Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görme ve gözetleme kavramlarına odaklanan “Karşı Pencere” sergisi açıldı

Küratörlüğünü Melike Bayık’ın üstlendiği “Karşı Pencere” sergisi, İstanbul-Kadıköy bulunan KOLİ Art Space’te sanatseverlerle buluştu. Başak Bugay, Ahmet Rüstem Ekici, Tuba Geçgel, Can Küçük, Berkay Tuncay ve Eşref Yıldırım’ın eserlerinin yer aldığı sergi, 2 Temmuz’a kadar ziyarete açık. Küratör Melike Bayık, görme, gözetleme ve voyörizm (röntgencilik) kavramına odaklanan “Karşı Pencere” sergisini Medyascope’a anlattı.

“Karşı Pencere” sergisi 8 Haziran’da KOLİ Art Space’te sanatseverlerle buluştu. Sergi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 13.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

“Karşı Pencere” sergisi, gözetim, voyörizm (röntgencilik) ve cinsiyet olgularından yola çıkarak mahremiyet, gözetleyen-gözetlenen ilişkisi, görme ve izleme, özel alan ve gözetlemenin, bedenin sınırlarına müdahale etmesi üzerinden cinsiyet rollerinin sorgulanması gibi kavramlar doğrultusunda şekilleniyor.

Sergide, Başak Bugay “Bayram”, Ahmet Rüstem Ekici “Delikten İçeri”, Tuba Geçgel “Gözlerimiz Yuvasından Çıkana Kadar”, Can Küçük “Eşek”, Berkay Tuncay “Webcam Kızları” ve Eşref Yıldırım “Akma Denemeleri” eserleriyle yer alıyor. Eserler, heykel, holofan, video, yerleştirme, fotoğraf, resim ve örgü gibi farklı disiplinlerden oluşuyor.

“‘Karşı Pencere’, gözetleme, röntgencilik kavramlarına referans veriyor” 

Küratör Melike Bayık, “’Karşı Pencere’ normalde sinemada kullanılan bir terim. Sergideki yeri de aslında gözetleme, röntgencilik kavramlarına referans veriyor” dedi. “Karşı Pencere” sergisinin gözleme, izleme, dikizleme, mahremiyet, özel alan, sınırlar gibi kavramları ele aldığını dile getiren Bayık, “Sergide altı farklı sanatçı yer alıyor. Dört duvar olması gereken bir alanda iki duvar iki cam var. Dolayısıyla daha geçirgen, şeffaf bir alan. Sergiyi kurgularken de mekana göre seçtiğimizi altı sanatçının eserini koymak mantıklı geldi” diye konuştu.  

Yaklaşık üç ay önce İstanbul Kadıköy’de Yasemin Kalaycı ve Elçin Acun tarafından kurulan KOLİ Art Space, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir çalışma, üretme ve sergileme alanı. Melike Bayık, sergi mekanıyla ilgili şunları söyledi: “KOLİ Art Space, feminist sanat ve kuir sanatı destekleyen ve bu minvaldeki üretimlere alan açan sanat alanı olarak kurgulandı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.