Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın sosyal medya fenomenlerine BioNTech aşısını kötülemeleri için para verdiği iddia edildi

Rusya’nın, Fransız ve Alman sosyal medya fenomenlerine Pfizer ve BioNTech şirketlerinin ürettiği koronavirüs aşısı ile ilgili dezenformasyon yapmaları için para verdiği iddia edildi. İngiltere’nin başkenti Londra merkezli Fazze adındaki bir iletişim ajansının, sosyal medya fenomenlerine e-posta yoluyla, BioNTech aşısının tehlikeli olduğunu söylemelerini teklif ettiği ortaya çıktı.

The Guardian’da yer alan habere göre Rusya bağlantılı olduğu belirtilen Londra merkezli iletişim ajansı Fazze‘nin, Fransız ve Alman sosyal medya fenomenlerine BioNTech aşısı ile ilgili yanlış bilgi vermeleri için para ödediği iddia edildi. İddiaya göre ajans geçen hafta, sağlık ve bilim ile ilgili içerik üreten Fransız sosyal medya fenomenleriyle iletişime geçti ve onlardan “BioNTech aşısı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının, AstraZeneca aşısı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısına oranla üç kat daha fazla olduğunu” söylemelerini istedi. Açıklanan bilgiler arasında tarafların anonim kalmak ve anlaşmayı gizli tutmak istedikleri de yer aldı.

Fazze adlı ajanstan gönderilen e-postaların takibini yapmanın zor olduğunu belirten Fransız Le Monde gazetesi, bu ajansın Birleşik Krallık‘ta kayıtlı olmadığını ancak Virgin Adaları‘nda yasal bir varlığa sahip olabileceğini yazdı.

Ajansın e-postaları ile Rusya’nın ürettiği koronavirüs aşısı Sputnik V’nin resmi Twitter hesabında paylaşılan bilgilerin benzerliği, dikkat çeken başka bir ayrıntı.

Şirketin e-posta yolladığı sosyal medya fenomenlerinin açıklamalarına göre ise kampanya için 2 bin euro teklif edildi.

YouTube‘da yaklaşık 1,2 milyon aboneye sahip Dirty Biology kanalının sahibi Leo Grasset, “Pfizer aşısını bir videoda kötülemek için muazzam bir teklif aldım. Ancak teklifi yapan kişi kimliğinin gizli kalmasını istiyor. Bu nedenle sponsorun kimliğini açıklamayacağım” dedi.

YouTube ve podcast yayınları yapan, 1,5 milyon abonesi bulunan Alman sosyal medya fenomeni Mikro Drotschman ise yayınlarında Pfizer aşısını kötülemesini isteyen bir e-posta aldığını açıkladı.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fransız halkı çoğunlukla aşı yaptırmayı tercih ediyor ve onları aşılardan uzaklaştırmaya yönelik herhangi bir girişimin işe yarayacağını sanmıyorum. Bu acıklı, tehlikeli, sorumsuzca ama işe yaramayacak” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.