Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Zor günler geride kalıyor, umarım artık beni daha az görecek, sesimi daha az duyacaksınız”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugünkü (9 Haziran) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bilim Kurulu’nun kısıtlamaları tartışmak yerine, aşı programı için bir araya geldiğini ve bunun çok önemli bir ilerleme olduğunu kaydeden Bakan Koca, “Artık gündemimiz aşı programı ile bağışıklığı elde ederek eski normallerimize en kısa sürede nasıl döneceğimizdir, zor günler geride kalıyor” derken önümüzdeki haftayla beraber 40 yaş üzerindeki vatandaşların da aşı olmaya başlayabileceğini söyledi. Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“El ele parklarda yürüyeceğimiz, tatili tatil gibi yapabileceğimiz günlerin arifesindeyiz”

Sözlerine “Büyüklerimizin ellerini doya doya öpeceğimiz, sevdiklerimizle kucaklaşacağımız, çekinmeden tokalaşacağımız günler yakın. El ele parklarda yürüyeceğimiz, tatili tatil gibi yapabileceğimiz, gündemimizi salgının değil bizim belirleyeceğimiz günlerin arifesindeyiz” diyerek başlayan Koca, yarından (10 Haziran) itibaren 45, önümüzdeki haftadan itibaren ise 40 yaş üzeri yurttaşların aşı programına dahil edileceğini duyurdu:

“Yarından itibaren 45, önümüzdeki pazartesiden itibaren 40 yaş üzeri bütün vatandaşlarımız aşı programına dahil edilecek”

“Sırası gelen vatandaşlarımızın gecikmeden aşılarını olmalıdır. Bu, toplumsal bağışıklığı en kısa sürede kazanmamız için ilk şart. İster yaş, ister meslek grubu sebebiyle sıranız gelmiş olsun, lütfen zaman kaybetmeden aşınızı olun. Yarın (10 Haziran) 45 yaşının üzerindeki vatandaşlarımız da aşılanmaya başlıyor. Gelecek pazartesi (14 Haziran) günü ise 40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız da aşı programına dahil edilmiş olacak.”

“Yerli aşıda son aşamaya geldik, önümüzdeki hafta faz 3 için gönüllülerin aşılanması başlayacak”

Toplumsal bağışıklık sağlanırken bireysel tedbirlere de devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Koca, salgının kontrolünün sürdürülebilmesi için ise yerli aşıların kullanıma girmesi gerektiğini söyledi. Koca yerli aşı çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bildiğiniz gibi çok sayıda aşı geliştirme projemiz devam ediyor ve birinde son aşamaya geldik. Önümüzdeki hafta yerli aşımızın son fazı olan faz 3 insan çalışmaları için gönüllülerimizi aşılayacağız. Türk aşısı son aşamaya geldi. Salgın kontrolünün sürekliliği ve aşıda dışa bağımlılığı bitirecek bu önemli gelişmeyi hep birlikte yaşayacağız.”

“Yerli aşımızın üçüncü doz olarak kullanımı değerlendirilmektedir”

Üçüncü doz aşı konusunda bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirten Koca, üçüncü dozların yerli aşı ile uygulanabileceğini belirtti: “Aşıların belirli süre ile bağışıklık sağladığı ve iki doz aşı olan kişilerin üçüncü doz aşı olması gerekliliği konusunda bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda bir klinik çalışma da bakanlığımızca planlanmış, hangi aşıların çapraz kullanılabileceği ve yerli aşımızın üçüncü doz olarak kullanımı değerlendirilmektedir. Elde edeceğimiz somut bilimsel verileri sizlerle de paylaşarak yol haritamızı kesinleştirmiş olacağız. Ülkemizde kullanıma giren aşılar ve yerli aşımızın hangi usullerle kullanılabileceğini belirleyeceğiz.”

“Umarım artık Sağlık Bakanını daha az görecek, sesini daha az duyacaksınız”

Fahrettin Koca açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Umarım artık Sağlık Bakanını daha az görecek, sesini daha az duyacaksınız. Bundan sonra size vereceğim en önemli haberin yerli aşımızın başarısı ve salgının son bulduğu açıklaması olacağını görüyor ve o günü iple çekiyorum. Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız. Gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır. Büyük Türkiye güçlü bir devlettir. Bu güce güvenin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.