Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Budapeşte Belediye Başkanı Gergerly Karacsony, Çin’in üniversite açmayı planladığı bölgedeki bir caddeye “Şehit Uygurlar Caddesi” adını verdi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Belediye Başkanı Gergerly Karacsony, Çin’in Fudan Üniversitesi’nin bir kampüs açmayı planladığı bölgedeki bir caddeye “Şehit Uygurlar Caddesi” adını verdi. 

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Belediye Başkanı Gergerly Karacsony, Çin’in Fudan Üniversitesi’nin kampüs kurmayı planladığı bölgedeki cadde isimlerini değiştirdi. Karacsony, caddelerin yeni isimlerinin “Şehit Uygurlar Caddesi”, “Özgür Hong Kong Caddesi” ve “Dalai Lama Caddesi” olacağını açıkladı. 

Kampüsün yapılması planlanan bölgenin belediye başkanı Baranyi Krisztina da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Planlanan Çin Üniversitesi’nin çevresindeki kamusal alanlara güzel yeni isimler verdik” dedi. 

Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ise Budapeşte yönetiminin aldığı bu kararı eleştirdi. Semjen, kararın ülkede yaşayan Hong Konglular’a ve Uygurlar’a yardımcı olmayacağını ve Çin ile ilişkileri etkileyebileceğini belirtti.

Çin’in Macaristan’da kurmayı planladığı Fudan Üniversitesi, Avrupa Birliği’ndeki (AB) ilk Çin üniversitesi olacak. Üniversite ekonomi, uluslararası ilişkiler, tıp ve teknik bilimler alanlarında eğitim verecek.

Orban hükümeti, Çin’in bölgedeki planının ülkenin eğitim standardını yükselteceğini ve Çin’in Macaristan’daki yatırımlarını artıracağı görüşünde. Önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlerde aşırı sağcı ve popülist söylemleri ile bilinen Başbakan Viktor Orban’a karşı yarışacak olan Budapeşte Belediye Başkanı Karacsony ise “Fudan kampüsü, Macaristan’ın 30 yıl önce komünizmin çöküşünde kendisini adadığı değerlerin birçoğunu şüpheye düşürecek” diyerek projeye karşı çıkıyor. 

Karacsony geçen yıl ekim ayında Işın Eliçin’in sorularını yanıtlamıştı:

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.