Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üsküdar-Validebağ Korusu’nda rehabilitasyon projesine karşı mahalle sakinleri nöbete başladı: “Burası salgında İstanbullular’ın nefes alabildiği yerlerdendi ama rant projesine dönüştürülmek isteniyor”

İstanbul-Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’na “Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” kapsamında peyzaj çalışması yapılması için ihale açtı. İhale dosyasına Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi İYİ Partili Onur Çukurlu aracılığıyla ulaşan mahalle sakinleri, yapılacak çalışmanın 1. derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu’nun ekolojik yapısını bozacağı için dün sabah saatlerinden itibaren koruda nöbete başladı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 11 Haziran’daki basın toplantısında, çalışmanın 21 Haziran’da başlayacağını duyurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise 18 Haziran Cuma günü, “Şu anda Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun da içler acısı halini revize etmek için tescilli yapılara zarar vermeden, sadece oradaki yeşilliği ve doğayı ortaya çıkaracak projeyi bakanlığımız pazartesi günü başlatacak. 50 milyon liralık yatırımla İstanbul’a değer katacak eseri inşa edeceğiz” demişti.

Çalışma kapsamında 1. derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu’nda 88 dönümlük alana yapay rulo çim döşenmesi ve 170 adet sokak lambasının yerleştirilmesi yer alıyor. Koruda 200’e yakın otsu bitki, 101 ağaç ve çalı çeşidi, 31 kelebek ve 130 kuş türü yaşıyor. İstanbul’da şehrin içinde görebilmenin pek mümkün olmadığı sincap, kirpi ve kaplumbağa türleri de korunun biyolojik çeşitliliği arasında.

Validebağ havzasında yaşayan mahalle sakinleri, proje sonrası korudaki doğal hayatın ve ekolojik dengenin bozulacağından ve binlerce canlının yok olacağından endişeli. Proje kapsamında onlarca iş makinesi ve yüzlerce kamyonun koruya girip çıkacağı, hazır çim serilecek alanda korunun doğal bitkisel toprağının sıyrılacağı hesaba katıldığında toplam 176 dönümlük arazinin tahrip olacağı tahmin ediliyor. 25 yılı aşkın süredir koru için mücadele eden Validebağ Gönüllüleri ve 2014 yılında korunun girişine yapılmak istenen inşaata karşı başlayan eylemlerle birlikte kurulan Validebağ Savunması dün (21 Haziran) sabah saatlerinden itibaren nöbete başladı.

Mahalle sakinleri, projenin ekolojik ve biyolojik çeşitliliği bozmasının yanında kafe ve restoran gibi işletmelerin kurulmasının önünü açacağı ve korunun bir rant projesi haline geleceğini belirtiyor.

Medyascope olarak koruda başlayan nöbetin ikinci gününü takip ettik. Validebağ Savunması’ndan Figen Küçüksezer ve Durna Şahin ile Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi İYİ Partili Onur Çukurlu ile konuştuk.

Kamera & Kurgu: Murat Türsan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.