdi. Tayvan, koronavirüs aşısı tedarik etmeleri için diplomatlarını görevlendirdi. Güney Afrika’da 60 yaş ve üstü kişiler için aşılama başlıyor. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 470 milyona ulaştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD Başkanı Biden, haziran ayında yurtdışına 20 milyon doz aşı bağışlayacağına dair söz verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dün (17 Mayıs) yaptığı açıklamada, haziran ayında yurtdışına 20 milyon doz koronavirüs aşısı göndereceğini söyledi ve Beyaz Saray Koronavirüs Müdahale Koordinatörü Jeffrey Zients‘i küresel bir strateji geliştirmekle görevlendirdi.

Biden’ın açıklamasında, “Küresel olarak şiddetlenen salgın tamamen kontrol altına alınana kadar Amerika’nın asla tam anlamıyla güvende olmayacağını biliyoruz. Hiçbir okyanus yeterince geniş değil, hiçbir duvar bizi güvende tutmak için yeterince yüksek değil” sözleri dikkat çekti.

ABD’de aşılama oranları yükselirken yeni vaka ve ölüm oranları azalıyor. Krizin merkez üssü ise Hindistan’a taşınmış durumda.

Tayvan, diplomatlarını aşı tedariki için görevlendirdi

Nüfusunun yüzde 1’inden daha azını aşılayabilen Tayvan, koronavirüs aşılarının hızlı ve güvenli bir şekilde teslimatını sağlamak için diplomatlarını seferber etmeye hazırlanıyor.

Tayvan geçen hafta 700’den fazla koronavirüs vakası bildirdi. 23 milyondan fazla nüfusu olan Tayvan, şimdiye kadar 300 bin doz AstraZeneca aşısı satın aldı, ancak dozlar hızla tükeniyor.

Tayvan’ın resmi haber ajansı tarafından bugün (18 Mayıs) yayımlanan haberlerde, başkent Taipei‘nin bir üst düzey yetkilisinin Vaşington’da Joe Biden’in yurtdışına bağışlamayı planladığı koronavirüs aşılarının bir kısmının Tayvan’a gönderilmesi için ABD’deki yetkililer ile görüşmelerde bulunduğu belirtildi. Tayvan’ın ABD Büyükelçisi Hsiao Bi-khim, “Müzakerelerde bulunuyoruz ve bunun için çabalıyoruz” dedi.

ABD’de “maske öfkesi”

ABD’de vaka ve ölüm sayıları azaldığı ve virüs kısıtlamaları gevşediği halde maske takmaya devam edenler, diğer insanların “öfkesi” ile karşı karşıya kaldı. Geçen yıl koronavirüs tedbirlerini protesto edenler öfkenin hedefi iken şimdi ise maskesini çıkarmayan insanlar öfkenin merkezinde.

Aşılarını tamamlamış olmasına rağmen maske takmaya devam edenler, ABD’de son günlerde baskı altında. Toplumun geneli tarafından “paranoyak” olarak görüldüklerini belirten bu insanlar, maskeye alıştıklarını ve maskenin sağladığı güvenlikten memnun olduklarını belirtiyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yönlendirmelerini takiben en az 20 eyalet, maske yetkilerini kaldırdı veya aşılanan kişiler maske takmaktan muaf tutan genelgeler yayımladı.

Dünya genelinde 1 milyar 470 milyon doz aşı yapıldı

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 470 milyona ulaştı. Ortalama her 100 kişiye 19 doz aşı vuruldu.

Öte yandan ülkeler arasındaki aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Aşıların yüzde 84’ü yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli, yüzde 0,3’ü ise düşük gelirli ülkelerde yapıldı. Bu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar 2 milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan Covax Projesi sayesinde bir aşı paylaşım düzenlemesinin gerçekleşmesini bekliyor.

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) Projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke erken aşılama dönemlerinde, sağlık çalışanları ile 60 yaş ve üstündeki vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi.

Aşılama hızının en yüksek olduğu kıtalar sırasıyla şöyle: Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Amerika, Asya, Okyanusya ve Afrika.

Vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke ise şöyle sıralandı: Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri ve onu takiben İsrail, Güney Avrupa’da İtalya Yarımadası içerisinde yer alan San Marino ve yine bir Ortadoğu ülkesi olan Bahreyn.

