Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (6) – Meryem Yavuz ile görüntü yönetmenliği: “Kadın görüntü yönetmeni olmak artık daha kabul gören ve daha az tuhaf bulunan bir durum”

Fim Çıkışı’na bu hafta görüntü yönetmeni Meryem Yavuz konuk oldu. Yavuz 15 yaşından beri görüntü yönetmeni olmayı hayal ettiğini ve eğitim hayatının da bu hedef doğrultusunda geliştiğini söyledi.

Yavuz, görüntü yönetmeninin bir filme hazırlanırken hangi aşamaları izlediğini, filmin yönetmeni başta olmak üzere film ekibiyle ilişkisini nasıl kurduğu anlattı.

Yönetmenin filmografisinde öne çıkan filmer ise şöyle: Bilmemek (2019), Borç (2018), Görülmüştür(2019), Aydede(2018), Toz Bezi(2015), Kumun Tadı(2014), F Tipi Film(2012). Meryem Yavuz yer aldığı projelerin hepsinin kendisi için çok özel deneyimler olduğunu ve her birinden çok şey öğrendiğini söyledi.

Neslihan Siligür’ün yönetmenliğini yaptığı, görüntü yönetmenliği alanında kadınların azınlıkta olduğuna ilişkin belgesel Kameralı Kadınlar’da (2018) röportajı yer alan Yavuz, filmin çekildiği tarihten bugüne kadarki süreçte kadınların bu alandaki eşitlik mücadelesinin ilerleyişini ve görüntü yönetmenliği yapan kadınların artık daha kolay kabul gördüğünü anlattı.

Agnes Godard, Rachel Morrison, Reed Morano, Robbie Ryan, Anthony Dod Mantle, Yavuz’un ilham aldığı görüntü yönetmenleri arasında.

Yavuz, salgınla birlikte yoğun bir şekilde dizi ve film alanında içerikler üreten dijital platformlardaki işlerin kalitesinin git gide düştüğünü söyledi.

Kameralı Kadınlar filmine buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.