Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (24) – Hüseyin Güven tarafından yedi yerinden bıçaklanan Dilek Güven: “Beni hastaneye götürdüğü için sadece ‘yaralama’ suçundan beş yıl ceza aldı, insan hayatı bu kadar ucuz mu?”

Dilek Güven, 16 Mayıs 2020’de evli olduğu erkeğin bıçaklı saldırısına uğradı ve yedi yerinden bıçaklandı. Saldırgan Hüseyin Güven, ilk ifadesinde Dilek Güven’in kendi kendini bıçakladığını söyledi, daha sonra suçunu kabul etti. Dilek Güven’i yedi yerinden bıçaklayan Hüseyin Güven, olaydan sonra kadını hastaneye götürdüğü için “öldürmeye teşebbüs” yerine “kasten adam yaralamadan” beş yıl 15 ay ceza aldı. Çocuklarının ve kendisinin hayatının tehlikede olduğunu söyleyen Dilek Güven, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

Hemşire Dilek Güven (41), evli olduğu erkekten boşandıktan üç yıl sonra Hüseyin Güven ile evlendi. İlk evliliğinden bir kız çocuğu olduğunu söyleyen Dilek Güven, “Sekiz yıldır evliyiz. Hüseyin Güven, bir kızım olduğunu ve benimle yaşadığını biliyordu. Evlenme kararı aldığımızda da kızım için ‘Başımın üstünde yeri var’ demişti” dedi. 

Hüseyin Güven, evlendikten sonra Dilek Güven’in bir daha hiç görüşmediği eski eşini kıskanmaya başlamış:

Kızımın babası başka biri olduğu için sürekli bunu sorun yaptı. Hem benim hem kızımın telefonlarını sürekli karıştırıyordu. Eski eşimle hiçbir iletişimim olmamasına rağmen buna inanmıyordu. Kızımı sürekli aşağılıyor, kötü davranıyordu.”

Dilek Güven ve Hüseyin Güven’in 2,5 ve 5 yaşlarında iki çocuğu daha var. Dilek Güven, Hüseyin Güven’in sadece kızına değil, kendi çocuklarına da şiddet uyguladığını anlattı:

“Ben evdeyken çocuklarıma zarar vermesine engel oluyordum ama salgın yüzünden işsizdi, çocuklar da evde eğitim görüyordu. Ben nöbete gittiğim zaman sürekli çocuklarımı hırpalıyordu.” 

Kızımın üstüne bıçakla yürüdü, ölümü göze alarak diğer çocuklarım için eve döndüm”

Hüseyin Güven’in, kendisine bıçakla saldırmadan üç hafta önce 13 yaşındaki kızına şiddet uyguladığını söyleyen Dilek Güven, “Bir gün kızımın üstüne yürüdü, onu dövdü ve kızıma bıçak çekti. Üstüne atladım, engel oldum. Sabaha kadar korkudan uyuyamadık kızımla. Sabah kızımı babamın evine götürdüm, can güvenliği yoktu. İki çocuğumu bırakamadığım için eve geri döndüm” dedi. Daha önce de iki kere fiziksel şiddete maruz bırakıldığını söyleyen Dilek Güven, “Ölümü göze alarak eve döndüm. Beni, ailemi ve çocuklarımı öldürmekle tehdit etti, şikayetçi olamadım” diye ekledi.

‘Sen toprağa, ben cezaevine gireceğim’ dedi ve yedi kere bıçakladı”

Dilek Güven, 16 Mayıs 2020’de işten eve geldiğinde, evli olduğu erkek Hüseyin Güven’e boşanmak istediğini söyledi ve aralarında kavga başladı. Hüseyin Güven, tartışma sırasında Dilek Güven’e bıçakla saldırarak kadını yedi yerinden bıçakladı:

“Çocukları salona kapatıp mutfaktan aldığı bıçakla yatak odasına geldi, arkamdan, akciğerimin oradan bıçakladı. Göğsümden ve kollarımdan toplam yedi kere bıçakladı beni. Akciğerimden çıkan havanın sesini duydum. Korkunçtu. Bana, ‘Sen toprağa, ben cezaevine gireceğim’ dedi. Odadan çıktı 10 dakika sonra geri geldi. Yalvardım, 112 Acil Servis’i aradı.”