Güney Afrika’da 60 yaş ve üstüne aşılama başlıyor

Güney Afrika dün (17 Mayıs) aşılama kampanyasının ikinci aşamasına başladı, 60 yaş ve üstü kişiler için randevular açıldı.

Şimdiye dek yaklaşık 500 bin kişinin aşılandığı Güney Afrika’da çoğu aşılama, Johnson & Johnson aşısı için yapılan denemelerde sağlık çalışanlarına yapıldı. Ülke, temmuz ayında 40 yaş ve üzeri kişileri, kasım ayında ise yetişkin nüfusun geri kalanını aşılamaya başlamayı hedefliyor. Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize 16 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, hükümetin haziran ayı sonuna kadar 5 milyon insanı aşılamayı hedeflediğini belirtmişti.

Öte yandan 3 milyon doz Johnson & Johnson aşısı da sipariş edildi. Ancak Güney Afrika bu aşıları, ABD Gıda ve İlaç Dairesi de dahil olmak üzere uluslararası düzenleyici kurumlar tarafından yönetilen doğrulama süreci sona erdiğinde kullanmaya başlamayı planlıyor.

Salgın boyunca 55 binden fazla ölüm ve yaklaşık 1,6 milyon vaka bildiren Güney Afrika, kıta genelinde salgından en fazla etkilenen ülke konumunda.  

Sanofi ve GSK aşısının ilk verileri umut vaat ediyor

Sanofi ve GlaxoSmithKline‘nın (GSK) adjuvanlan rekombinant koronavirüs aşı adayının faz 2 sonuçları açıklandı.

Fransız ilaç şirketi Sanofi tarafından dün (17 Mayıs) yapılan açıklamada, aşının orta aşamadaki bir çalışmada gönüllüler üzerinde güçlü bağışıklık tepkileri ürettiği ifade edildi. GSK ile geliştirmekte olduğu deneysel aşının ise “geç aşama” denemelerine başlanacağı belirtildi.

Sanofi’nin aşı başkanı Thomas Triomphe dün (17 Mayıs) yaptığı açıklamada, “Bu aşı, birçok ülke ve birçok farklı platform için güçlendirici bir seçenek” dedi.

BioNTech & Pfizer aşısı buzdolabında bir ay saklanabilecek

Avrupa İlaç Kurumu’nun (EMA) İnsan İlaçları Komitesi (CHMP), BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının saklama koşullarında değişiklik yapılmasını önerdi. Bu değişiklik, aşının derin dondurucudan çıktıktan sonra normal bir buzdolabındaki saklama süresini beş günden bir aya (31 gün) uzamasını içeriyordu. Değişiklik, pazarlama ruhsatı sahibi tarafından EMA’ya gönderilen ek stabilite çalışması verilerinin değerlendirilmesinin ardından onaylandı.

BioNTech & Pfizer aşısı artık buzdolabında bir ay boyunca saklanabilecek. Bu değişiklik, BioNTech & Pfizer aşısı hakkındaki kamuya açık bilgilere dahil edilecek ve güncellenmiş ürün etiketlemesinde uygulanacak.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: “Aşı ile ilgili en büyük sorun paylaşım eksikliği”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün (17 Mayıs) yaptığı açıklamada, dünyanın bir “aşı Apartheid’ı” durumuna ulaştığını ve bunun artık bir risk olmaktan çıktığını söyledi. Ghebreyesus, çevrimiçi düzenlenen Paris Barış Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bu noktada, aşı ile ilgili en büyük sorun paylaşım eksikliğidir. Dolayısıyla çözüm daha fazla paylaşımdır” dedi.

Ghebreyesus koronavirüs aşısı üreticilerini, Covax Projesi kapsamında tedariki sağlanacak aşıların ihracatını planlanandan daha erken yapmaya çağırdı.

Covax Projesi, büyük ölçüde Hindistan Serum Enstitüsü‘nün AstraZeneca aşısı ihracatına dayanıyor.

Ghebreyesus, “Teslimatlarının hızını ve hacmini istikrarlı bir şekilde arttıran AstraZeneca’nın çalışmalarını takdir ediyoruz. Diğer üreticilerin de aynı şeyi yapmasına ihtiyacımız var. BioNTech & Pfizer aşısından yılın ikinci yarısında yaklaşık 40 milyon dozluk teslimat gerçekleşmeli. Moderna aşısının 2022 için taahhüt edilen dozları bu yıl kullanılabilir hale getirilmeli” diye konuştu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.