Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO Zirvesi başladı, Erdoğan ve Biden’ın görüşmesi bekleniyor – Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk: “Bu görüşmeden büyük bir ilerleme beklemek gerçekçi değil ama bu durum görüşmenin kötü geçeceği anlamına da gelmiyor”


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (14 Haziran) Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlayan NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelecek. Bu görüşme, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve geldiği 20 Ocak’tan sonra iki liderin ilk yüz yüze teması olacak. Görüşmenin Türkiye saati ile 18.00’de yapılması planlanıyor. Brüksel’de devam eden NATO Zirvesi’ni ve iki liderin görüşmesini takip eden Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı Muhabiri Hümeyra Pamuk görüşmeden beklentileri, iki ülkenin pozitif ve negatif gündemlerini Medyascope‘a değerlendirdi.  

Hümeyra Pamuk’a göre bu görüşmeden önemli bir başarı ve ilerleme beklemek gerçekçi değil ama bu durum görüşmenin kötü geçeceği anlamına da gelmiyor. Pamuk, iki ülke arasındaki en çetrefilli konunun Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri olduğunu söyledi:

“S-400’ler en çetrefilli konu. İkili ilişkinin üzerine en çok baskı ve ağırlığı yükleyen bu konuda gerginliği azaltabilecek bir ara çözüm herkesin aklında var. Ama net bir formül yok. ABD’nin S-400’ler konusundaki tavrı net. Bu görüşmeden kalıcı bir çözüm de kesinlikle beklenmiyor.”

Pamuk, Biden göreve geldiğinden beri Türkiye’ye yönelik tonun, Donald Trump döneminden daha farklı olduğunu belirtti:

“İki ülke arasındaki sorunlu konularda yumuşama olursa, Türkiye’nin insan hakları karnesine de sessiz kalınabilir, eleştiri tonu düşer gibi bir beklenti var. Görüştüğüm ABD’li yetkililer bu konuda net cevap veriyor. İnsan hakları konusu ayrı kategorilerde ve ayrı kompartmanlarda değerlendiriliyor. Herhangi bir konuda ilişkiler iyiye gitse dahi, insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin sıkıntılı karnesini görmezden gelmeyeceklerini söylüyorlar.”

Pamuk, görüşmenin pozitif tek gündeminin Türkiye’nin Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nın işletme ve güvenliğini sağlama yönündeki teklifi olduğunu söyledi:

“Kabil Havalimanı ABD ve diğer müttefikler için çok önemli. ABD Afganistan’dan çekiliyor. Ama diplomatik misyonu devam edecek. Bu nedenle Kabil Havalimanı’nın güvenliği çok önemli. Bu konuda somut bir adım atılsa dahi, bunun yaratacağı pozitif havanın diğer sorunların yönetiminde etkili olacağını söylemek için erken.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.