Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da muhalefet, Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony’nin başbakan adaylığında birleşti: 2022 seçimlerinde Karacsony otoriter lider Viktor Orban’a rakip olacağını açıkladı

Macaristan’da, 2019 yılındaki yerel seçimlerde Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz’in elinden başkent Budapeşte’yi alan Gergely Karacsony, 2022 yılında yapılacak parlamento seçimleri için aday adaylığına başvurduğunu açıkladı.

Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, bugün yaptığı açıklamada, 2022 parlamento seçimlerinde Başbakan Viktor Orban’a karşı adaylığını koyduğunu açıkladı. Muhalefetin “Birleşik Muhalefet” adı altında bir araya geldiği Macaristan’da, Karacsony’nin Orban’a karşı yarışabilmesi için öncelikle bu sene yapılması planlanan muhalefet arasındaki önseçimleri kazanması gerekiyor.

Birçok kamuoyu yoklamasına göre Karacsony, muhalefetin favori adayı olarak gözüküyor.

Ülkeyi 2010 yılından beri yöneten ve otoriter bir yönetim sergileyerek medya, üniversiteler ve kamu üzerinde büyük bir kontrole sahip olan Viktor Orban’ın partisi Fidesz’e karşı 2019 yılında kazandığı Budapeşte Belediye Başkanlığı, o günden itibaren muhalefete büyük bir canlılık getirdi. İlk kez Orban’a karşı bir araya gelen muhalefet, Macaristan’ı, dönüştüğü otoriter rejimden kurtarmak istiyor.

Gelecek sene mart ya da nisan ayında yapılması beklenen parlamento seçimlerine dair kamuoyu yoklamaları, Birleşik Muhalefet’in ve Orban’ın partisi Fidesz’in başa baş gittiğini ortaya koyuyor.

Eski bir siyasetbilimci olan 45 yaşındaki Karacsony, belediye başkanı seçildiğinden beri ülkenin en popüler yüzlerinden biri. Karacsony, belediye başkanlığı seçimlerinde stratejisini “ülkeyi yöneten yolsuz elitlere karşı birlik ve beraberlik” olarak belirlemişti. Bugün paylaştığı bir Facebook göndersinde Karacsony, “İmtiyazlı yüzde 1 için değil, birçok partiye mensup ve günden güne yaşam sıkıntıları artan yüzde 99 için yarışıyorum” dedi.

Muhalefetin birleşmesi ve rekabetin iyiden iyiye artması üzerine Orban, gelecek seçimlerde seçilemezse bile ülke üzerindeki kontrolünü devam ettirecek yeni yöntemler arıyor. Bunlardan biri de devlet üniversitelerinin yönetimini, kendisinin yakın olduğu iş insanlarının vakıflarına vermek.

Gergely Karacsony, adaylığı sırasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmişti ve İmamoğlu’na “Sizin belediye başkanlığını kazanmanız Macar halkında, Budapeşte’de büyük etki yarattı. İstanbul’daki değişim Budapeşte için de ümit kaynağı oldu” demişti.

Karacsony, geçen yıl ekim ayında Işın Eliçin’in sorularını yanıtlamıştı:

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.