Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankapark’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devri 50 bin lira teminatla durduruldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB), yapımının 750 milyon dolara mal olduğu iddia edilen ve 2020 yılının Mayıs ayında mahkemenin bilirkişi raporunda elektrikli oyuncaklar hariç 111 milyon 210 bin TL’lik zarar tespit edilen Ankapark’ı devralmak için hukuki mücadelesini sürdürüyor. Ankapark hakkında ABB’nin sözleşme feshi ve tahliye işlemi 50 bin lira teminatla mahkemece durduruldu. ABB’nin karara itirazı da reddedildi.

İstinaf talebi de reddedildi

Bu karar sonucunda uzun zamandır atıl kalan parkın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devri tamamlanamadı. Ankapark’ın sözleşme feshi kararına 50 bin TL’lik teminatla tedbir konulmasına ABB itiraz etti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, belediyenin istinaf talebini reddetti. ABB, parkta kamu zararının her geçen gün artması, güvenlik zafiyetinin olması, hırsızlık vakalarının yaşanması ve parkın çürümeye terk edilmesi nedeniyle geçen mart ayında yeniden Ankapark alanının belediyeye tedbiren teslimi için mahkemeye başvursa da bu başvuru ve istinaf sürecinde de ret kararı verildi.

“Teslim gerçekleşmezse oluşacak kamu zararı, parkın değerinin bile önüne geçebilir”

ABB geçen ay, daha fazla kamu zararına sebebiyet verilmemesi için bu kez “mahkemece takdir edilecek teminat mukabilinde” Ankapark’ın teslim edilmesini talep etti. Mahkeme bu talep hakkındaki kararını 13 Eylül 2021 tarihinde verecek. ABB yetkilileri, bu sürecin telafi edilemez hasarlara yol açtığını vurgulayarak teslim gerçekleşmezse oluşacak kamu zararının parkın değerinin bile önüne geçebileceğini belirtiyor.

Ankapark, “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla 20 Mart 2019’da açılmıştı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark, “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla 20 Mart 2019’da açıldı. İhalesi 2018 yılında yapılan ve işletmesi yıllık 26 milyon 400 bin lira karşılığında 29 yıllığına GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu’na verilen yaklaşık 25 bin ziyaretçi kapasiteli Ankapark, ilk yıl yerli ve yabancı beş milyon turisti ağırlamayı hedefliyordu. Beklenen ilgiyi çekemeyen Ankapark’ın kapısına, faaliyete başladıktan yedi ay sonra kilit vuruldu. Bunun üzerine ABB, parkın işletmesini elinde bulunduran şirkete tahliye için ihtar çekti. 

Maliyet tartışması

Ankapark’ın maliyeti de proje başladığından beri en çok tartışılan konuların başında geliyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, parkın maliyetinin 400-450 milyon dolar olduğunu söylerken Gökçek ayrıldıktan sonra belediye başkanlığı koltuğuna oturan Mustafa Tuna 2017 yılında, Ankapark’ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu açıklamıştı. Parkın 2019’daki açılışında konuşan Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Toplam maliyeti 1 milyar 396 milyon lirayı bulan Ankapark’tan Ankara Büyükşehir Belediyemiz kira geliri ve diğer kalemlerde yıllık 50 milyon lira kazanç elde edecektir” demişti.

“Parkın maliyeti 700-750 milyon dolar, isteyen herkese faturalarını yollayabilirim”

Mevcut Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise 2019 yılında katıldığı bir televizyon programında Ankapark’ın maliyetinin yaklaşık 700-750 milyon dolar olduğunu duyurmuştu. Parkın  maliyetine ilişkin daha önce yapılan çelişkili açıklamalara dikkat çeken Yavaş, “Ankapark’a 2014 yılında biz karşı çıkmıştık çeşitli nedenlerle. Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweet’ler atıldı. Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor, azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor” diye konuşmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.