Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alkollü bir sürücünün bisikletine çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün ailesi, Adalet Bakanlığı önünde eylemde: “Umut’a çarpıp kaçan kişi, alacağı muhtemel ceza sonucunda cezaevine girmeyebilir ve hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam edebilir”

Haber: Okan Yücel & Deniz Eker

Ankara’da, 15 Temmuz 2020 Çarşamba günü saat 23:30 sıralarında bir arkadaşıyla birlikte Eryaman istikametine doğru emniyet şeridinde bisiklet süren 19 yaşındaki Umut Gündüz’ün kullandığı bisiklete alkollü bir sürücünün kullandığı araba çarpmış ve Gündüz yaşamını yitirmişti. Umut Gündüz’ün bisikletine çarpıp kaçan kişi aynı gece yakalanırken yaklaşık dört ay sonra uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edildi ve şu an tutuksuz yargılanıyor. 

Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz: “Haykırışımızı evimizde sadece kendimiz duyuyoruz, bunu kamuoyunun duyması lazım” 

Umut Gündüz’ün ailesi, hem tutuksuz yargılama kararını protesto etmek hem de bisikletli ölümlerin önüne geçilecek yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle 19 Mayıs Çarşamba günü Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları eylemi 24 Haziran’da yapılacak ilk duruşmaya kadar her çarşamba günü sürdüreceklerini açıkladı. Aile, bugün (2 Haziran) üçüncü kez bakanlık binasının önündeydi. Medyascope’a konuşan, Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Haykırışımızı evimizde sadece kendimiz duyuyoruz, bunu kamuoyunun duyması lazım” dedi.

Sanık hakkında iki yıldan altı yıla kadar ceza isteniyor, yargılama sonucunda sanık cezaevine girmeyebilir

Umut Gündüz’ün ailesi, Umut’un uyarıcı ve koruyucu ekipmanlarının kaza sırasında üzerinde olduğunu belirtirken Umut’a çarpıp kaçan aracın sürücüsünün ise alkollü olduğu ve aşırı hız yaptığı tespit edildi. Hazırlanan iddianameye göre, hakkında “bilinçli taksirle insan öldürme” suçundan dava açılan sanık hakkında iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ancak sanık en yüksek cezayı alsa bile daha önce tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak cezaevine girmeyebilir. Gündüz ailesi ise sanığın “olası kast ile insan öldürme” suçundan yargılanmasını talep ediyor.

Avukat Aydın Yürek: “Sanık cezaevine girmeyebilir ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilir”

Gündüz ailesinin avukatı Aydın Yürek, Medyascope’a dava sürecini anlattı. Yargılama sonucunda sanığın cezaevine girmeme ihtimali olduğunu belirten Yürek, “Sanığın alacağı muhtemel ceza göz önüne alındığında bu şahıs hapse girmeyecek, hüküm giyse de infazı olmayacak, belki para cezasına çevrilecek ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilecek” diye konuştu. Davanın ilk duruşması 24 Haziran Perşembe günü saat 12:00’de Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Umut Gündüz’ün adını başkentteki ilk bisiklet yoluna verdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Beşevler – Milli Kütüphane güzergâhına yapılan ve başkentin ilk bisiklet yolu olma özelliğini taşıyan 2,5 kilometrelik yola henüz 19 yaşındayken hayata veda eden Umut Gündüz’un adını verdi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler