Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıllardır beklenen hayvan hakları yasasında son durum – AKP Sözcüsü Ömer Çelik: “Bu dönem, Meclis kapanmadan bu yasa geçecek” – HAYTAP: “Artık yasanın çıkacağına inancımız kalmadı”

Hayvanseverler yaklaşık 10 yıldır hayvan hakları yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesini bekliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 3 Şubat’taki açıklamasında yasa tasarısının iki hafta içinde TBMM’de olacağını söylemişti. Aylar geçmesine rağmen bir ilerleme katedilemedi. İktidar cephesinden konuya ilişkin yeni açıklamalar geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM 0Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Av. Senem Demirel Acar son gelişmelerle ilgili Medyascope’a konuştu.

“Geri sayım başladı”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yasa tasarısıyla ilgili dün (8 Haziran) sosyal medyada bir mesaj paylaştı. Twitter hesabından bakanlığın bahçesinde “Güneş” adlı kediyi beslerken çekilen fotoğrafını paylaşan Gül, “Can dostlarımızı daha etkin koruyacak yasal düzenlemeler kapıda. Geri sayım başladı” dedi.

“Bu dönem, Meclis kapanmadan bu yasa geçecek”

Yasa tasarısıyla ilgili bir açıklama da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. 7 Haziran’da partisinin Merkez Yürütme Toplantısı (MYK) sonrası açıklama yapan Çelik, Meclis kapanmadan yasanın geçeceğini belirterek şöyle konuştu:

“MYK’da hayvan hakları yasasını son kez görüşüyoruz. Arkadaşlarımızın çeşitli değerlendirmeleri oldu. Kurulacak mekanizmalarla ilgili yaklaşımları oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı, bunu son kez değerlendireceğiz ve bu dönem, Meclis kapanmadan bu yasa geçecek. Özellikle bu konudaki haberleri duydukça gerçekten içimiz eziliyor. Hayvanlar bizim dünya hayatındaki yolculuğumuzda kader arkadaşlarımızdır. Daha önce onlar can olarak değil mal olarak değerlendiriliyordu. Bütün bunlar düzeltilecektir. Derneklerin, vatandaşların, STK’nın taleplerine, hassasiyetine daha uygun bir yaklaşım ortaya çıkacaktır.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik

“20 aydır neden beklendi?”

Çelik ve Gül’ün açıklamalarının ardından son durumu değerlendirmek üzere Medyascope’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, sundukları komisyon raporunun 20 aydır bekletildiğini söyleyerek süreci şöyle özetledi:

“Biz komisyon raporumuzu 2019 Ekim’inde kamuoyu ile paylaştık ve TBMM Başkanlığı’na da sunduk. Aradan geçen 20 ay boyunca AK Parti herhangi bir kanun teklifini Meclis’in genel kuruluna sunmadı. Bu gecikmenin ardından biz Gülizar Biçer Karaca başkanın ilk imzasıyla birlikte Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapor doğrultusunda bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduk. Her gün can dostlarımızı şiddet, istismar nedeniyle kaybediyoruz ve büyük bir acı içinde kalıyoruz. 20 ay boyunca ne, neden beklendi? Meclis araştırma komisyonundaki tüm partilerin oybirliği ile bir rapor hazırlandığı halde ve tüm uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, konunun paydaşlarıyla, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile görüşülerek bu rapor hazırlandığı halde bu kadar süre neden beklendi anlamak mümkün değil, kaybedilen canları geri getirmek mümkün değil. Dolayısıyla da bu kadar süre beklenince doğal olarak acaba Meclis araştırma komisyonunun yayınladığı rapordan daha geriye giden bir kanun teklifi mi oluşturuldu AK Parti tarafından, bu da belli değil.”

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz

“Hayvanseverlerin beklemeye tahammülü kalmadı. Teklif Meclis’e sunulduğunda AK Parti kimseden teşekkür beklemesin”

Yavuzyılmaz, hayvanseverlerin bu kanun teklifinin Meclis’e sunulmasını beklemeye artık tahammülünün kalmadığına dikkat çekerek “Bu teklif Meclis’e sunulduğunda AK Parti kimseden teşekkür beklememeli. Aksine, bu kadar geciktirdiği için önce özür dilemesini, sonra da komisyonun hazırladığı rapordan geriye gitmeyip daha da ileri adımlar atmak kaydıyla hazırladığı kanun teklifini Meclis’e getirmesini bekliyoruz” dedi.

CHP’nin hayvan haklarını ileriye götürüp onları koruyacak olan, onlarla birlikte dünyanın mutluluk ve sevgiyle paylaşılmasını sağlayacak olan tüm maddelere ve kanuna destek olacağını belirten Yavuzyılmaz, “Tek değil iki elimizi kaldırarak ‘Evet’ diyeceğiz. Ümit ediyorum Meclis’e getireceklerini ifade ettikleri, 20 aydır da bir türlü getirmedikleri kanun teklifi hayvanları daha fazla koruyabileceğimiz bir teklif olur” diye konuştu.

“Artık bizim yasanın çıkacağına inancımız kalmadı”

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Avukat Senem Demirel Acar ise tasarının 10 yıllık yolculuğunda gelinen son noktaya ilişkin görüşlerini Medyascope’a şu sözlerle açıkladı:

“Artık bizim yasanın çıkacağına inancımız kalmadı. Gündem yaratan her hayvan hakkı ihlalinden sonra, ‘Artık yasayı çıkaracağız, sona geldik’ deniyor ama maalesef hâlâ biz yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu süreçte de ne yazık ki taleplerimizi karşılayan düzenlemeler de yapılmıyor, yeni yasayla da evcil hayvan satışı devam edecek. Musluğu kapatmadığınız, üretim ve satışa izin verdiğiniz sürece sokak hayvanı sorununu çözmemiz mümkün değildir. Bu düzenleme ile cezalar yine yeterince caydırıcı olmayacak. 10 yılı aşkın süredir Meclis’in kapısını aşındırdık, sessiz canların sesi olmak için, onların hakkını hakkıyla savunabilmek için yasa maddelerini tek tek düzenledik ama ne yazık ki 10 yıldır beklediğimiz yasa yine taleplerimize karşılık vermiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.