Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, öldürülmesinin yıldönümünde George Floyd’un ailesi ile görüştü

Amerikalı siyah vatandaş George Floyd’un (46), Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde öldürülmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Floyd, öldürülüşünün birinci yılında tüm dünyada anılırken Floyd’u öldüren polis memuru Derek Chauvin ise cezaevinde. ABD Başkanı Joe Biden, Floyd’un ailesini dün (25 Mayıs) Beyaz Saray’da ağırladı. 

George Floyd’un ölümünün birinci yılında Floyd’un kızı Gianna, annesi Roxie, erkek kardeşleri Philonise, Rodney, Terrence Floyd ve yeğeni Brandon Williams, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Floyd ailesinin ABD Başkanı Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Floyd’un erkek kardeşi Philonise Floyd, görüşmenin çok iyi geçtiğini belirtti ve Biden’a kendilerine bu fırsatı verdiği için teşekkür etti. Floyd’un ağabeyi Terrence Floyd, Biden ile görüşmelerinin onur verici olduğunu dile getirdi ve “Çok yapıcı bir görüşme oldu, görüşme için minnettarım” dedi.

Floyd ailesinin avukatı Ben Crump, ABD Temsilciler Meclisi’nin mart ayında onayladığı “Polis Reformu Yasası”nı desteklediğini söyledi ve Floyd ailesinin, yasanın geçmesi için bazı Kongre üyeleri ile de görüşeceğini aktardı. Reformun yasalaşması için Senato’da kabul edilmesi gerekiyor.

“Floyd ailesi büyük bir cesaret gösterdi”

ABD Başkanı Biden, görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayımladı. 

Floyd’un ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kendisini hâlâ haberi birkaç saniye önce almış gibi hissettiğini söyleyen Biden, “Acılarına rağmen bugün görüştüğüm Floyd ailesi, özellikle de küçük kızı Gianna, büyük bir cesaret gösterdi” dedi. 

Biden, George Floyd’un ölümünün dünyada yeni bir harekete neden olduğunu ve ABD’de 1960’lı yıllardan sonra ilk defa geniş çaplı protestolara yol açtığını dile getiren Biden, “George’u öldüren polis memurunun geçen ay suçlu bulunması adalet yönünde önemli bir adımdı ancak süreç burada bitmemeli” değerlendirmesinde bulundu.  

46 yaşındaki George Floyd, geçen yıl 25 Mayıs’ta hırsızlık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınmıştı.

İhbar üzerine Floyd’u kelepçeleyen ve yüz üstü yatıran polis memuru Derek Chauvin, 9 dakika 29 saniye boyunca Floyd’un boynuna dizi ile bastırmış ve bu süre içinde Floyd, dakikalarca “Nefes alamıyorum” demişti. 

Polis memuru Chauvin, Floyd’un ölümünden sorumlu tutulmuş ve 21 Nisan’da yapılan karar duruşmasında hakkındaki üç suçlamanın tamamından suçlu bulunmuştu. İki gün süren müzakerelerin ardından kararlarını açıklayan jüri üyeleri, Chauvin’i “ikinci ve üçüncü derece cinayet” ve “kasten adam öldürmekten” suçlu bulmuştu. Böylece Minnesota tarihinde ilk defa bir beyaz polis, siyah bir ABD’liyi öldürmekten sorumlu tutularak ceza almıştı.

Chauvin’in ne kadar hapis cezası alacağı 25 Haziran’da belli olacak.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.