Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: EURO 2020’nin ardından 2 bin İskoçyalı koronavirüse yakalandı, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs aşısı için rüşvet isteyen sağlık bakanlığı yetkilisini görevden aldı

EURO 2020 karşılaşmalarını izlemek için stadyum ve şehir merkezlerini ziyaret eden 2 bin İskoçyalı koronavirüse yakalandı. Aşılama oranının düşük olduğu ülkelerde, Delta varyantı nedeniyle salgının artmasından endişe duyuluyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ihtiyacı olan ülkelere aşı dağıtmak için bürokrasi ile boğuşuyor. Fransa vakaların azalmasının ardından restoranlarda kapasite sınırlamasını kaldırdı. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs aşısı için rüşvet isteyen sağlık bakanlığı yetkilisini görevden aldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

EURO 2020’nin ardından 2 bin İskoçyalı koronavirüse yakalandı

İskoçya Halk Sağlığı Kurumu’nun iddiasına göre EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası etkinliklerini izlemek için stadyumlara ya da şehir merkezlerine giden yaklaşık 2 bin İskoçyalı koronavirüse yakalandı. Binlerce İskoçyalı 18 Haziran’da, UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası grup aşamasında İskoçya’nın İngiltere’ye karşı oynayacağı maçı izlemek için Londra’yı ziyaret etmişti.

İskoçya Halk Sağlığı Kurumu’na göre seyahatin ardından koronavirüse yakalanan bin 991 kişinin bin 294’ünün Londra’ya gittiği, 397’sinin ise Wembley Stadyumu’nda maç izlediği tespit edildi.

Delta varyantı 85 ülkede daha tespit edildi

Delta varyantına bağlı koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. Delta varyantının büyük bir yıkıma yol açtığı Hindistan’da koronavirüs salgınına bağlı ölüm sayısının 200 binden fazla olduğu düşünülüyor. Varyant, Hindistan’da hayatı felç ederken ülke sınırlarını aşarak 85 ülkede daha tespit edildi. Delta varyantının Avrupa’nın, Asya’nın ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yeni vakalarla bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Mevcut aşıların çoğunun Delta varyantına karşı etkili olduğu belirtiliyor. Ancak zengin ülkelerde bile tam aşılanma oranı nüfusun yarısından daha az. Uzmanlar, yeni varyantların yayılmasıyla birlikte salgını kontrol altına almak için yüksek aşılama oranlarına ve sürekli önlemlere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Yoksul ülkelerde koronavirüs salgınına bağlı ölümler artarken sağlık sistemlerinin iyileştirilmesi ve aşıya erişimin artması gibi sözler yerine getirilmiş değil. Bu eşitsizlikler, Delta varyantıyla birlikte gelen yeni dalgayı daha ölümcül hale getirdi.

ABD’ye aşı dağıtımında bürokrasi engeli

Bazı halk sağlığı uzmanları ABD Başkanı Joe Biden‘ın aşı diplomasisi için gösterdiği çabanın yavaş ve yetersiz olduğunu düşünüyor. Hükümet yetkilileri ise Biden’ın, 30 Haziran’a kadar ilk 80 milyon dozu paylaşma taahhüdünü yerine getirdiğini açıklamayı planlıyor.

Açıklanan rakamlara rağmen ABD, aşı teslimatları sırasında birçok bürokratik engel ile karşılaşıyor. 2,5 milyon doz Moderna aşısını taşıyan ticari bir uçak çarşamba günü (30 Haziran) Dallas’tan Pakistan‘ın İslamabad kentine doğru havalandı. Moderna ve COWAX aşıları ile düzenlenen bağış kampanyası kapsamında aşıdan kaynaklanabilecek zararlardan koruyan tazminat anlaşmaları imzalanmıştı. İslamabad’daki ABD Büyükelçiliği yetkilileri de aşıyı incelemek için Pakistan’daki yetkililer ile birlikte çalışmıştı. Ancak Pakistan’daki yetkililerin detaylı incelemeleri teslimatı zorlaştırdı.

Fransa, restoranlarda kapasite sınırlamasını kaldırdı

Fransa çarşamba günü (30 Haziran) restoran, sinema salonu gibi halka açık mekanlardaki kapasite kısıtlamalarını kaldırdı. Ancak yetkililerin, aşılamanın yavaşlaması durumunda Delta varyantının yayılmasının ülkenin kaydettiği ilerlemeyi tehlikeye atabileceği konusundaki uyarıları da sürüyor.

Fransa’da koronavirüse bağlı hastaneye kaldırılma oranı hızlı bir şekilde azalmış ve günlük yeni vaka sayısı son aylarda istikrarlı bir şekilde düşmüştü. Nüfusun yarısından fazlası koronavirüs aşısının ilk dozunu oldu. Ancak Delta varyantıyla bağlantılı olduğu düşünülen yeni vakalar bu hafta yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldi. Hükümetin Bilim Konseyi Başkanı Jean-François Delfraissy, vaka hızının artması durumunda yaz boyunca dördüncü bir dalganın yaşanmasının muhtemel olduğu konusunda vatandaşları uyardı.

Brezilya’da koronavirüs aşısı için rüşvet isteyen sağlık bakanlığı yetkilisi görevden alındı

Jair Bolsonaro

Brezilya hükümeti, Hindistan menşeli Bharat Biontech aşısından satın almak için 321 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza atmayı planlıyordu. Ancak bir sağlık bakanlığı yetkilisinin ortalama doz fiyatını 10 kat artırma vaadinde bulunan anlaşmayı imzalaması için baskı gördüğü iddia edildi. İddiaların ardından salı günü (29 Haziran) anlaşma feshedildi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro pazartesi günü (28 Haziran), usulsüzlükten haberdar olmadığını söyleyerek yolsuzluğun söz konusu olmadığını iddia etmişti. Ancak çarşamba günü (30 Haziran) söz konusu bakanlık yetkilisi Roberto Ferreira Dias‘ın görevden alındığı duyuruldu.

Brezilya’da yarım milyondan fazla insan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti ve ülkedeki günlük vaka sayısı diğer ülkelere göre oldukça fazla. Yolsuzluk suçlamaları Bolsonaro’nun görevden alınması için yeni çağrıları tetikledi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.