Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi açıldı – “Beykoz Kundura Fabrikası, üretmeye devam ediyor”

Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin düzenlediği ve küratörlüğünü Seda Yılmaz’ın, proje koordinatörlüğünü ise Süreyya Topaloğlu’nun üstlendiği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi İstanbul – Beykoz Kundura Fabrikası’nda açıldı. Proje koordinatörü Süreyya Topaloğlu ve Beykoz Kundura Kültür Sanat Direktörü Buse Yıldırım serginin oluşum sürecini, sergide yer alan nesneleri ve makinaları Medyascope’a anlattı. 

Türkiye’nin sanayileşme tarihinin önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihini başka bir perspektiften ele alan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi bugün (19 Haziran) İstanbul – Beykoz Kundura’da açıldı. Sergide fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanların ve ailelerinin bağışladığı nesneler ve 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmeleri yer alıyor.

Sümerbank ayakkabı kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında sanatseverleri ağırlayan sergi, haziran ayı sonuna dek Sümerbank emektarlarını ve ailelerini ağırlayacak. 1 Temmuz’dan itibaren tüm ziyaretçilere açık olacak sergi, Beykoz Kundura’nın internet sitesinden randevu alınarak ziyaret edilebilecek. 

Sergide yer alan arşiv seçkisinin çekirdeğini fabrikanın emektarlarıyla yaptıkları görüşmelerden oluştuğunu söyleyen Topaloğlu, “Bu görüşmelerle bir araya getirdiğimiz anlatılar, fabrika emekçilerinin bize getirdiği fotoğraflar, belgeler, objeler, bazı kişiler hem kendi ürettiği hem de kendi giydiği Sümerbank ayakkabıları gibi pek çok obje, belge ve anlatı sergide farklı temalarla yer alıyor” dedi. Sergi seçkisinin iki bine yakın malzeme arasından seçildiğini söyleyen Topaloğlu, serginin gündelik hayatı ve üretim hayatını anlatan iki kolu olduğunu ekledi. 

Topaloğlu, koronavirüs salgını günlerinde sergi düzenlemekle ilgili olarak ise “Mesela sesli bir anlatı koyacağımızda kimsenin onu kulaklıkla dinlemeyi tercih etmeyeceğini fark ediyoruz ve onu karekoda (QR kod) dönüştürüyoruz. Objelere dokunulmayacağını fark edince onları muhafazaya aldık. Sümerbank Şiirler Antolojisi kitapçığımız da var. Aslında insanların bunları dokunarak deneyimlemesini istiyoruz ama bugünlerde bu pek mümkün değil” diye konuştu.  

Beykoz Kundura Kültür Sanat Direktörü Buse Yıldırım ise Beykoz Kundura Fabrikası’nın üretime hâlâ devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Beykoz Kundura Fabrikası, ürettikleri ya da kullandığı araçlar ve malzemeler değişse de ‘bir hikaye fabrikası olarak’ soyut anlamda değer üretmeye devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.