“Suçu üzerime atmak için, ‘Ben sana yapma demedim mi? Niye kendini bıçakladın’ dedi”

Hüseyin Güven’in ambulansın gelmesini beklemediğini ve bir komşunun yardımıyla kendisini hastaneye götürdüğünü anlatan Dilek Güven, “Komşumuzun otomobiline bindik. Yolda komşunun yanında ‘Ben sana yapma demedim mi? Niye kendini bıçakladın’ dedi. O zaman anladım ki suçu benim üstüme atmak istiyor” dedi. Yaklaşık bir ay boyunca hastanede tedavi gören Dilek Güven, “Altı gün yoğun bakımdaydım. Doktorlar, ‘Yaşaman mucize’ dedi. Sol kolum o kadar hasar aldı ki 17 yıldır yaptığım yoğun bakım hemşireliğini artık yapamıyorum. Yıllarca hayat kurtardığım, kalp masajı yaptığım elimin yarısını, baş ve işaret parmağımı hissetmiyorum” diye devam etti.

Olay günü Hüseyin Güven’in ailesi, Nevşehir’den gelerek 2,5 ve 5 yaşındaki çocuklarını yanlarına almış. Dilek Güven’in ailesi ise kızlarının başına gelenler hakkında 18 saat sonra bilgilendirilmiş. Dilek Güven tedavisi bittikten sonra çocuklarını yanına alabilmiş.

“Adli raporları incelemek yerine telefon kayıtlarımı incelediler”

Hüseyin Güven’in aynı gün tutuklandığını ve olayı önce inkâr ettiğini belirten Dilek Güven, şöyle konuştu: “Kendi kendimi yedi kere bıçakladığımı söylemiş ilk. Namussuz olduğumu, çocuklara bakmadığımı da… Ben canımla cebelleşiyordum. Haberleri iki ay sonra gördüm. Her yer benim hakkımda yalan haberlerle doluydu. Altı ay sonra ilk duruşma yapıldı, mahkemede beni yine ahlaksızlıkla suçladı. Bakın yargılama dört ay sürdü, dört ay boyunca benim telefon kayıtlarım konuşuldu. Ben ölümden döndüm, adli raporları incelemek yerine telefon kayıtlarımı incelediler. ‘Beni tahrik etti’, dedi. Ben adaleti ararken iffetim sorgulandı, bu ne kadar onur kırıcı bir şey.”  

“İnsan hayatı, kadınların hayatı bu kadar ucuz mu?”

Dördüncü duruşmada karar çıktığını ve Hüseyin Güven’in beş yıl 15 ay ceza aldığını anlatan Dilek Güven, “Öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanıyordu, kasten yaralama suçundan hüküm giydi. Neden biliyor musunuz? Beni bıçakla doğrayıp sonra 112’yi aradığı, beni hastaneye götürdüğü için. Ben ölümden döndüm. Bu kadar kolay mı belden yukarı yedi bıçak darbesi, insan hayatı, kadınların hayatı bu kadar ucuz mu? Bu karar erkeklerin kadınları 10 kere bıçaklayıp, silahla yaralayıp hastaneye götürerek yaralamadan hüküm giymesinin önünü açar” dedi.

“Canıma kasteden erkekten boşanamıyorum”

Adaletin kadınları korumadığını düşündüğünü söyleyen Dilek Güven, şöyle devam etti:

“Öleceğimi bilsem de adalet arayışımdan vazgeçmeyeceğim. Adalet bu olmamalı. Boşanamıyorum da. Mahkeme  beni bıçakla doğrayan adamdan boşanmam için davamızdan karar çıkmasını uygun gördü. Bu dava belki beş yıl sürecek, ben canıma kasteden erkekten boşanamıyorum. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.