Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Guardian: “AB, ‘Avrupa’nın kültürel zenginliğine tehdit oluşturdukları’ gerekçesiyle İngiliz dizi ve filmlerinin yayın sürelerini kısaltmak istiyor”

Avrupa Birliği (AB), 2021 yılının başında tamamlanan Brexit’in ardından İngiltere yapımı dizi ve filmlere karşı harekete geçmeye hazırlanıyor. The Guardian gazetesine göre birlik, İngiliz sinema ve film sektörünün Avrupa’da “orantısız bir hakimiyet kurduğu” ve “kıtanın kültürel zenginliğine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle Avrupa televizyonlarında yayınlanan İngiliz içeriklerine sınırlama getirecek.

Brexit sürecinin 1 Ocak 2021 tarihinde tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği – İngiltere ilişkilerinde gerilim devam ediyor. The Guardian’ın haberine göre İngiliz yapımlarının “Avrupa eserleri” olarak nitelendirilmesinden rahatsız olan AB, İngiliz dizi ve film içeriklerinin kısıtlanması yönünde adım atmaya hazırlanıyor.

“Avrupa Birliği Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi” uyarınca, televizyonlardaki yayın sürelerinin çoğunluğunun Avrupa içeriklerine ayrılması gerekiyor. Bu içeriklerin, Netflix ve Amazon gibi “isteğe bağlı video platformlarındaki” (VOD) yayınların en az yüzde 30’unu oluşturması şart koşuluyor.

AB’nin, 2021 yılının ilk günü tamamlanan Brexit’in ardından devam eden tartışmalar çerçevesinde 8 Haziran’da konuyu değerlendirdiği belirtilirken birlik yetkililerine göre, İngiliz içeriklerinin bu sınırlandırmalara dahil edilmiş olması Avrupa televizyonlarında “orantısız” miktarda İngiliz programının varlığına yol açıyor. Gazeteye göre AB, İngiltere merkezli yapımları kota dışına çıkartarak bu yapımların Avrupa televizyonlarındaki ekran sürelerini kısaltmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık televizyon endüstrisi, 2019-2020 yıllarında 490 milyon sterlin kazandı

Avrupa genelinde “isteğe bağlı video platformlarındaki” yayınların yarısı Birleşik Krallık merkezli yapımcılar tarafından üretiliyor. Ayrıca bu platformlarda en çok tanıtımı yapılan programlar da İngiliz programları olarak dikkat çekiyor. AB yapımlarının tanıtım payının en düşük olduğu pazar ise Birleşik Krallık’a ait. Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi (ECTT) tarafından belirlenen tanıma göre İngiliz medya yapımları hâlâ “Avrupa eseri” olarak nitelendiriliyor.

İngiliz yayınlarının uluslararası haklarının Avrupa kanallarına ve VOD platformlarına satışı, Birleşik Krallık televizyon endüstrisine 2019 ve 2020 yıllarında 490 milyon sterlin kazandırmıştı. Bu şekilde AB, Birleşik Krallık’ın Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra en büyük ikinci pazarı haline gelmişti.

İngiltere Ticari Yayıncılar Birliği (COBA) Genel Müdürü Adam Minns’e göre, AB pazarının önemli bir kısmına erişimi kaybetmek İngiltere’deki medya üreticileri dahil olmak üzere ülkenin “tüm değer zincirini” olumsuz etkileyecek ve İngiltere televizyon sektörü için büyük bir darbe olacak.

Birleşik Krallık’ın dünya çapında izleyicileri eğlendiren birinci sınıf film ve televizyon endüstrisine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyleyen bir İngiltere hükümeti sözcüsü ise gazeteye verdiği demeçte “Birleşik Krallık, Avrupa Konseyi’nin Sınırötesi Televizyon Avrupa Sözleşmesi’ne taraf olduğu için, Birleşik Krallık menşeli görsel-işitsel eserler için Avrupa eseri statüsü geçerli olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.